Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

NVO Vozom kroz Crnu Goru: Otvoreno pismo Krivokapiću i Spajiću

''Protiv naših članova se vodi organizovana kampanja, a sve u cilju da nas zaplaše - da prestanemo da pišemo o stvarima koje iz dana u dan dobijaju zabrinjavajuće dimenzije''

Iz Nevladine organizacije ”Vozom kroz Crnu Goru” su uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade gospodinu Zdravku Krivokapiću i ministru finansija gospodinu Milojku Spajiću.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjenosti:

Poštovani,

Danima i mjesecima nastojimo da skrenemo pažnju na nepravilnosti koje mogu imati katastrofalne posledice kada je u pitanju željeznički saobraćaj, ali ne nailazimo na razumijevanje nadležnih institucija. Naprotiv, protiv naših članova se vodi organizovana kampanja, a sve u cilju da nas zaplaše – da prestanemo da pišemo o stvarima koje iz dana u dan dobijaju zabrinjavajuće dimenzije.

Konkretno, dana 5. oktobra 2021.godine u željezničkoj stanici Bar je došlo do sudara putničkog voza i dizel lokomotive i tom prilikom je povrijeđen pomoćnik mašinovođe sa dizel lokomotive i načinjena znatna materijalna šteta, o čemu je javnost obaviještena.

Ipak, javnost nije obaviještena o prvorazrednom skandalu – da mašinovođa putničkog voza ( D.L.) nije imao izvještaj o zdrastvenoj grupi. Ljekarsko uvjerenje mu je bilo isteklo više od 50 dana a on je čitavo vrijeme vozio putničke vozove što se kosi sa zakonom o bezbjednosti željezničkog saobraćaja kao i sa važećim pravilnicima koji regulišu ovu oblast. Ovo je direktno ugrožavanje bezbjednosti i sigurnosti u željezničkom saobraćaju iz čl.339 st.2 i ugrožavanje života korisnika usluga, zaposlenih na željeznici kao i vučnih i voznih sredstava (mašinovođa nema odgovornost za to što nije na vrijeme dobio uput i nalog za vađenje ljekarskog uvjerenja).

Drugi dio ovog skandala odnosi se na krivično djelo falsifikovanje ljekarskog uvjerenja na ime D.L. zaposlenog u Željezničkom prevozu Crne Gore iz čl. 412 KZ CG, za što je odgovoran menadžment preduzeća na čelu sa izvršnim direktorom Slavenom Šestovićem. Čitav slučaj su pokušali da zataškaju i drugostepenoj komisiji za isleđenje vanrednog događaja dostavili Uvjerenje za mašinovođu koji je učestvovao u udesu broj 158/2021 od 1.oktobra 2021.godine iako je mašinovođa D.L. bio na pregledu tek posle osam dana, 8.oktobra 2021. godine. O svemu je obaviješten Osnovni državni tužilac (Kt br.42/22).

Nije ovo jedini slučaj kad je u pitanju zloupotreba i neznanje menadžmenta koji direktno utiču na bezbjednost. Zaposleni radnici (Đ.S. i M.J.) na radnom mjesto saobraćajno transportnog otpremnika odrađivali su pripravnički, a da nijesu priložili ljekarska uvjerenja.

Poštovani, očekujemo da ćete preduzeti određene mjere i sankcionisati ovakve propuste angažovanjem stručnih lica iz tima „ Crna Gora da radi“ s obzirom da Ministarstvo za kapitalne investicije, kao resorno za željeznička preduzeća, nema stručne kadrove da suzbije ovakve propuste, ili možda i ima a svjesno to ne želi da uradi.