Delegacija Skupštine Crne Gore predvođena potpredsjednikom Skupštine i predsjednikom Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Albanije Gencijem Nimanbeguom posjetila je juče zemljotresom pogođena područja u Albaniji: Ljež, Šinđin, Bubć i Drač.

Nimanbegu je poslao poruku solidarnosti albanskom narodu i albanskim vlastima, uz želju da se posljedice zemljotresa u što kraćem roku prevaziđu.

Delegaciju Skupštine je primila i tokom cijele posjete pratila potpredsjednica Parlamenta Republike Albanije Vasilika Husi.

Delegacija je obišla prihvatne centre u Lježu i Draču, operacioni centar prefekture Lježa, ruševine stambenih i drugih objekata u Draču i Bubću, razgovarala sa članovima porodica nastradalih, te se na licu mjesta uvjerila u razornost zemljotresa koji je 26. novembra 2019. godine pogodio susjednu Albaniju.

Domaćini posjete upoznali su skupštinsku delegaciju sa posljedicama zemljotresa, načinom prevazilaženja početnog šoka, smještajem građana pogođenih zemljotresom u hotelima visoke kategorije, a u ruralnim područjima pod šatorima, kao i njihovim potrebama, ukazujući da bi im osim novčane pomoći, pomoći u ljekovima, garderobi, konzerviranoj hrani, ćebadima i krevetima, posebno značilo ukoliko bi im građevinski inženjeri iz Crne Gore pomogli u procjenama stepena oštećenja objekata i utvrđivanju njihove eventualne uslovnosti za stanovanje.

Delegacija se srela sa premijerom Albanije Edijem Ramom i ministrom turizma i životne sredine Albanije Blendijem Klosijem.

Pored potpredsjednika Nimanbegua, u delegaciji Skupštine Crne Gore bili su i poslanici: Luiđ Škrelja, Halil Duković, Ana Nikolić, Mirsad Murić, Nedžad Drešević i Danijela Pavićević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve