Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Obilježen Svjetski dan pozorišta za djecu i male: Širenje nade i eksplozija radosti u prvom planu

Pozorište i performans donose promjene: kontakt između ljudi, razmjenu ideja, širenje nade, eksploziju radosti. Bilo to u zgradi pozorišta ili zabačenoj uličici, stvaranje čuda ili trenutaka zajedništva, je nešto što nekome može promjeniti dan, makar i na trenutak, pa čak i cijeli život. Jer upravo kroz pozorište i scenske umjetnosti prepoznajemo ono što nam je zajedničko i proširujemo naše vidike

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade Gradsko pozorište Podgorica proslavilo je sa 450 učenika OŠ “Oktoih”, OŠ “Vuk Karadžić” i djecom iz Centra za prava djeteta, i to izvođenjem predstave “Snježna kraljica” (5+).

Tradicionalnu poruku koju svake godine upućuje Asitež – Međunarodna asocijacija pozorišnih institucija i pojedinaca, na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade pročitao je glumac Pavle Ilić, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorica.

Poruku prenosimo integralno.

Dovedite dijete u pozorište ILI dovedite pozorište djetetu! Obilježavamo 20. mart 2023. kao dan kada odajemo priznanje umjetnicima iz područja pozorišta i performansa za mladu publiku kao ključnim radnicima, koji mijenjaju živote djece gdje god se nalazila zahvaljujući dubinskom poznavanju i specijalizovanim znanjima o publici kojoj se obraćaju. Pozorište i performans za mladu publiku odlikuju se jedinstvenim pristupom, prepoznajući djecu i mlade, kao pronicljive gledaoce, sudionike i koji doprinose kulturi, s pravom na uživanje u umjetnosti i na slobodu izražavanja.

Dajući prostor, mjesto i poštovanje njihovoj mašti, dajemo mladima temelje na kojima mogu graditi otpornost i samopouzdanje. Jedan od glavnih ciljeva udruženja ASSITEJ je da okupi umjetnike iz cijelog svijeta i pruži mladoj publici više mogućnosti za uživanje u čarima pozorišta i performansa – izražavanju osjećaja, prikazu onoga što nije opipljivo, interpretaciji kompleksnog svijeta. Da bismo u tome uspjeli, moramo biti otvoreni za svu različitost umjetničkog stvaralaštva kojom se odlikuje naša globalna mreža i slaviti inovativnost koja proizilazi upravo iz ograničenja, izazova i posebnih uslova.

Ponekad ne možemo povesti djecu u zgradu pozorišta. Ponekad uopšte nema takvih zgrada. Ponekad je to nemoguće zbog fizičkih, ekonomskih, geografskih ili društvenih prepreka. A ipak, svaki put kada se naša globalna zajednica okupi radi razgovora ili razmjene informacije, bilo to online ili uživo, postajemo sve svjesniji raznovrsnosti rješenja kojima se umjetnici i kreativci služe ne bi li stvorili prostor za pozorište i performans za mlade u okvirima u kojima djeluju.

Tako je divno slušati i vidjeti toliko primjera iz cijelog svijeta pozorišta koji dolazi ka djeci i mladima: u njihove škole, vrtiće, na ulice, igrališta, u bolnice, dvorane, zatvore, u njihove domove, na javna mjesta , na njihove kompjutere, telefone ili radio. Zahvaljujući našoj globalnoj povezanosti putem interneta i na našim okupljanjima, vidjeli smo i čuli nevjerovatne priče o borbi, hrabrosti i odlučnosti, te prepoznajemo sva ta različita rješenja što ih je naša kreativna zajednica osmislila kako bi povećala doseg, odgovorila na potrebe publike i stvorila nove mogućnosti pristupa.

Pozorište i performans donose promjene: kontakt između ljudi, razmjenu ideja, širenje nade, eksploziju radosti. Bilo to u zgradi pozorišta ili zabačenoj uličici, stvaranje čuda ili trenutaka zajedništva, je nešto što nekome može promjeniti dan, makar i na trenutak, pa čak i cijeli život. Jer upravo kroz pozorište i scenske umjetnosti prepoznajemo ono što nam je zajedničko i proširujemo naše vidike.

Na današnji Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, pozivam sve nas koji radimo u ovom području da potražimo mladu publiku koju ne poznajemo i sa kojom se još nismo sreli. Pristup pozorištu nije uvijek dostupan i moguć i stoga je na nama, stručnjacima u našem području, da to osiguramo uvijek i svugdje kad god je to moguće. Potrebni smo, u svim uslovima i okvirima u kojima djelujemo, sa svom raznovršnošću našeg djelovanja, da bismo premostili jaz između mašte i stvarnosti, te otvorili mogućnost procvata za svu djecu i mlade, gdje god se nalazili.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve