Ministarstvo unutrašnjih poslova ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajno je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati, a svi koji su prekoračili ovlašćenja moraju za to odgovarati. To je poručio  ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na međunarodnoj konferenciji „Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi: suočavanje sa izazovima koje apostrofiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i druga tijela Savjeta Evrope“, koja je danas održana u Bečićima.

Mevludin Nuhodžić

“Mora da postoji nulta tolerancija prema nasilju bilo koje vrste. Nećemo stati dok svi slučajevi nezakonitog postupanja ne budu rasvijetljeni i sankcionisani. U policiji nema prostora, niti povlašćivanja i zaštite za nasilnike u uniformi. Ali, isto tako, svi kao društvo, moramo stati u zaštitu policijskih službenika koji časno,  profesionalno i odgovorno obavljaju svoje poslove“, kazao je Nuhodžić.

Naglasio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu ulaže značajne napore u dijelu unapređenja zakonodavnog okvira, edukacije policijskih službenika i obezbjeđivanja adekvatnih uslova za boravak lica lišenih slobode, u cilju poboljšanja njihovog položaja.

Govoreći o realizaciji preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT), Nuhodžić je saopštio da je usvojen i poseban plan, što predstavlja snažan iskorak kako da se CPT preporuke implementiraju u svakodnevnoj policijskoj praksi.

„Nijedan sistem, nijedna država i policija nijesu imuni na slučajeve prekoračenja upotrebe sredstava prinude. Ono čime sam zadovoljan i što posebno želim da istaknem jeste da su ti slučajevi u Crnoj Gori pojedinačnog karaktera, da nema pojave sistemske torture, da se ti slučajevi iz godine u godinu smanjuju. Kako bi se otklonile sumnje u nekažnjavanje slučajeva zlostavljanja, na uniformama službenika Sektora specijalne policije istaknute su slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju, što doprinosi i jačanju povjerenja javnosti u policiju“, kazao je ministar.

U kontekstu jačanja kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, Nuhodžić je izvijestio da su u 2018. i u prvih devet mjeseci ove godine, kontrolisane zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 122 slučaja, od čega su u 46 slučajeva vršene kontrole na osnovu pritužbi građana.

Nadležnim tužilaštvima dostavljeno je pet predmeta protiv deset policijskih službenika, od kojih se jedan predmet odnosio na postojanje osnovane sumnje da su dva policijska službenika izvršila krivično djelo zlostavljanje.

Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 policijskih službenika, od čega protiv tri službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile.

Dodao je da se posebna pažnja posvećuje jačanju bezbjednosne kulture i  kompetentnosti policijskih službenika. U tom smislu, Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima u potpunosti reformiše sistem zapošljavanja, obuke i stručnog obrazovanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i nadzorne mehanizme nad radom Uprave policije.

Nuhodžić je naglasio da će MUP i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem obuka i promovisanjem Kodeksa policijske etike, u cilju podizanja svijesti policijskih službenika o značaju etičkog i moralnog ponašanja u praksi.

„Današnjim prisustvom i učešćem, potvrđujemo još jednom volju i iskrenu posvećenost da kroz, primjenu standarda Savjeta Evrope i EU, radimo na jačanju bezbjednosne i policijske kulture koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nazdor i istrage“, zaključio je ministar.

Takođe, ministar je pohvalio saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, koji ukazuje na propuste u radu policijskih službenika, ali i dodatno afirmiše nultu toleranciju prema svim protivzakonitim postupcima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve