Nikšićka komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda poslaće državnoj 59 obrađenih zahtjeva za nadoknadu štete nastalu usljed velikih poplava koje su poćetkom mjeseca pogodile tu opštinu.

foto rtcg

Ukupna procijenjena šteta za domaćinstva je oko 73 hiljade eura, a nadoknadu za oštećenu infrastrukturu tražiće i lokalna samouprava.

Život u domu Markovića u nikšićkom mjestu Crnodoli nezampaćene poplave prekinule su početkom novembra kada je voda prodrla u kuću i napravula veliku štetu. Isušivači vazduha od tada rade dan noć, a porodica je kod komšija našla utočište.

“I njima dugujemo veliku zahvalnost, tu smo mjesec, nadamo se da ćemo do kraja godine se vratiti kući. Vjerujte, bilo je štete što u kući, što u pomoćnim objektima, sijeno, drva. U kući podovi, prozori, vrata, jedan dio namještaja, zidovi, to se ne može lako isušiti pa ej velika potrošnja elektirčne energije”, kazao je mještanin Crnodola Dušan Marković.

Opštinska komisija je ovih dana popisala kompletnu štetu nasatlu usled poplava. Ukupno 59 zahtjeva upućenih državnoj komisiji i procijenjenom štetom od oko 73.000 eura.

“To su kuće, pomočni objekti i imovina, ali obzirom na vremenske uslove i godišnje doba tu ima i direktne i indirektne štete. Treba vremena da se poplavljeni objekti osuše, srede, a nije baš vrijeme za te poslove”, kazao je predsjednik opštinske Komisije za elementarne nepogode Zopran Mašulović.

Osim za domićinstava, komisija će tražiti nadoknadu i za oštećanja na loklalnoj infrastrukturi.

“Na osnovu prikupljenih podataka, šteta na putevima, mostovima, vodopropustima, iznosi oko 211.500 eura”, dodao je Mašulović.

Na potezu je sada državna komisija. Markovići očekuju da nadležni relano sagledaju nevolje kroz koje prolaze.

“Komisija je došla i popisalaa sve. Nadam se da će imati i vida i sluha, da ćemo makar donekle sanirati štetu, da nećemo biti tu oštećeni”, dodao je mještanin Crnodola.

Kako je TVCG u telefonskom razogovoru kazala predsjednica komisije za elemntarne nepogodne i ministarka, Marija Vučinović, komisija će nastojati da u najkraćem roku analizira dobijene zahtjeve te da očekuje da će čitav posao biti gotov najkasnije početkom naredne godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve