Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Niko iz srpstva nije došao da brani ni Crnu Goru ni Ostrog 1853. godine, kada je Omer paša Latas napadao

Danas je crkva koja ima śedište u Beogradu zapośela manastir Ostrog od kojeg ima ogromne prihode, premda niko iz Srbije i srpstva nije došao da brani Crnu Goru i Ostrog u ratu protiv Osmanlija koje je predvodio Omer paša Latas.

Piše: Miroslav Ćosović

Krajem 1852. Omer-paša Latas je sa velikom vojskom sa svih strana napao Crnu Goru. Jedan od upečatljivih događaja iz tog rata bila je turska opsada manastira Ostrog. Turci su u januaru 1853. opsijedali Gornji manastir Ostrog u kojem se sa odredom Crnogoraca zabarikadirao veliki vojvoda Mirko Petrović.

ISTORIČAR BATRIĆEVIĆ O OPSADI OSTROGA 1853. GODINE

Istoričar Đuro Batrićević piše:

“…Poslije duže borbe, jedan odred crnogorske vojske, pod komandom vojvode Mirka Petrovića, povlačio se pred mnogobrojnim turskim snagama i zatvorio se u manastiru Ostrogu. Turski komandanti su vjerovali da će lako osvojiti Ostrog i pohvatati njegove branioce… Našavši se tako pred očiglednom smrtnom opasnošću, branioci Ostroga su donijeli jednoglasnu i i neopozivu odluku – ili da Manastir odbrane, ili da svi izginu. Pored velikog vojvode Mirka Petrovića, koji je komandovao odbranom manastira Ostroga, bili su: senator Krco Petrović, Mašo Vrbica, kapetan Pero Petrović, Đuro Matanović i Mićun Gvozdenović… Vojvoda Mirko je, sa svojim snagama, teška srca ustuknuo i napustio dalju odbranu Župskog manastira, pa se povlačio i utvrdio u Ostrogu, gdje se 11. januara 1853. godine zatvorio u Gornjem manastiru, sa grupom odabranih boraca, riješenih da poginu ili da odbrane Manastir. Zahvaljujući takvoj odlučnosti ova odbrana je data sa takvim požrtvovanjem kakvo se rijetko srijeće u istoriji ratovanja. Što su Turci, u talasima, jače navaljivali, u toliko je kod branilaca stepen otpora i hrabrosti sve više rastao. Jedino tako mogli su se neustrašivi branioci Ostroga održati za onih “devet krvavih ostroških dana”, dok im, najzad, 21. januara iste godine nije stigla toliko željena pomoć, pod komandom Petra Toma Petrovića, brata Njegoševog.

Prilikom deblokade manastira Ostroga dignute su mošti Svetog Vasilija, kako ih Turci, nakon zauzimanja Manastira, ne bi oskrnavili i pobacali niz ostroške grede. Kaluđeri su se za tu priliku angažovali. Oni su, u pratnji nekoliko crnogorskih ratnika, sa moštima sv. Vasilija krenuli uz Pješivce, u pravcu Markovine i Čeva, na putu za Cetinje. Kasno u noć, 26. januara 1853. godine, kaluđeri su, sa moštima Sv. Vasilija, stigli u ćeklićko selo Vuči Do, gdje su prekonačili u kući Mićuna Gvozdenovića i njegove braće. U osvit dana kaluđeri su, u pratnji nekoliko naoružanih Crnogoraca, nastavili put za Cetinje, gdje su istoga dana, na zalazak sunca, stigli i mošti sv. Vasilija pohranili u Cetinjskom manastiru.

Poslije napuštanja Manastira i Crne Gore od strane Turaka, Crnogorci su na svečan način mošti Sv. Vasilija ponovo vratili u manastirsku kriptu. Bilo je to na Đurđevdan iste godine…  Arhimandrit ostroški, Nikodin Raičević, za svo vrijeme opsade nalazio se u Gornjem manastiru sa ostalim zatočenicima, hrabro se držeći i hrabreći ove junake.

U vezi s tim izuzetnim istorijskim događajem najimpresivnije djeluje takozvana ‘ostroška granata’. Evo, o čemu se radi. Kad su Turci, za vrijeme duže opsade, tukli topovima Gornji manastir, jedna granata uletjela je kroz prozor u malu vavedensku crkvicu, u kojoj su se, prije prijenosa, nalazile mošti Sv. Vasilija. Ovu granatu, koja srećom nije odmah eksplodirala, golim rukama zgrabio je Krco Petrović i kroz isti otvor “vratio” je Turcima. Tako je ona, kotrljajući se niz ostroške strane, eksplodirala na opšte zaprepašćenje Turaka. Drugim dvijema granatama, koje su takođe doletjele i kroz onaj isti prozor pale među Crnogorce u Gornjem manastiru, vojvoda Mirko je uspio ugasiti fitilje prije nego što su eksplodirale… Odbrana manastira Ostrog u toku Omer-pašine vojne na Crnu Goru spada u red najslavnijih ratničkih podviga u istoriji Crne Gore.”

