Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

NVO Euromost: Opštine na sjeveru da pod hitno urade planove za odbranu od poplava

Pozivaju Vladu Crne Gore da zajedno sa Opštinama na sjeveru Crne Gore prvo saniraju svu trenutnu nastalu štetu na infrastrukturama, kao i domaćinstvima te da, kako navode, ''zajedno počnu raditi na preventivnom djelovanju, donesu svoje planove za odbranu od poplava, upoznaju građane sa istim i ubuduće rade na infrastrukturama sa obavezama zaštite od poplava''

NVO,,Euromost” poziva sve Opštine sa sjevera Crne Gore, da pod hitno urade planove za odbranu od poplava i sa istim upoznaju građane u svojim opštinama.

“Svi moraju ozbiljno da shvate klimatske promjene, da preventivno djeluju i budu spremni za pomoć stanovništvu, kada se dese poplave. Takođe i Vlada Crne Gore mora odmah da djeluje kada dodje do njih, da bi se spriječile veće štete i zaštitili životi gradjana na sjeveru”, saopšteno je iz NVO Euromost.

​​​Ovo su, kako se navodi, treće poplave u Opštinama na sjeveru Crne Gore, koje su se desile poslednja tri mjeseca, a to se vidi i po snimcima koje je uradila NVO,,Euromost” u novembru, decembru i januaru, gdje su snimali poslednja tri mjeseca vodostaj Lima i njenih pritoka.

“Kroz snimke se jasno vidi da se svakog mjeseca vodostaj Lima i pritoka povećavao i da je u decembru i januaru vodostaj bio najveći gdje su pored rijeke Lim i njene pritoke izašle iz svojih korita”, dodaju iz te NVO.

Ovo su, smatraju oni, sve upozorenja da će se često zbog obilnih kiša dešavati poplave.

“Trenutno stanje na terenu nam ukazuje da zbog nemarnosti građana, Opština i privrednih subjekata nas očekuju štete, jer se nekontrolisano nagomilava na oblama, kao i drugim mjestima koja su rizična od poplava velika otpad, veliki broj nelegalnih objekata su izgradjena na samim obalama i rijeka i njenih pritoka, putevi i mostovi se nalaze u lošem stanju, a pokrenuta su i velika klizišta”, dodaju iz NVO Euromost.

Pozivaju Vladu Crne Gore da zajedno sa Opštinama na sjeveru Crne Gore prvo saniraju svu trenutnu nastalu štetu na infrastrukturama, kao i domaćinstvima te da, kako navode, “zajedno počnu raditi na preventivnom djelovanju, donesu svoje planove za odbranu od poplava, upoznaju građane sa istim i ubuduće rade na infrastrukturama sa obavezama zaštite od poplava”.

“Opštine na sjeveru Crne Gore iako daju svu svoju mogućnost, nisu spremne da zaštite gradjane i njihove domove kao i infrastrukturu od poplava ili raznih klizišta, jer nedostaje im pored ostalog i mehanizacija, Komunalana preduzeća se nalaze u lošem stanju, tako da opštine nijesu sposobne da pokriju na svom području i deset posto poplavljena područja”, naglasili su iz te NVO.

Iz tog razloga, smatraju oni, Vlada Crne Gore mora nešto pod hitno da preduzme da bi pomogla Opštinama na sjeveru, da bi se, kako kažu, “ubuduće bolje odbranile i zaštitile građane, njihove domove i infrastrukturu od poplava”.

“Na kraju apelujemo na građane i privredne subjekte, da se odgovornije ponašaju prema prirodi i rijekama, jer svaka ne odgovornost će nas sve koštati u budućnost”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve