Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Nikšićanin koji je spriječio da se istovari otpad kod rijeke Gračanice organizuje blokadu mosta

Nikšićanin se, podsjećaju, u prethodnim danima putem društvenih mreža obratio lokalnoj upravi koja nije komentarisala njegov aktivistički čin odbrane prirode, iako su isti prenijeli i mnogi mediji

Pokret Ecopatriotizam saopštio je da Nikšićanin Boško Pavićević koji je proteklih dana skrenuo pažnju svojim gestom, zabranom ilegalnog odlaganja otpada na obali rijeke Gračanice u Nikšiću, organizuje blokadu puta na jednom od sedam gračaničkih mostova. Pokret Ecopatriotizam saopštio je da će podržati podržati blokadu mosta 20. maja.

Kako je rekao pokretu Ecopatriotizam, kojem se i obratio za pomoć, protest će se održati 20. maja 2023. godine u pet do 12h, i trajaće sat i pet minuta. Blokada saobraćaja će se, kako najavljuju, održati na kraju Gračaničke ulice, na mostu koji kako kaže “spaja nespojivo, odsustvo logike i pasivnost javne uprave”.

“Pavićević napominje da su mještani Gračaničke ulice godinama unazad pisali peticije upravi za problem ove vrste, kako bi se stalo na kraj ilegalnom deponovanju u korito rijeke Gračanice, koja je cijelim svojim tokom devastirana. Dodaje da su poslednju peticiju pisali prije pet godina, ali ista je imala sudbinu kao i sve prethodne – od nje ni traga ni glasa”, navode iz pokreta Ecopatriotizam.

Nikšićanin se, podsjećaju, u prethodnim danima putem društvenih mreža obratio lokalnoj upravi koja nije komentarisala njegov aktivistički čin odbrane prirode, iako su isti prenijeli i mnogi mediji.

Takođe konstatuje da su počinitelji ovih ekocida poznati cijeloj javnosti, te je, tvrdi, riječ o opšte poznatim imena i čuvenim kompanije, ali da se “nikakve mjere ne preuzimaju, stoga je i došlo vrijeme sa narod preuzme sankcije ove vrste kako bi se očuvala i sačuvala zdrava životna sredina”.

“Koliko je nesavjesnost građanima Nikšića ušla u pore najbolje svjedoči to da mnogi mještani Gračaničkog kraja dozvoljavaju devastaciju rijeke, čak usmjeravaju i motivišu određene stanovnike grada pod Trebjesom da deponuju na ovom lokalitetu. Sa druge strane, kako kaže, postoje i oni koji se bore protiv toga ali njih sve ove godine ignoriše, kako stara, tako i nova vlast”, poručuju iz pokreta Ecopatriotizam.

Ekološki pokret Ecopatriotizam nije ignorisao apel Pavićevića, već će, ističu, podržati blokadu mosta koja će se desiti 20. maja ove godine u 11:55 sati.

“Prostest je uredno prijavljen nikšićkom MUP-u, a poruka koja se šalje nadležnim organima jeste da se više neće tolerisati nemar i nerad jer svi građani imaju pravo da bude čisto”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve