Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori

Događaj je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope

Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za sljedeće generacije, kazala je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) Ana Novaković Đurović na događaju „Mentalna ekologija“.

Ona je, kako je saopšteno MEPPU, zajedno sa vizuelnom umjetnicom Milenom Živković, profesoricom književnosti Nadom Martinović i teoretičarkom umjetnosti Teodorom Trivundžom, danas razgovarala sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine.

Događaj je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope.

Na događaju, navodi se, su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

Ministarka je iznijela očekivanje da će ove “generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori”.

„Vi ste generacije koje će pokazati i dokazati da Crna Gora može biti i ostati zelena. Kada resurse jednom uništimo ne možemo ih više povratiti, zato je važno da čuvamo čist vazduh, bistre rijeke, da ne bacamo otpad i da čuvamo prostor u kome živimo“, poručila je ministarka.

Kreatorka programa „Mentalna ekologija“, vizuelna umjetnica Milena Živković je kazala da sav vanjski ekološko-umjetnički aktivizam počinje prvo u svijesti pojedinca.

„Kroz praktične primjere i navođenje kroz proces kojim kreativno-edukativni kurs Disciplina mašte dolazi do radova, promjena i akcija- čitav projekat Mentalna ekologija nastoji da znanje o ekologiji napokon učini upotrebljivim. Umjetnost i kultura su na tom putu ekologije neodvojive“, poručila je Živković.

Ona je kazala da je zadatak umjetnika da prenese ideje na pravi način kako bi se one sprovele u djelo, i u tome su umjetnost i ekologija neodvojive.

„Ovaj projekat je igra u kojoj je važno kako se pojedinac osjeća, u kakvim je odnosima sa prijateljima. Što se bolje osjećate, to proizvodi bolju ekološku svijest“, kazala je Živković.

Ona je, kako se dalje navodi, održala predavanje i radionicu o primjeni ekologije u svakodnevnom životu kroz nenametljivo korišćenje mnogobrojnih umjetničkih praksi istakavši da je cilj projekta da osvijesti moć mikro-akcija i bitnost pomjeranja ka ekološkom kursu kretanja svakog pojedinca.

Osnovci su, kroz kreativan rad, unaprijedili svoja znanja o značaju zaštite prirode. Pokazali su interesovanje za kreativnu vježbu „Sinesteziju“, zaključuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve