Nurković učestvovao na forumu pomorstva

Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem učestvovala je na Međunarodnom forumu pomorstva u Batumiju u Gruziji.

Pored ministra Nurkovića u delegaciji su bili generalni direktor za pomorski saobraćaj, Vladan Radonjić, generalna direktorka za pomorsku privred, Maja Mijušković i samostalna savjetnica, Bilsana Bibić.

Glavni cilj Međunarodnog foruma pomorstva je promovisanje zajedničkih vrijednosti u oblasti međunarodne špedicije.

U ovom kontekstu, forum okuplja visoke predstavnike pomorskog sektora iz različitih zemalja i regiona, a događaj nudi mogućnost razgovora i saradnje između predstavnika Vlada i industrije u cilju stvaranja integrisane politike pomorskog saobraćaja i upravljanja okeanom.

Na forumu, pored predstavnika Vlada i privatnog sektora, učestvuju i visoki predstavnici Međunarodne pomorska organizacije, Međunarodnog fonda za kompenzaciju zagađenja nafte, Evropske unija, Evropske agencije za pomorsku sigurnost, i Evropske banka za obnovu i razvoj.

Forum su otvorili Mamuka Bakhtadze, premijer Republike Gruzije i Kitack Lim, generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije.

Pored njih, tokom prvog dana govorili su ministar ekonomije i održivog razvoja Republike Gruzije kao i ministar infrastrukture Ukrajine, dok su mnogi drugi visoki zvaničnici učestvovali u panelima i diskusiji.

Generalni direktori Radonjić i Mijušković su tokom foruma učestvovali na panelima vezanim za oblasti održivog razvoja, uloge partnerstava između međunarodnih organizacija, uloge plave pomorske privrede i pomorskih grupacija u olakšavanju međunarodne trgovine, i izazova koji se odnose na međunarodnu pomorsku privredu.

Pored ostalih, na panelima su govorili Sue Baret, direktorica za saobraćaj Evropske banke za obnovu i razvoj i Joung Kim, šef odsjeka za tehničku saradnju Međunarodne pomorske organizacije.

Ministar Nurković je iskoristio priliku da se tokom svog boravka u Gruziji sastane s ministrom ekonomije i održivog razvoja R. Gruzije, g. Giorgijem Kobuliom, u čijem je portfelju i oblast saobraćaja.

Na bilateranom sastanku dva ministra su razgovarala o unapređenju saradnje između dvije države prvenstveno u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja.

Ministar Nurković je svom kolegi Kobuliji predstavio potencijale Crne Gore u oblasti pomorskog saobraćaja i predložio otpočinjanje saradnje vezane za uzajamno priznavanje sertifikata o sposobnosti pomoraca kako bi se crnogorskim pomorcima omogućilo da plove na brodovima Gruzije i obratno.

Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti kruzing turizma i registracije plovila, gdje je ministar Kobulio izrazio želju da razmijeni iskustva i znanja sa Crnom Gorom i da nauči iz pozitivnih iskustava iste.

Takođe je dogovorena razmjena iskustava iz oblasti obuke pomoraca – Crna Gora se nalazi na tzv. bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije, što znači da sva ovlašćenja izdata našim pomorcima zadovoljavaju standarde Međunarodne pomorske organizacije.

Pored saradnje u oblasti pomorstva, ministar Nurković i ministar Kobulio su razgovarali i o mogućnosti potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja kako bi se pospješio razvoj i ovog sektora saobraćaja, a ministar Nurković je svom kolegi prenio otvorenost Crne Gore da i u ovom pogledu pomogne Gruziji, s obzirom na to da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o usklađenost propisa iz oblasti vazdušnog saobraćaja s EU regulativama.

Komentari

avatar