Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Nikolić: Univerzitet prepoznao značaj dijaspore i migracija u crnogorskom društvu

Tokom otvaranja okruglog stola “Dijaspora, identitet i migracije – mogućnosti i izazovi”, on je ukazao i da je značaj dijaspore, posebno naučne i stručne uvažen i kroz usvajanje Pravilnika o saradnji sa naučnom dijasporom u decembru prošle godine

Rektor Univerizeta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je na okruglom stolu da Univerzitet prepoznaje značaj pitanja identiteta, dijaspore i migracija u crnogorskom društvu, čemu je posvećena posebna pažnja u Strategiji razvoja Univerziteta Crne Gore za 2019-2024.

Rektor Nikolić

Tokom otvaranja okruglog stola “Dijaspora, identitet i migracije – mogućnosti i izazovi”, on je ukazao i da je značaj dijaspore, posebno naučne i stručne uvažen i kroz usvajanje Pravilnika o saradnji sa naučnom dijasporom u decembru prošle godine.

„Univerzitet Crne Gore, kao jedna od temeljnih institucija crnogorskog obrazovanja, nauke i kulture, doprinosu rješavanju tih izazova kako bismo ostvarili naš zajednički cilj – stvaranje društva zasnovanog na znanju i izvrsnosti, demokratiji i ljudskim pravima, slobodi i pravdi i održivom razvoju, riječju – društvu poštovanja civilizacijskih vrijednosti Evrope kojoj smo oduvijek pripadali“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu Crne Gore se brojna pitanja od neprocjenjivog značaja za crnogorski identitet, kao što su istorija, pravna tekovina, pozicija zemlje u savremenim međunarodnim odnosima, jezik, pravne tekovine, kulturno nasljeđe, i mnoga druga pitanja, analiziraju i kritički sagledavaju kroz studijske programe na Filozofskom, Filološkom, Pravnom i Fakultetu političkih nauka, ali i na Istorijskom institutu, i na drugim univerzitetskim jedinicama.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić rekao je da Crna Gora ima značajnu dijasporu u odnosu na veličinu države.

„Matična država mora raditi na očuvanju identiteta, kulture, jezika i običaja ljudi porijeklom iz Crne Gore. Formiranjem radnog tijela o saradnji sa dijasporom, Skupština Crne Gore započela je novu fazu u odnosima sa ljudima koji žive van Crne Gore, a Crnu Goru smatraju matičnom ili državom porijekla. U posljednjih šest godina Odbor za međunarodne odnose i iseljenike usvojio je dvije platforme o saradnji sa dijasporom, jednu krajem 2013. godine, a drugu krajem marta 2017. godine“, dodao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve