Odnosi naših policija su kvalitetni, a saradnja će biti produbljena sa ciljem još efikasnijeg suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima, ocijenili su na današnjem sastanku u Podgorici ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Turske Sulejman Sojlu. Nuhodžić je konstatovao da odnosi dviju država napreduju na svim poljima, kao i da je posebno značajna saradnja policijskih službi.

Sa današnjeg sastanka

Kako je saopšteno iz MUP-a, Nuhodžić je istakao da su razgovori bili prijateljski i konstruktivni kako priliči prijateljima i državama saveznicama u NATO-u, koje i unutar Alijanse ostvaruju kvalitetnu saradnju u cilju stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

“Odnosi naših dviju država se razvijaju i napreduju na svim poljima, ali me posebno raduje činjenica da su u prethodnom periodu unaprijeđeni partnerski odnosi u oblasti unutrašnjih poslova, imajući u vidu da se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim rizicima”, saopštio je crnogorski ministar.

Kazao je i da današnje prijetnje – kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam – ne poznaju granice, te da je stoga od prioritetnog značaja kontinuirana saradnja policijskih službi.

“U borbi protiv kriminala ključne su razmjena informacija i saradnja kriminalističkih policija. Ta saradnja je posebno intenzivirana u oblasti otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja narkotika i mi ćemo je dodatno unaprijediti. Zato je i naš današnji susret dokaz snažne posvećenosti daljem jačanju policijske saradnje kako na strateškom tako i na operativnom nivou”, rekao je Nuhodžić.

Dodao je da će se realizovati i konkretne aktivnosti na poboljšanju saradnje u oblasti vanrednih situacija, na osnovu bilateralnog sporazuma koji je potpisan u februaru ove godine u Ankari.

U kontekstu obuka i stručnog usavršavanja naših službenika, zahvalio je na pomoći i podršci koju pruža Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA.

Sojlu na prijemu kod ministra Nuhodžića

Sojlu je, takođe, naveo da su odnosi resora unutrašnjih poslova dvije zemlje na izuzetno visokom nivou i istakao da je današnji sastanak bio prilika da se osnaži uspostavljeno, dugogodišnje prijateljstvo i razmijene mišljenja o modalitetima buduće saradnje u oblasti ilegalnih migracija, borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom.

“Veoma je važno što je Crna Gora uspješno završila svoju priču kada je u pitanju članstvo u NATO-u”, kazao je Sojlu.

Nuhodžić je posebno naglasio da su iseljenici iz Crne Gore koji žive u Turskoj dobar most saradnje koji predstavlja čvrstu vezu dvije države.

“Crna Gora kao građanska država, multietničkog i multikonfesionalnog sklada, njeguje ove vrijednosti, vjerujući da je to temelj njene stabilnosti. Siguran sam da će i naš današnji razgovor doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa sa Turskom, u korist građana naših dviju država”, zaključio je Nuhodžić.

Ministar unutrašnjih poslova Turske će tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori obići Sveti Stefan, Kotor i Perast.

Komentari

avatar