Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Njegoš: “Da’ bi sve što imam samo da mi je obrivati ovu bradu”

''U dužnosti arhijerejskoj zaosta' je bio vladika Rade od svojije starije. On je suviše mlad na sebe primio dvostruko breme uprave u Crnoj Gori: da upravlja crkovnijema i narodskijema poslovima''

Piše: Miroslav Ćosović

Dana 26. marta 1897. godine umro je Milorad Medaković, Njegošev sekretar i ađutant, rođen 1824. godine. Po dolasku na Cetinje (1844), pomagao je Petru II u prepisivanju pjesama, korekturi „Gorskog vijenca” i sređivanju biblioteke. Bio je i prvi crnogorski fotograf. Napustio je Cetinje 1848. godine, da bi se ponovo vratio 1855. i bio sekretar knjaza Danila. Učestvovao je u izradi „Zakonika Danila I, knjaza i gospodara Crne Gore i brdah” (1855). Tokom štampanja tog akta, po svom nahođenju preinačio je djelove koji se odnose na vjersku pripadnost, odnosno narodnost Crnogoraca. Bavio se naučnim radom, kroz istraživanje, sređivanje i oblikovanje građe za crnogorsku istoriju. Napisao je „Povijesnicu Crne Gore”, objavio monografiju o Njegošu, knjigu „Život i običaji Crnogoraca”. Za svoj rad odlikovan je Obilića medaljom, krstom knjaza Danila i Danilovim ordenom III stepena. (Iz arhive lista Pobjeda)

Medaković je 1882. u Novom Sadu objavio knjigu “P.P.Njegoš – posljednji vladajući vladika crnogorski”. U knjizi ima i ovo:

“U dužnosti arhijerejskoj zaosta’ je bio vladika Rade od svojije starije. On je suviše mlad na sebe primio dvostruko breme uprave u Crnoj Gori: da upravlja crkovnijema i narodskijema poslovima. Kroz četiri i po vieka od kako bogomoljci upravljahu Crnom Gorom, ne bi još ni jednog vladike da je tako mlad i nespreman primio dvije najviše i najteže dužnosti u svoje ruke. Rade nevješt i nenaviknut tijema dvostrukijema poslovima, on moraše slušati druge kako  mu kažu, pa zato je i njegova samovlasnost bila ograničena, te se često moraše pokoravati volji samovoljnije glavara, a naročito onije koji su u početku njegovog vladanja pokazali svoju neustrašivost. Vladika Rade nije mario za arhijerejski čin, pa zato se nigđe nije ni potpisiva’ do prosto “Vladika”, držeći da u tome imenu ima i značenja svjetskog vladaoca, koe mu je milie bilo od prvoga. On priznavaše da ne razumije arhijerejsku dužnost, pa mu se činijaše i krivo i dosadno zašto da je taj čin na njemu kad on nije za to. On se nigda ne oblačaše u crne mantije, već nosaše neprestano crnogorsko ođelo, samo što nosaše bradu, a i tu podkidaše i bješe mu dosadna, pa bi govorio: “Da’ bi sve što imam, samo da mi je obrivati ovu bradu”.” (str 28 i 29)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LORO
28.03.2023-00:25 00:25

Nije bio neki zatucani episkop, kao ovi današnji.

Dragoljub knezevic
28.03.2023-12:26 12:26

Slušaj ćosovicu Rajkin i pok Ratka sine, batali se istorije ne ide ti prepises to sto je vec neko napisao i pokusavas da izmislis toplu vodu

Ljero
28.03.2023-12:37 12:37

Ko te posrbiči, nesrećniče?