U situaciji kada sve kompleksniji migracioni izazovi ne poznaju granice i sa kojima se nijedna država sama ne može izboriti, ne treba da zaboravimo da je u središtu migracija ljudski život, poručio je ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodžić na otavranju Centra za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu na Božaju.

Kao zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, Crna Gora iskazuje snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica koja su prisiljena da napuste svoje matične države. To činimo na odgovoran i human način, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde, kazao je Nuhodžić.

Nuhodžić je saopštio da je kapacitet Centra opredijeljen za smještaj 60 osoba, a predviđeno je da funkcioniše u okviru Direkcije za prihvat u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U tom smislu, iskazao je posebnu zahvalnost Delegaciji Evropske unije koja je obezbijedila značajna finansijska sredstva za uspostavljanje ovog kontejnerskog naselja, kao i Komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Predstavništvu Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) na pružanju značajne podrške, što ovaj projekat čini primjerom odličnog partnerskog odnosa.

„Tako na najbolji način afirmišemo evropske perspektive Crne Gore, utemeljene na dosadašnjoj uspješnoj primjeni najboljih iskustava u oblasti integrisanog upravljanja migracijama i azila“, kazao je Nuhodžić.

Govoreći o izazovima koji su pred nama, ministar je naglasio da dalje unapređenje uslova za boravak stranaca koji traže međunarodnu zaštitu ostaje u vrhu prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

S tim u vezi, naveo da je iz kapitalnog budžeta obezbijeđeno 470.000 eura, dok je iz IPA fonda opredijeljeno 400.000 eura, za rekonstrukciju bivše karaule „Božaj“ i izgradnju modernog centra za prihvat na ovoj lokaciji.

Nuhodžić je na kraju obraćanja kazao da su prihvatni centri u Spužu i na Božaju jedan od pokazatelja spremnosti Vlade Crne Gore i države Crna Gora da migrantima pruže sigurno utočište, težeći da se i na taj način legitimišemo kao društvo evropskih vrijednosti u kojem se poštuju ljudska prava svih, bez izuzetka.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Herman Špic je, uz izraze zadovoljstva, naglasio da Crna Gora, uprkos svim izazovima s kojima se suočava, pokazuje odlučnost da migrante primi s poštovanjem i uvažavanjem

. „Evropska unija je sa 400.000 eura pomogla uspostavljanje Tranzitnog prihvatnog centra. Uskoro ćemo finansirati još jedan značajan regionalni projekat, u okviru kojeg je za Crnu Goru namijenjeno oko 700.000 eura za medicinsku, socijalnu, psihološku i tehničku podršku licima kojima je potrebna međunarodna zaštita. Projekat je neposredan odgovor na tekuću COVID-19 pandemiju koja je pogodila najranjivije grupe. Evropska unija ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama, međunarodnim organizacijama i agencijama u izazovu pružanja adekvatne podrške migrantima i azilantima“, zaključio je Špic.

Događaju su prisustvovali i Roberta Monteveki, predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori, Dušica Živković, šefica Kancelarije IOM-a, Nela Krnić, koordinatorka Programa dječje zaštite u Predstavništvu UNICEF-a, predstavnici civilnog sektora NVO Pravni centar i NVO Građanska alijansa, kao i predstavnici Crvenog krsta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve