Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

NVO Osvit: Ne želimo da nijedno dijete bude na bilo koji način ovako zlostavljano, a da institucije prate protokole

Kako su naglasili, u školama se prema zakonu mogu izreći kazne isključivanja iz te ustanove i u ovakvim situacijama direktorima, savjetima, nastavnom vijeću, ne treba da zadrhti ruka prilikom donošenja odluke

Nevladina organizacija Osvit, koja se bavi vršnjačkim nasiljem, najoštije osuđuje surovi čin nasilja nad djetetom koji se dogodio u blizini Osnovne škole “21. maj.

“Na samom se snimku vidi da grupa dječaka svirepo udara žrtvu bez i malo empatije. Prema njemu se ponačaju kao da je stvar. Ne nije. On je nečije dijete, brat, drug i prijatelj i dosta je više. Ne želimo da ni jedno dijete bude na bilo koji način ovako zlostavljano a da institucije prate protokole”, ističe ova NVO.

Kako su naglasili, u školama se prema zakonu mogu izreći kazne isključivanja iz te ustanove i u ovakvim situacijama direktorima, savjetima, nastavnom vijeću, ne treba da zadrhti ruka prilikom donošenja odluke.

“Na ovaj način pozivamo institucije da primjene zakone jer ne možemo više zatvarati oči na ovakve primjere. Ministru prosvjete smo se kao organizacija obraćali više puta ukazivajući na propuste protokola ali nikako nije našao vremena da čuje šta poručuje jedna NVO koja želi da zaštiti svako dijete Crne Gore. Vaši protokoli su Vaša nemoć. Sprovođenje istih preko direktora je urušavanje sistema u borbi protiv bahatih pojedinaca koji imaju privilegije čak i u školama”, ističe ova NVO.

Prema njihovim riječima, direktori umjesto da primjenjuju zakon i promovišu jednakost, izricanjem smiješnih kazni još više raspiruju podjele, na taj način opet nanosi štetu žrtvi, što ne smije više da se dešava.

“Dosta ste nas dijelili i Vi i bilo ko drugi. Vrijeme je da se ovim problemom ozbiljno pozabavimo. Naša djeca zaslužuju ljepšu i bolju budućnost, pravo na bezbjedno školovanje. Direktoru koji je izrekao vaspitnu mjeru umjesto premještaja u drugu školu treba postaviti pitanje da li bi to bila adekvatna mjera da je njegovo dijete u ulozi žrtve. Ovim putem želimo da podržimo svu djecu koja imaju bilo koji problem, tražimo da mi kao odrasli sjedjemo za sto i ozbiljno se pozabavimo njihovim problemima i nađem adekvatno rješenje. Dosta je bilo izgovora, nemamo više vremena za čekanje. Poručujemo nadležnima Aristotelovu mudrost “Hrabra je osoba onaj koji se suočava sa strahovitim stvarima, kao što je trebao i vođen razumom, zbog onoga što je plemenito”, poručuje ova NVO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve