Utorak, 6 Decembra, 2022
Rubrika:

Norveška u razvoj infrastrukture ulaže 250.000 eura

Norveška, koja finansira sa 250.000 eura javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim područjima Crne Gore, podržava unaprijeđenje kvaliteta života i međuopštinsku saradnju, saopšteno je danas u Podgorici na informativnoj sesiji o tom javnom pozivu

Norveška, koja finansira sa 250.000 eura javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim područjima Crne Gore, podržava unaprijeđenje kvaliteta života i međuopštinsku saradnju, saopšteno je danas u Podgorici na informativnoj sesiji o tom javnom pozivu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, cilj javnog poziva je poboljšanje socijalne inkluzije unaprijeđenjem uslova života u nerazvijenim opštinama u Crnoj Gori kroz izgradnju, rekonstrukciju ili renoviranje javne infrastrukture.

Projekat je podijeljen u dvije partije, a lokalne samouprave mogu da konkurišu samostalno, kao i u partnerstvu sa svojim institucijama ili drugim opštinama.

“Zahvalni smo ambasadi Norveške, koja je uvažila naš zahtjev za realokaciju sredstava unutar projekta “Norveška za vas – Crna Gora”, pa je vrijednost ovog poziva uvećana sa planiranih 150.000 evra, na 250.000. Ovaj poziv važan je zbog podrške međuopštinskoj saradnji, tako da lokalne samouprave mogu udruženo da rješavaju određene izazove koje dijele”, rekla je pomoćnica generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije Zajednice opština Crne Gore Vanja Starovlah.

Među prioritetnim oblastima nalaze se upravljenje vodama i otpadom, energetska efikasnost u javnim objektima, objekti koji doprinose turističkim i privrednim potencijalima, kao i obrazovna, sportska i kulturna infrastruktura.

Savjetnik u ambasadi Norveške Ivan Kuzminović rekao je da ta država podržava razvoj manje razvijenih područja u Crnoj Gori, jer i sama ima iskustva sa udaljenim djelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da se ne iseljavaju.

“Ali, tu je riječ samo o mogućim migracijama unutar Norveške, dok ljudi iz ovog dijela Zapadnog Balkana sve više odlaze van svojih zemalja, što predstavlja veliki gubitak u ljudskom kapitalu. Zato kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora” želimo da pružimo podršku opštinama mahom na sjeveru zemlje, tako da omogućimo mladima da ostanu, započnu poslovanje i budu uspješni”, izjavio je Kuzminović.

Prema riječima menadžera projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armena Čekića, u okviru poziva projekti u jednoj opštini biće finansirani sa najviše 30.000 eura, dok za međuopštinske projekte mogu biti odobrena sredstva do 50.000 eura.

“Detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave nalaze se na sajtu www.norveskazavas.me”, dodaju u UNOPS-u.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve