Srpska pravoslavna crkva ima jasan plan, poručuje u intervjuu za Pobjedu državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, ističući da očekuju da se, po eventualnom osvajanju vlasti, uz opšti poraz reformističke i suverene Crne Gore, „prizna“ feudalni položaj i dominacija svih eparhija ove crkve, što uključuje i inkvizitorsko anatemisanje crnogorske političke, građanske i intelektualne elite.

Posebno je, upozorava on, upadljiv nedostatak intelektualne i medijske objektivnosti i analitičnosti.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti je nužni kvalitativni iskorak iz monolitne apsolutne teokratije, totalitarističkog i populističkog nasljeđa i kao takav je naišao na agresivni otpor onih struktura koje su za očuvanje statusa quo, ali uz namjeru da diskredituju Crnu Goru i liše je elementarne demokratske i institucionalne pristojnosti i izgrađenosti”, objašnjava Zeković, koji je decenijima bio dio nevladinog sektora i poznati aktivista za ljudska prava, a od skoro je u timu Mehmeda Zenke.

Određene političke strukture, kaže Zeković, u kontinuitetu koriste izbore za podsticanje na mržnju.

“Tako jačaju sopstvenu prepoznatljivost, a regrutuju pojedince koji nijesu prihvatili univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava i građanski karakter crnogorskog društva. Antimuslimanske aktivnosti su svakodnevne. Posebno su osnažene nakon okupljana pristalica četničkog pokreta u Beranama. Zabrinjavajuće je prisustvo i lokalnih funkcionera tom događaju. Opštinska vlast treba snažnije da promoviše demokratske vrijednosti i osigura prihvatanje i djelotvorno društveno uključivanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji. Slučaj porodice Methadžović iz Podgorice potvrđuje da fašizam, prerušen u druge političke opcije, djeluje kroz populizam i radikalizaciju. Oni su postali žrtve onih koji veličaju i relativizuju zločine Pavla Đurišića i Ratka Mladića. Antifašističke vrijednosti i tekovine, kao i međunarodne presude iz oblasti humanitarnog prava još snažnje treba integrisati u naš ukupan pravni i kulturološki koncept. Crnogorske vlasti su odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život. Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku”, poručuje on.

Vlada je, dodaje, pokazala odlučnost da Crnu Goru razvija kao uređeno društvo, pa je tako opravdan zahtjev za registracijom svih vjerskih zajednica.

“To pitanje treba posmatrati i u kontekstu pune sekularizacije društva. Osnov razvoja Crne Gore su demokratija i vladavina prava, nije religija, pa nijedna vjerska zajednica ne može i ne treba da bude iznad države. Umjesto argumentovane diskusije i traženja sekularnog, demokratskog, rješenja, pristupilo se manipulacijama i podvalama. Uporno i unedogled se, bez osnova i smisla, ponavljaju poruke o postojanju progona i diskriminacije eparhija i vjernika SPC. Iza toga je jasna politička i hegemonistička namjera da se Crna Gora podijeli kako bi, kroz držanje otvorenim tzv. crkvenog pitanja, profitirale dvije vodeće opozicione političke opcije na predstojećim izborima, a koje se predstavljaju kao navodno pomiriteljske i zaštitničke u odnosu na SPC. Očekuje se, da se po eventualnom osvajanju vlasti, uz opšti poraz reformističke i suverene Crne Gore, „prizna“ feudalni položaj i dominacija svih eparhija SPC, što uključuje i inkvizitorsko anatemisanje crnogorske političke, građanske i intelektualne elite”, poručuje Zeković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve