Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Obilježeno 77 godina od smrti mladih slobodara: Lazine dirljivo svjedočanstvo crnogorske postojanosti

Obilježeno 77 godina od smrti mladih slobodara koji su strijeljani u jutro 22. jula 1944. godine na Lazinama, a koji su dali živote za domovinu u osvit slobode II Svjetskog rata

Lazine su dirljivo svjedočanstvo crnogorske postojanosti i pripadnosti civilizacijskim dostignućima na kojima počiva moderna Evropa, a kojima stremi Crna Gora, poručila jepredsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

Ona je danas prisustvovala obilježanju 77 godina od smrti mladih slobodara koji su strijeljani u jutro 22. jula 1944. godine na Lazinama, a koji su dali živote za domovinu u osvit slobode II Svjetskog rata.

Kovačević je, sa predstavnicima UBNOR-a i SUBNOR-a, Vojske Crne Gore, Đođijem Suhihom, članovima porodica stradalih, kao i predstavnicima Savjeta mladih Demokratske partije socijalista položila vijence na spomenik strijeljanim rodoljubima i skojevcima na Lazinama.

Ona je kazalada je na ovaj značajni datum iz svijetle crnogorske istorije 23. jula 1944. godine u Kosovom lugu zločinačkom rukom pokošena mladost tog slobodarskog kraja, čija hrabrost, kako je navela, ostaje za sva vremena kao nauk sadašnjim i generacijama koje dolaze, kako se brani čast i dostojanstvo svog naroda.

Kovačević je podsjetila je na poruku tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića iz 2006. godine, kada je žrtvama sa Lazina prvi put odato poštovanje u nezavisnoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori.

„Zato se i danas treba podsjetiti da je Milo Đukanović tada, između ostalog, poručio da su Lazine jedan od simbola antifašističke Crne Gore, nepokorene zemlje koja je uvijek kroz istoriju bila na strani progresa i u društvu naprednih i samosvjesnih naroda.Lazine su dirljivo svjedočanstvo crnogorske postojanosti i pripadnosti civilizacijskim dostignućima na kojima počiva moderna Evropa, a kojima stremi Crna Gora“, rekla je Kovačević.

FOTO: PR centar

Prema njenim riječima, Lazine su i tragično upozorenje o veličini žrtve odbrane crnogorske državnosti kroz vjekove, navodeći da brojna druga svetilišta crnogorske slobode obavezuju da „kao slobodni ljudi u slobodnoj zemlji gradimo društvo utemeljeno na onim vrijednostima koje objedinjuju napredno čovječanstvo“.

„Ovaj monumentalni spomenik i dalje priča kako se brani sloboda,kako su za nju umirali bjelopavlićki skojevci i skojevke i govori da se nikada ne smije zaboraviti da je na njihovim humkama nicala Crna Gora“, istakla je Kovačević.

Ćerka uglednog kosovolužanina Beba Brajovića i bratanična Vlajka Brajovića, istoričarka umjetnosti Saša Brajović, kazala je da je borba palih za slobodu temelj našeg antifašisičkog otpora.

„To je kultura sjećanja na prave antifašiste i stradalnike, izgrađena i očuvana u Crnoj Gori. To je napor da se razgrće otpad revizionističke istoriografije koji se po njima posipa. To je duboko poštovanje nepojamnog stradanja koje su naši preci podnijeli zbog slobode svoje zemlje, socijalne pravde, nacionalnog određenja, napretka u svemu, emancipacije žena“, rekla je Brajović.

To je, kako je istakla, obaveza da se reaguje uvijek kada su ugrožena prava onih koji se nazivaju marginalnim grupama zbog svog opredjeljenja, uključujući i emocionalno.

Brajović je podsjetila da je Opština Danilovgrad 1969. godine donijela odluku da se Lazine na dan strijelljanja proglase mjestom tradicionalnog susreta mladosti Crne Gore.

„Od tada, program ne samo da je čuvao uspomenu na rodoljube, već je bio izuzetan kulturni događaj. Njega su stvarali najistaknutiji umjetnici i intelektualci Crne Gore i Jugoslavije“, istakla je Brajović.

FOTO: PR centar

Predsjednica Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS), Sonja Milatović, kazala je da današnem događaju prisustvuju kako bi odali počast onima koji su se žrtvovali „da bismo mi danas živjeli u antifašističkoj i slobodarskoj zemlji“.

„Ovdje smo kako bismo se poklonili sjenima onih koji su svouje živote dali njegujući sistem vrijednosti koji je nama u amanet ostavljen. Ovdje smo kako bismo iskazali svoje poštovanje i divljenje prema onima koji su vječnim snom zaspali sa idejom o slobodi na usnama, u mislima i srcu onda kad su stradali“, rekla je Milatović.

Poručila je da je antifašizam svetionik „čija svjetlost ne trne na putu na kojem mi djelujemo, a građanska i evropska Crna Gora naša je obaveza zbog nekog našeg boljeg sjutra i nekog boljeg danas generacija koje tek stasavaju“.

Predstavnica Savjeta mladih DPS-a Marija Popović kazala je da danas na Lazinama podsjećaju da je istorija učiteljica života i da mladi moraju biti nosioci slavne prošlosti i graditelji sigurne budućnosti.

„Kao potomkinja antirfašističke porodice, koja je 1943. godine poklonila dvije žrtve u borbi život za život, zadojena sam antifašističkim i slobodarskim idejama. Svjesna sam činjenice da se ovakvo zlo nikad, nigdje i nikome ne smije ponoviti“, istakla je Poprović.

Poručila je da crnogorska mladost mora njegovati prosvjetiteljski odnos prema antifašizmu, prema ideji slobodarstva „kako bismo gradili progresivnu Crnu Goru, Crnu Goru svih nas“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve