Mirna Nikčević, savjetnica ambasadora Crne Gore u Ankari obratila se javnosti direktnim pismom.
Pismo prenosimo u cjelosti.
Budući da se digla velika galama oko nekih mojih izjava na društvenoj mreži facebook, da se moje ime već danima razvlači po raznim medijima, da dobivam prijetnje srpskih ekstremista, ali i rješenje o opozivu MVP-a, red je da napišem obraćanje za javnost i pokušam predstaviti svoju stranu priče.
Naime, prije nekoliko dana sam se, na već pomenutoj društvenoj mreži, upustila u raspravu sa osobom koju sam do tada smatrala prijateljicom, Irenom Tatar. Rasprava se ticala njenog odlaska na Trojčidanski sabor koji je bio organizovan pred hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U toku prepiske s njom na ovu temu držala sam se svog stava da crkva, ne samo Srpska pravoslavna crkva, već bilo koja crkva kao institucija i društveni fenomen, nikako ne odražava suštinu onoga što ja smatram duhovnošću i toga kako ja doživljavam Hrista i Boga, već da je crkva kao takva samo baštinik tradicionalizma, običaja i sujevjerja – ukratko, svega onoga što zapravo guši istinski duhovni život individue.
Svima koji me znaju itekako je poznat ovakav moj anti-teistički stav i nepoštovanje koje gajim prema svešteničkoj kasti, a koja je od zore čovječanstva razboljevala kolektivni um i bila uzročnik bezbrojnih stradanja i patnji na ovoj planeti. Očigledno je, dakle da ovim putem ne želim ni najmanje da se ograđujem od takvih svojih pogleda na svijet, na koje imam apsolutno pravo, niti da se izvinjavam za iste, već želim da objasnim kako su moje izjave na tu temu zloupotrijebljene od strane jedne maliciozne i osvetoljubive osobe, a zatim od strane medija iskorištene za senzacionalističko potpirivanje aktuelnih problema koji se tiču odnosa između srpske i crnogorske pravoslavne crkve.
Elem, kako se rasprava na ovu temu sa pomenutom Irenom Tatar zahuktavala tako je naša retorika postajala grublja i oštrija. Ali, ipak, ovo je bila samo retorika, uobičajena za žučne rasprave u toku jedne obične ljudske komunikacije. Ja nisam robot, operisan od emocija, već ljudsko biće satkano od istih. Izjavila sam da bih zapalila hram i sve ljude u njemu. Naravno da nikada ne bih naudila ni jednom ljudskom biću, pa ni tom sveštenstvu o kojem imam jako nisko mišljenje. Podvlačim, to je bila samo retorika u žaru jedne obične ljudske rasprave. Našavši se uvrijeđenom jer sam je prozvala za njeno sujevjerje, znajući koliko su ograničeni njeni duhovni kapaciteti i koliko uopšte (ne)zna o hrišćanstvu već samo po tradicionalističkoj inerciji posjećuje takva okupljanja, Irena Tatar je zaprijetila kako će mi se za to osvetiti. Tokom ove žučne rasprave sa njom izjavila sam i to da su za mene SPC i CPC jednaki u tom smislu da niko od njih ne posjeduje istinu ni duhovni autoritet na koje pretenduju. Međutim, samo su moje izjave povodom SPC izvučene iz konteksta i zlouptrijebljene od strane medija kako bih se ja predstavila kao srbomrzac, a to se onda iskoristilo za već aktuelnu propagandu o navodnoj anti-srpskoj histeriji koju sprovodi aktuelna crnogorska vlast. O tome, koliko je sve ovo samo iskonstruisana priča i koliko mi je sve podmetnuto od strane jedne ogorčene žene i medijskih lešinara, govori i činjenica da sam u jednoj ozbiljnoj emotivnoj vezi sa čovjekom koji je srpske nacionalnosti. To je činjenica koja je poznata meni bliskim ljudima, ali ne sumnjam i nekima od onih koji su učestvovali u zlonamjernom konstruisanju ovakve priče.
Činjenica je da sam samo žrtva iskonstruisane priče koja je imala za cilj da doprinese nepoštenom građenju imidža crnogorske države i crnogorske vlasti kao anti-srpske, a u čijoj pozadini stoje samo povrjeđena osjećanja sada već moje bivše prijateljice.
Želim, dakle, da rezimiram : Izjavila sam to što sam izjavila, u žaru jedne obične ljudske rasprave braneći svoj stav da su religije balast prošlosti koji nas vuče unazad (kao što se svakog puta i dokazuje samo po sebi), te se složila i sa stavom našeg predsjednika o tome da u današnjem dobu više nema mjesta za tako primitivne koncepte po kojima mantija i takozvani “božanski mandat” treba nekoga da privileguje. S druge strane, ponavljam, to je bila samo retorika u žaru rasprave i nikada ne bih naudila ni jednom ljudskom biću. Takođe, podvlačim da je ovo sve samo namjerno zloupotrijebljeno kako bi se crnogorska država i crnogorska vlast predstavili otvoreno anti-srpskima.
Na kraju, želim da kažem da me je i lično i profesionalno povrijedio stav mog ministarstva, jer me nisu zaštitili od očiglednih zlonamijernih konstrukcija, jer nisu bili u stanju da se upuste u borbu za pravdu i istinu, nego su me žrtvovali i “pustili niz vodu” samo zbog toga jer im je tako bilo najlakše da “ispeglaju” ovaj iskonstruisani skandal.
Kolika je mržnja prokuljala prema CG, ova epizoda je bila do sad najeefikasniji lakmus papir njene količine. Ja jesam meta, ali je očigledno da su ti gremlini gađali nešto mnogo više od mene…Pa ako to ne prihvati i ne prepozna MVP, neka prva naredna meta budu oni!

1
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
21 MAJ
Gost
21 MAJ

BRAVO MIRNA!!! Sve sto citamo ovih dana,mjeseci i godina a sto izgovaraju odgovorni i neodgovorni srbi i posrnice,a sto vrijeđa i ponizava Crnogorce ne naiiđe na bilo kakvu osudu ili verbalnu odbranu od nasih za to placenih politicara …plase se da ne izgube velike privilegije pa cute..sramota..to nije crnogorski.