NOVI DETALJI o pripremanju PUČA: HOBOTNICA GRU protiv CRNE GORE

Ruski portal The Insider došao je do novih dokaza o učešću ruskih specijalnih službi u organizaciji neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori. To je potvrđeno dokumentima, video snimcima, i svjedocima. The Insider tvrdi da je otkrio još jednog saradnika ruske Vojne obavještajne službe (GRU), osim Šišmakova i Popova, koji je takođe učestvovao u pripremi crnogorskog puča, a koji i do danas radi pod plaštom osiguravajućeg agenta.

Portal piše da optuženi za pokušaj državnog udara Eduard Šišmakov nastavlja da odbacuje svoju krivicu, i da je u decembru 2017. godine Državnom tužilaštvu Crne Gore poslao izjavu u kojoj je sebe nazvao Širokovim i naveo da se sa Sašom Sinđelićem sastao u Moskvi 2015. godine, kako bi mu pomogao da organizuje intervju sa čelnicima Četničkog pokreta u Srbiji. Taj susret mu je bio navodno važan zbog naučnog teksta.


Šišmakovu je istorija sa “člankom o četnicima” bila očigledno neophodna kako bi objasnio
zajedničke fotografije sa Sinđelićem u Beogradu, ali tužilaštvo ima ozbiljne dokaze, kao što je prenos novca Šišmakova Sinđeliću. Riječ je o slanju 850 dolara (85,605 hiljada dinara) 25. septembra 2016. godine, manje od mjesec dana pre izbora u Crnoj Gori. Prema podacima tužilaštva, taj prenos novca samo je mali dio od ukupne sume od skoro 300.000 dolara, namenjenih državnom udaru.

Dokument prenosa novca

The Insider ukazuje na skenirani dokument prevoda novca kroz Western Union iz dokaznog
materijala. Adresa na uplatnici je Moskva, Horošovskoje šose, broj 76, gdje se nalazi sedište
GRU.

Dokaz prenosa novca

Na molbu Crne Gore, FBI je provjerio da li zaista postoji takav prevod kroz Western Union, te da je dobijena potvrda da je prevod 850 dolara napravljen kroz ruski Forabank, sa potpisom Šišmakova.

Dokument Forabank-a

Niko drugi umjesto Šišmakova nije mogao da izvrši prenos novca jer je kod WU neophodno pokazati lični dokument. The Insider je utvrdio da postoji još dokumenata koji ukazuju da je Šišmakov slagao u izjavi. Riječ je o izvještaju Booking.com, koji pokazuje da je Šišmakov rezervisao smještaj od 2. do 9. oktobra 2016. godine, to jest, bukvalno nekoliko dana do planiranog prevrata, u hotelu Le Petit Piaf u Beogradu. On, međutim, u izjavi navodi da je u Beogradu bio u drugoj polovini oktobra.

 

Dokument o rezervaciji hotela
Dokument o rezervaciji hotela

Zanimljivo je i to da Šišmakov u rezervaciji na Booking.com ukazuje da će platiti kreditnom karticom firme, pošto će putovati “poslom”, mada u svojojoj izjavi tvrdi da je putovao u Srbiju isključivo privatno. Telefonski broj koji je Šišmakov-Širokov ukazao u rezervaciji ne pripada njemu, već bivšem šefu odeljenja za osiguranje transportnih sredstava DOO “Rosgosstrah”, Nikiti Minjinu. To nije greška, navodi portal, objašnjavajući da sve ukazuje na to da je Nikita Minjin takodje saradnik GRU.

Šta više, pripadnik GRU Vladimir Popov koji je optužen u Crnoj Gori za pokušaj prevrata,
takođe radi pod plaštom “osiguravajućeg agenta” i vodi se kao novinar lista “Morsko
osiguranje”, gdje je Minjin glavni urednik.

Prema zvaničnoj biografiji, Minjin je ekonomista, običan činovnik koji se bavi osiguranjem. Ali, ukazuje portal, postoji zanimljiv detalj, a to je da je član saveza padobranaca.

Nikita Minjin

U razgovoru za Insider Minjin je potvrdio da Popov radi u njegovom listu, i izjavio da ga je sam poslao u Srbiju. Po njegovim riječima, 2016. godine list je objavio tekst o učešću Srpske riječne flote u Prvom svjetskom ratu, koji je izazvao interes. Tako je Popov i bio upućen u Srbiju kako bi sakupio dodatni materjal, tvrdi Minjin. 

“Pri tom agent za osiguranje”, Minjin nije mogao da odgovori zašto je Šišmakov napravio
rezervaciju na Booking.com, koristeći njegov mobilni telefonski broj”, navodi Portal.
Minjin može da tvrdi da ne poznaje Šišmakova, ali da se Popov i Šišmakov poznaju potvrđuju fotografije iz sudskog predmeta.

Eduard Šišmakov i Vladimir Popov

Po podacima The Insider, u maju 2015. godine, kolega Minjina, Vladimir Popov je telefonom razgovarao sa načelnikom obavještajne službe Donjecke narodne republike Georgijem Kondranjinim.
Pored toga, taj “osiguravajući agent”, je između 2013. i 2016. godine bio na službenim putevanjima i u Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.
To je samo ono što je poznato po vizama u jednom od njegovih pasoša, koje je mijenjao kao rukavice. Tako je, na primer, slovačka specijalna služba dala informaciju da je Popov tri puta tražio vizu u Ambasadi Slovačke i svaki put sa novim brojem pasoša, piše The Insider.

Komentari

avatar