(Đuro Batrićević, Dr Anto Gvozdenović – general u tri vojske, portal montenegrina.net)

ILIJA PLAMENAC O OPSADI OSTROGA 1853. GODINE

Vojvoda Ilija Plamenac je u svojim memoarima dao nešto drugačiju verziju spašavanja moštiju sv. Vasilija Ostroškog. On je ispričao da je vojvoda Mirko odmah pošto se zabarikadirao u manastiru naredio nekolicini vojnika da nose mošti Sv. Vasilija prema Čevu (i Cetinju).

Prema ovoj verziji možemo da zaključimo da je vojvoda Mirko u namjeri da spase mošti Sv. Vasilija Ostroškog oslabio svoju sopstvenu odbranu, jer je ostao bez pomoći nekoliko vojnika koje je namijenio za prenos moštiju Sv. Vasilija na sigurno mjesto.

Opis ovog događaja iz pera vojvode Ilije Plamenca možete pročitati sa faksimila iz knjige “Vojvoda Ilija Plamenac: Memoari” (CID i Udruženje Crmničana “Crmnica” iz Podgorice, 2004). Knjigu su priredili istoričari Živko Andrijašević i Slavko Burzanović.

CRNOGORCI SU POTOMCI RATNIKA, A SRBI SU POTOMCI KMETOVA

Danas je crkva koja ima śedište u Beogradu zapośela manastir Ostrog od kojeg ima ogromne prihode, premda niko iz Srbije i srpstva nije došao da brani Crnu Goru i Ostrog u ratu protiv Osmanlija koje je predvodio Omer paša Latas.

Srpski političari kao što su Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Nikola Selaković i drugi, davali su izjave u kojima su snažno svojatali manastir Ostrog kao srpski manastir, a nije se postavilo pitanje kako niko od predaka Vučića, Dačića, Šešelja, Selakovića… baš niko, nije ni pomislio da taj Ostrog pripada i njima, pa da dođe da ga brani.

Jedna od čestih lažljivih propagandnih floskula koje mogu da se čuju od srpskih nacionalista, je kako Srbi i Crnogorci imaju zajedničku istoriju.

Preci Crnogoraca nijesu učestvovali u bojevima na Marici (1371) i na Kosovu (1389), kao što ni Srba nije bilo ni na Carevom Lazu, ni na Martinićima i Krusima, ni na Grahovcu, Vučjem dolu i Fundini i nije ih bilo kad se od Omer paše Latasa branio Ostrog. Isto tako Crnogoraca nije bilo ni u Karađorđevom ustanku ni u Drugom srpskom ustanku, ni na Ceru ni na Kolubari. Srbija je u II svjetskom ratu bila velikom većinom pročetnička zemlja (do ulaska Crvene armije u jesen 1944), a Crna Gora je bila većinski okrenuta partizanskom pokretu.

Dakle, da Srbi i Crnogorci imaju zajedničku istoriju onda bi bili jedan narod i jedna nacija.

Srbi su potomci kmetova, nemanjićkih i turskih i nikada nijesu imali plemensku organizaciju. Crnogorci su potomci ratnika koji su bili organizovani u federaciju plemena. Ogromna većina Srba su nekih 700 godina bili kmetovi bez prava da nose oružje, a Crnogorci su uvijek bili naoružani, dakle slobodni ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

25 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Живојинко
01.02.2023-00:35 00:35

Није тачно. У помоћ је из Србије стигао Мита Тасић, упао је у шатор Омер паше, док је овај спавао, ускочио му у кревет и набио му хладно оружје у стомак (доњи део стомака). Турци су брже боље заменили Омер пашино тело и поставили двојника уместо Омера. О томе пише ЈОВАН ДЕРЕТИЋ, највећи геније на Балкану, у рукопису књиге “Срби и амебе”. Књига ће изаћи из штампе ове године, кад је виде сви ће пасти на…

Ćalmil
01.02.2023-11:26 11:26

Njaveći lažov na Balkanu!

Protestujem
01.02.2023-14:42 14:42
Reply to  Ćalmil

Ćamile jer Miroslav nije to što kažeš.
Ćosović nije školovan ali se čoek trudi i za taj trud je vjerovatno dobro plaćen da može solidno da živi u Beogradu.
Nemoraš da uzmeš za istinito sve što napiše.

RIR
01.02.2023-12:05 12:05

…E Živojinko -malo sposlušaj dr J.Deretica pa i Radovana Damjanovica ,pa ces vidjeti tu srb”mitomaniju bolje iskreno reći LAŽ nad LAŽIMA…što pričaju ova dvoica /a ima ih podosta u srb i bez dr Rakovica /Živojinko pročitaj ovo od M.Ćosovića 2,3 put da zapamtiš —ŽIVU ISTINU…
bice da je Mita Tasic preko BIA saznao kad ce Omer paša Latas da napane NAŠ Ostrog i “lastinim “ nocnom brzom linijom došao i naoružan prošao kroz SRB-Tursku teritoriju…
E Živojinko -nema za tebe spasa…dosta su ti one “vijuge “glatke…

Ama-dokle
01.02.2023-14:06 14:06

”ЈОВАН ДЕРЕТИЋ, највећи геније на Балкану”, jeli ovo humoreska, šta je. Odavno se nisam ovako slatko nasmijao.

Bijeli Pavle
01.02.2023-01:38 01:38

Turski kmetovi tj turska raja nije odbranila Savu nemanjića a Crnogorci jesu Vasilija Ostroškog

Merlin
01.02.2023-09:25 09:25
Reply to  Bijeli Pavle

Zato ti sada Turci izmišljaju nova slova, predstavljaju te u preko 30 ambasada sveta i vode državu, a Turski vojni brod se nalazi u luci Bar.

Micko
01.02.2023-10:25 10:25
Reply to  Merlin

Glupi Merline, pa Vučic se stalno sastaje sa Erdoganom, i veliki broj turskih firmi radi u Srbiji, Turski brod je bio u sastavu NATO-a čiji smo mi članovi, a idu li Srbi masovno u Tursku na odmor, pa od 1459 do 1878, Turci su pravili đecu srpskim temama i danas 80 posto Srba ima turske krvi!

Merlin
01.02.2023-11:14 11:14
Reply to  Micko

Glupi ste vi, a Vučić je pametan jer gleda razvoj i interes Srbije u koju ulažu Turska, EU, Rusija, USA, Kina, UAE, Indonezija, itd. Turske investicije su veće u SR nego u HR, SLO, MK, CG i BiH zajedno ! :) Srbi idu na odmor tamo gde je kvalitetno i povoljno: Turska, Egipat, Grčka, Tunis, Maldivi, itd. i potroše godišnje preko 2 miljardi evra. :) Turske krvi imaju oni koji su se poturčili i prodali veru za večeru…

Merlin
01.02.2023-07:03 07:03

“Srbi su potomci kmetova. Crnogorci su potomci ratnika koji su bili organizovani u federaciju plemena.” Srednjoškolac, Rusija je vekovima naoružavala i finansirala CG..Gde ti je sada vojska veliki “ratniče” i zašto pored tolike razlike i mržnje prema Srbiji, živiš u Beogradu gde si se besplatno školovao? U bliskim Sarajevu i Zagrebu se govori sličan jezik, pa zašto tamo ne idete već ste mazohisti pa svi nagrnuste pravo u Beograd kod “okupatora” ?Crnogorac Aleksandar je 1918. stvorio Jugoslaviju, Crnogorac Milošević je vladao Srbijom i SRJ, Đukanović je vodio rat za mir i pomagao RS, itd..Otkud tolika potreba da 24h pišete o… Pročitaj više »

Pero
01.02.2023-09:39 09:39
Reply to  Merlin

Merline, fukarčino! Vučić plaća stotine botova da vrše propagandu u Crnoj Gori na internetu, među kojima i tebe, a u Srbiji TV Happy, TV Pink svakoga dana pričaju o Crnoj Gori. Na nacionalnim TV u Srbiji glavna su tema lokalni crnogorski izbori, kao što su bili izbori u Nikšiću. Fukarčino posrbljena, da Vučić prestane da ti daje 3 € dnevno da ometaš diskusije na internetu, odmah bi i ti prestao da srbuješ.

Merlin
01.02.2023-09:54 09:54
Reply to  Pero

Izvini što ometam “diskusije” na netu, tj. izlive mržnje, srbogobije i rusofobije vas plaćenih nvo i partijskih aktivista kojima pomažu “Bošnjački” i Hrvatski botovi. :)

Rade
01.02.2023-10:35 10:35
Reply to  Merlin

Ometaš za pare, samo si dio armije Vučićevih plaćenih botova.

Ćalmil
01.02.2023-11:28 11:28
Reply to  Merlin

Dok su Crnogorci 300 godina branili i ginuli za CG Srbi su bili saraori i vodonole osmanlijama. To je istina.

Merlin
01.02.2023-15:24 15:24
Reply to  Ćalmil

Naravno da tako nešto nije istina, a i da jeste, a nije, šta bi sa tim ? Očekuješ šta, limun, neku medalju, da pobiješ sve Srbe? Zamera li se Hrvatima što pre NDH NIKADA nisu imali svoju nezavisnu državu, već su bili uvek pod stranom čizmom ? Zamera li se Grcima, Bugarima, Rumunima, Jermenima, itd. što su vekovima bili pod Osmanlijama? Vi ste u zoni sumraka, izgubljeni u vremenu i prostoru…i izgubljenog identiteta.

Damjanovicu
01.02.2023-10:21 10:21

Boze Merline, tvoj mozak je apsolutno na nivou mrava, i sto si ti ustvari dokazao a istovremeno pobio u ovom tekstu nista, pa jesu li Crnogorci ratnicki narod,.jesu sto su pokazali kroz istoriju borbom za slobodu svoje drzave i nezavisnost, bitka na Krusima, MartinicimaCarevom Lazu, Grahovcu su samo neke iz bogate istorije CG, Crnogorci su imali i imaju i danas plemensku organizacije ju kao i Albanci, drugo niko Srbi ne jesu nikad bili ratnici no kmetovi jer su od 1459 do 1878 bili pod Turcima bez želje da se oslobode, i nikad nijesu imali plemensku organizaciju, da nam je ista… Pročitaj više »

Merlin
01.02.2023-11:46 11:46
Reply to  Damjanovicu

Za elaboraciju se obrati učiteljici i profesorima istorije iz osnovne i srednje škole, a ne internet stručnjacima i srednjoškolcima, istoričarima opšte prakse. Izgleda da nisi puno odmakao od te prve štamparije…

RIR
01.02.2023-11:18 11:18

…to što su se skolovali u srb -kamo srece da su isli na skolovanje u ZG i SA nebi ih ucenjivacki “asimilovali”-znas li te iste studente koje pominjes Merline ,1918 god.bilo im je zabranjeno da se voze cg -ci u voz ka ostali ,nego u vozove za stoku ,to je ta “bratska”srb u toj državi”Ace palikuce”radila-SRAMNO i od tebe stalno što pominjes to besplatno skolovanje/a jeli besplatno bilo samo za CG ili za sve ! / Posebna je prica ne za SRB nego pope Merline za SS SPC-eto tvoji kažu da je zemlja “polulopta”da netreba uciti ni jedan jezik sem… Pročitaj više »

Merlin
01.02.2023-12:45 12:45
Reply to  RIR

Hrvoje, odmori malo….

Ćalmil
01.02.2023-11:24 11:24

Velikosrpskim nacionalistima je laž državna politika i nju proglašavaju za “istinu”. To je stalno, uobičajeno i nije sporno, no začuđuje intelektualno kameleonstvo tzv. Crnogoraca, koji do Bradareva pričaju jedno a posle po Beogradu sasvim drugo. Njihova mimikrija je ugrađena nije nasledna i to treba da brine otkuda to?

Damjanovic
01.02.2023-12:30 12:30

Kao sto sam rekao, ni glasa od Merlina, niti komentar na postavljena pitanja, zamislite njegov mentalni sklop, zamijera sto je turski razara dodao u CG u sklopu NATO-a a kad mu spomenute Vucica i Erdogana e onda je to u cilju jačanja prijateljstva i ekonomije, ja vjerujte mi na nijednom portalu ovakvog lika tupavog i glupljeg nijesam srijetao

Merlin
01.02.2023-13:10 13:10
Reply to  Damjanovic

Genje, jedno je kada neko ulaže u tvoju zemlju, a drugo je kada je poseti vojna sila. BiH, Kosovo i CG su pod okupacijom, a ti se teši kako si veliki junak i kako nešto ” ne daš”. :)

Damjanovic
01.02.2023-18:41 18:41
Reply to  Merlin

Glupanderu, pa i CG je članica te vojne sile! Kad udes na turu kod srpskih popova da te pročisteotpozadi!?

Ama-dokle
01.02.2023-14:10 14:10

Merlin, klasični bot. Ali razumijem ga; da ga ne plaćaju da redovno prati aktuelno.me, ne bi imao šta da jede.

djomaa
01.02.2023-15:31 15:31
Reply to  Ama-dokle

otanjao mu je sendvič