Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Obilježen Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Međunarodna ASITEJ zajednica obilježava 20. mart - Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade kampanjom ''povedite djecu u pozorište danas''

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade Gradsko pozorište proslavilo je izvođenjem predstave “Snježna kraljica” u režiji Jagoša Markovića.

Međunarodna ASITEJ zajednica obilježava 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade kampanjom “povedite djecu u pozorište danas”.

“Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu izražavanja. Vjerujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13 i 31 Konvencije UN o pravima deteta, što je naročito slučaj u svjetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom svijeta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbjednom i zdravom svijetu”, navodi u poruci predsjednica ASSITEJ-a – Udruženja za razvoj pozorišta za djecu i mlade, Su Džajls Am.

Foto: Krsto Vulović

“Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija su iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze cijelog čovječanstva”, poručuje Su Džajls Am.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve