Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Novović u SDT želi da dovede Radonjića, Čolan-Deretić i Vukotića

Novović, kako saznajemo, u SDT želi da dovede tužioca iz ODT Podgorica Vukasa Radonjića, višu državnu tužiteljku iz Podgorice Tanju Čolan Deretić i kandidata za tužioca Jovana Vukotića.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, juče se dopisom obratio Tužilačkom savjetu tražeći da mu odobre raspoređivanje novih tužilaca u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kako bi mu u naredne dvije godine pomogli u radu, saznaje portal Aktuelno.

Novović, kako saznajemo, u SDT želi da dovede tužioca iz ODT Podgorica Vukasa Radonjića, višu državnu tužiteljku iz Podgorice Tanju Čolan Deretić i kandidata za tužioca Jovana Vukotića.

Novovićev zahtjev, naći će se danas pred članovima Tužilačkog savjeta, koji bi na sjednici trebalo da se izjasne da li postoji neka zakonska ili tehnička prepreka da se odobri raspoređivanje tri nova tužioca u SDT.

Tužilac Vukas Radonjić karijeru je u decembru 2008. počeo kao sudijski pripravnik u Višem sudu u Podgorici. Godinu kasnije bio je savjetnik u tom sudu, a potom 19. septembra 2013. godine izabran je za zamjenika državnog tužioca u ODT-u Podgorica. Tri godine kasnije izabran je za tužioca u ODT-u na četiri godine, a u martu 2020. i na stalnu funkciju.

Radonjić je široj javnosti postao poznat u oktobru prošle godine kada je preuzeo predmet koji je ODT-u dostavio MUP, a o tome ko je u sistemu Uprave policije krajem decembra 2020. godine dao nalog za skidanje zabrane ulaska članovima kriminalnog klana iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Tokom rada na predmetu, Radonjić je tražio hapšenje službenika UP Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, zbog zloupotrebe službenog položaja ali je SDT istog dana preuzeo slučaj i kasnije utvrdio da u postupcima policajaca nema elemenata krivičnog djela.

Nakon njihovog hapšenja, tadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je 15. oktobra prošle godine na konferenciji za novinare da su bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru kriminalcima Belivuku i Miljkoviću.

Tužiteljka Tanja Čolan-Deretić je karijeru počela u Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, gdje je obavljala i poslove PR-a, a potom je napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici, gdje je dužila brojne predmete mafijaških likvidacija, eksplozija.

Kandidat za tužioca Jovan Vukotić je još 24. decembra 2019. godine na sjednici TS-a izabran na spisak od sedam kandidata, a prema rasporedu sa rang-liste, a potom su raspoređeni na inicijalnu obuku u ODT Podgorica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
27.04.2022-17:34 17:34

A “lijep pedigre”imaju svi koje trazi srbijanac Novoviic,izglleda SERPA trazi POKLOPCE,odliicno.

Bellarina
27.04.2022-21:21 21:21

Očajan izbor. Na čelu s ovim što bira.