Očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum o budućoj vlasti samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu, kazao je u intervjuu za Dan Genci Nimanbegu, predstavnik Albanske liste. On je rekao da je činjenica da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi.

Hoćete li ući u novu vladu? Ukoliko nećete, koji je razlog za to?

– Mislim da bi potpunije pitanje bilo da li nam nova vlada daje dovoljno garancija i da li nam uliva povjerenje da će biti ostvarena programska bliskost i da će biti omogućena realizacija naših programskih ciljeva dovoljna da uđemo u tu vladu.

U danu kada bude objavljen ovaj intervju, očekuje se proglašenje konačnih rezultata od strane Državne izborne komisije (DIK) i realno je očekivati da za manje od nedjelju dana bude održana konstitutivna sjednica parlamenta, a još nema zvaničnog ili poluzvaničnog poziva od trojne koalicije, to jest koalicija. Činjenica je da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi. To ne rade sve tri koalicije, već lider koalicije „Crno na bijelo”, čije medijske istupe prati pobjednička euforija, konfuznost, ali i lična ostrašćenost. Ali i dva lidera Demokratskog fronta, od kojih nas jedan za nas čak očekivano opreznih stavova naziva posljednjom linijom odbrane Mila Đukanovića. Nama su motivi jasni, jer bi učešćem manjina u Vladi njihov uticaj bio manji, tako da je to i zbog toga što oni izgleda ne žele da manjine budu korektivne članice buduće vlade.

A da se ne radi o odbrani Mila Đukanovića govori i cijeli naš dugogodišnji politički rad. Mi se na terenu sukobljavamo sa DPS-om, koji nas godinama prepoznaje kao kočnicu u ostvarivanju njihovih ciljeva na području gdje žive Albanci. Navešću opštinu Tuzi, Solanu, Valdanos i slične projekte, gdje smo ostvarili uspjehe i zaustavili naume DPS-a i ostvarili ciljeve suprotne nekadašnjim stavovima Demokratske partije socijalista, a sve su to momenti kada mi nikada nismo bili broj 41 u Skupštini Crne Gore.

Ako šta branimo, to su demokratski principi i naša orijentacija ka evroatlantskim integracijama, ravnopravnost naroda i nediskriminacija, ekonomski razvoj i radna mjesta, sekularna država i najbolji odnosi sa svim susjedima Crne Gore, kako sa Kosovom, tako i sa Srbijom, Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. To i jesu stavovi oko kojih će se naša koaliciona lista tek izjašnjavati.

Kakvu biste vladu podržali?

Svaku vladu koja bi počivala na principima koje sam naveo. Svakako da je trenutno sa nepoznanicom čak i imena mandatara teško dati detaljniji odgovor na to pitanje. Svakako moram istaći da sam u nekoliko kontakata koje sam ostvario stekao veoma pozitivno mišljenje o dva lidera, gospodinu Zdravku Krivokapiću, a posebno o gospodinu Aleksi Bečiću. Nadam se da će mirotvorstvo koje je Krivokapić ostvario kod Demokratskog fronta i nekih novi članica tog saveza biti dugoročno i trajno, jer je tako nešto potrebno u Crnoj Gori. Pred njim je velika odgovornost i mora uvijek da ima na umu sudbinu Miodraga Lekića u tom savezu.

Svakako, demokratski je da oni koji pobijede na izborima i ostvare vlast, ali nas brine ekstremizam iskazan kod pojedinih članica tog koalicionog saveza. On je mnogo puta u mnogo godina iskazan i imamo pravo da imamo sumnju da ih jedan čovjek preko noći može izmijeniti.

Da li ćete sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu?

– Mi ne možemo biti klasična opozicija jer imamo odgovornost predstavljanja našeg naroda u Crnoj Gori, svjesni neophodnosti da se da prilika novoj vladi da odradi posao, ali bi ti ciljevi trebalo bar da budu usaglašeni s manjinskim zajednicima, to jest sa njihovim predstavnicima u Skupštini Crne Gore.

Svako učešće u Vladi neparlamentarnih subjekata je u principu prevara glasača.

Imate li namjeru da date podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinska većina?

– Mi nećemo biti kočničari neophodnih promjena u pravosuđu, a do dvotrećinske većine biće potrebno još glasova osim manjinskih. Ali i to su odluke koje tek slijede i zasad se ne zna ni personalno niti funkcionalno koje će biti.

Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

– I ranije i danas se nadam da takav sporazum ima duži život od dvije ili četiri godine. Te odluke su ključne za povjerenje međunarodne zajednice, a što je najvažnije i za albansku zajednicu u Crnoj Gori. Ja očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve