Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo je pravu pometnju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i u političkim krugovima bliskim toj organizaciji. Dio zakona koji najvše “boli” MCP je član 62 koji propisuje “da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, biti prepoznati kao državna imovina”. Blokade ulica, nasilje, hapšenja i tenzije koje se šire Crnom Gorom ovih dana i ne treba da čude, s obzirom da se imovina koja je u Crnoj Gori na sumnjiv način prepisana na MCP ne mjeri ni stotinama hiljada, ni milionima – već desetimama čak i stotinama miliona eura!

FOTO: Facebook

Sagovornik portala Aktuelno, koji je veoma dobro upućen u ovu problematiku, rekao nam je da je imovina SPC u Crnoj Gori tolika da je teško pobrojati. Međutim, ono što je evidentno je da je MCP,  daleko najveći zemljoposjednik u državi i polaže pravo na – kilometre kvadrata šuma i livada, stotine crkava i manastira, stambene prostore, a samo na primorju vrijednost crkvenog zemljišta se procjenjuje na oko jednu milijardu eura!

Luksuzni stambeni kompleks kod crkve Svetog Đođa

Počev od 1996. zaključno sa 2007. godinom, kako kaže naš izvor, Mitropolija crnogorskoprimorska (MCP) SPC je u svoje vlasništvo upisala 12,2 kvadrtna kilometra livada, šuma i pašnjaka, većinu od 600 seoskih crkava i većinu manastira.

“U nikšićkoj opštini je na sebe upisala oko 3000 kvadratnih metara stambenoga prostora, koje je bilo u vlasništvu države. Manastir Ostrog sa svom imovinom  zemljištem površine dva kavadratna kilometra i više hiljada metara stambenoga prostora,  prepisano je sa crnogorske države na MCP 2007. godine”, navodi naš sagovornik koji je iz razumljivih razloga želio da ostane anoniman.

MCP se svojevremeno žalila sudu u Strazburu, zahtijevajući da joj se u vlasništvo preda i 22 kilometra kvadratna crkvenih livada i šuma, koje su prije Drugog svjetskoga rata bile crkveno vlasništvo, a nakon 1945. godine  su ekspropriisane, ali je taj spor izgubila.

Crkva Svetog Đorđa u Podgorici, i imanje oko nje, koje se nalazi u najluksuznijem dijelu Podgorice, par stotina metara od centra grada, takođe je u vlasništvu MCP.

“U njihovom vlasništvu je i plac crkve Svetoga Đorđa, na kome je izgrađena luksuzna zgrada od 52 stana, gdje je metar kvadratni stambenog prostora od 2.000 eura pa i više”, navodi naš izvor.

Buljarice “teške” oko 66 miliona

Kolika je vrijednost imovine kojom raspolaže Srska crkva u Crnoj Gori, najbolje se vidi na području primorja.

U Buljarici, u polju, na obali mora, manastir “Gradište”, posjeduje oko 22 hektara zemljišta.

“Cijena kvadratnoga metra u Buljarici se kreće oko 300 eura. Dakle, ukupna vrijednost te imovine je najmanje 66 miliona eura. Inače, obračun od prije sedam osam godina, pokazao je da je vrijednost crkvenoga zemljišta na primorju, oko jedne milijarde, odnosno, hiljadu milona eura”, navodi naš izvor.

Da MCP vodi računa i ulaže u svoju imovinu, govori i podatak da je krajem 2017. godine od budvanskog Sekretarijata za urbanističko-tehničke uslove zatražila dozvolu  za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljno urbanističkim planom  “Podkošljun“, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata kraj gradske zaobilaznice, predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše  7.948 kvadrata.

Ono što se radi  u Budvi je primjer kako, uostalom, djeluje SPC. Crkva svete Petke je pravno lice čija se imovina u katastru vodi i uvijek se vodila kao dobro crkve svete Petke, čiji je matični broj 9992003602661, a adresa Podkošljun 40.

Iako, po sili zakona, tom parcelom može da raspolaže samo budvanska opština, odnosno crnogorska država koja je vlasnik i budvanske crkve Svete Petke i sve njene imovine, kotorski Sud je, prije pet godina, presudio da za tu eksproprisanu crkvenu imovinu, budvanska opština treba da plati 2.600.000 eura patrijaršiji čije je sjedište u Beogradu.

Ovo je, kako navodi naš izvor, samo dio imovine MCP koje je toliko da se teško može popisati. Ako ove potatke uzmemo u obzir, legitimno je postaviti pitanje – da li je borba koja se ovih dana prenijela na ulice crnogorskih gradova, borba za očuvanje duhovnih vrijednosti ili posljednji pokušaj za očuvanje finansijske moći i imovine vrijedne desetine miliona.

B. Knežević

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Roberto
Roberto
12.02.2020-23:01 23:01

Lopovi spc…