Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Obilježen Dan inkluzije u Podgorici: Kvalitetno obrazovanje za sve

Događaj je organizovan u partnerstvu sa zajedničkim programom Evropske unije i Savjeta Evrope ''Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II)''

Pod pokroviteljstvom zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra obilježen je Dan inkluzije.

Događaj je organizovan u partnerstvu sa zajedničkim programom Evropske unije i Savjeta Evrope „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II)”.

„U ovom nesigurnom dobu jedno je sigurno, a to je da je učenje mladih o solidarnosti, o ispomaganju jedni drugih, o izgradnji čvrstih veza sa otvorenošću prema različitosti najbolji put ka pravednijem, inkluzivnom i demokratskom društvu“, rekao je Miloš Bošković, projektni menadžer u Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici.

Foto: Savjet Evrope

Dan inkluzije stvara prostor da se u fokus stave mogućnosti djece s posebnim obrazovnim potrebama i njihovo pravo na kvalitetno učenje i učešće, istakla je Tamara Milić, načelnica Direktorata za inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.

„U kontekstu projekta „Obrazovanje za sve“, želimo da ponovimo da smo svi podjednako odgovorni za inkluzivne ideje i vrijednosti, a da su škole najprirodnije okruženje za rast i razvoj. To znači da kompetencije nastavnika bivaju oblikovane kao inkluzivne, i koristeći ih u radu, kao takve vode do stvaranja kompetentnih učenika koji žive i odrastaju u inkluzivnom okruženju koje ih gradi kao demokratske građane i građanke i otvorene ličnosti“, rekla je Milić.

Foto: Savjet Evrope

Ivan Terzić, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje u Glavnom gradu, poručio je da su posvećeni stvaranju jednakih uslova za sve stanovnike.

„Glavni grad se u kontinuitetu trudi da se svi njegovi građani u njemu osjećaju lijepo i prihvaćeno. Preko svojih nadležnih sekretarijata i kancelarija pružamo podršku i razvijamo servise za one najranjivije. Drago nam je da ovaj važan datum obilježavamo sa mladima, jer oni svojim iskrenim i nediskriminatorskim načinom razmišljanja i djelovanja društvo čine boljim i inkluzivnijim“, rekao je Terzić.

Program, namijenjen svim posjetiocima manifestacije, otvorili su najmlađi stanovnici Podgorice – učenici osnovnih škola „Novka Ubović“ i „Božidar Vuković Podgoričanin“ i djeca iz vrtića „Đina Vrbica“.Proslavu je upotpunio i sajam na kojem su učestvovali učenici iz 40 crnogorskih škola. Kroz izložbu radova, rukotvorina, publikacija, performanse i sportske aktivnosti djeca su predstavila školu i dočarala kako njeguju inkluzivnu i demokratsku kulturu u svakodnevnom životu.

Proslava je bila prilika da svoj rad predstave i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava ranjivih grupa djece, ali i Paraolimpijski komitet i Crveni krst. U takmičenju „Igraj i osvoji za inkluziju“ školski timovi osnovnih škola pokazali su najbolje znanje u zabavnim kvizovima i igrama na otvorenom, ali i osvojili vrijedne nagrade.

Foto: Savjet Evrope

U okviru ROMACTED II programa, u događaju su učestvovala i djeca iz romske i egipćanske zajednice iz Kampa Konik. Oni su se takmičili u timskim igrama sa svojim vršnjacima, i kroz likovne i literarne radove predstavili svoju viziju inkluzije.

Akcija „Kvalitetno obrazovanje za sve“, organizuje se u okviru zajedničkog programskog okvira Evropske unije/Savjeta Evrope „Horizontal facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Cilj zajedničkog programa je podsticanje kvalitetnog obrazovanja za sve, u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve