Veliki broj crnogorskih državljana situacija sa koronavirusom zatekla je u inostranstvu. Jedan od njih je i Boško Janjušević iz Nikšića, građevinski inženjer koji više od pet godina radi i sa porodicom živi u Norveškoj.

foto: Onogošt

Koronavirus je u ovu skandinavsku zemlju zvanično stigao početkom prošlog mjeseca, a do sada je zaraženo preko 5.000 osoba.

Kao i u ostalim državama Evrope, u Norveškoj su postepeno uvođene mjere zabrane, u cilju ograničavanja širenja zaraze.

“Institut za javno zdravlje, Direkcija za zdravstvo i Vlada Norveške su odmah sa pojavom prvih slučajeva osoba zarazenih virusom, donijeli jasne preporuke i odlučne mjere. Vrtići i škole su odmah zatvoreni, osim za djecu medicinskih radnika. Zabranjena su sva veća okupljanja, koncerti, kao i utakmice”, kazao je on.

Kao jedna od glavnih preporuka koja je donesena jeste obaveza da firme omoguće rad od kuće svim zaposlenima koji svoje obaveze mogu obavljati na taj način.

“Tom preporukom se drastično umanjilo korišćenje javnog gradskog prevoza. Time je ispoštovana jedna od najvažnijih preporuka – održavanje odstojanja od dva metra između građana. Ogromna većina Norvežana planirala je da uskršnje praznike tradicionalno provede u vikendicama na planini, ali vlast to nije dozvolila sa preporukom da svi građani moraju biti u blizini gradova i samim tim blizu najvećih medicinskih centara”, navodi Janjušević.

Norveška je jedna od najrazvijenih zemalja Evrope i svijeta, koja ima veoma organizovan i razvijen zdrastveni sistem, kao i jako uređen socijalni program.

Uprkos tome, najavaljeno je da Norvešku neće zaobici ekonomske posljedice koje prijete i ostatku svijeta.

“Firme su započele da dio zaposlenih šalju na neplaćene ili djelimično plaćene odmore, ali brigu o njima svakako kroz osmišljen socijalni program će preuzeti država, tako da zaposleni u Norveškoj osjećaju veliku sigurnost. Ipak, svi se plaše budućnosti i eventualne jače recesije koja se sada čini neizbježna. Neizvjesnost najviše pogađa tek svršene studente, koji su u ovim mjesecima trebali da počnu sa radom”, navodi Nikšićanin.

Ne treba zaboraviti da je sada osnovno biti odgovoran prema sebi i drugima i tako sačuvati zdravlje.

“Ja i moja porodica od prvog dana poštujemo preporuke i vrijeme provodimo kod kuće. Izlasci su rijetki, uglavnom kada je potrebno da se obavi kupovina za kuću. Dan ispunjavamo raznim aktivnostima u kući i za sada nam to ide od ruke. Trudimo se i da provedemo sat vremena dnevno napolju, u skladu sa preporukama institucija. U svakodnevnom smo kontaktu sa rodbinom u Crnoj Gori i Srbiji i vidim da je slično i tamo. Imali smo namjeru da dođemo u Nikšić krajem aprila, ali ova situacija je nažalost to odložila. Međutim, moramo svi biti stprljivi ukoliko želimo da nadmudrimo ovaj virus. Jedino oružje protiv njega je disciplina i poštovanje svih preporuka i mjera koje dolaze od nadležnih organa”, ističe Janjušević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve