piše Goran Popović

Završeni su protesti. Očekivano. Od starta je taj projekat građanskog bunta, inspirisan konstrukcijama osumnjičenog kriminalca i bjegunca D. Kneževića, mirisao na neuspjeh. Ne samo zbog diskutabilne moralno-intelektualne strukture vodstva pokreta “Odupri se”, već i zbog njihovog lutanja između privrženosti D.K. i odanosti opozicionim političarima koji su, nakon niza vlastitih neuspjeha, kao lešinari, vidjeli šansu da, u saradnji sa građaninom Džemalom Perovićem, obale “omraženi režim”. Sad se ne slažu ni sa prvim, ni sa drugim, a po svoj prilici ni sami sa sobom. Pa će u Brisel da to nekako riješe.

No, pomoći više njima nema. Infantilni zahtjevi o ostavkama svih i, praktično, gašenju države Crne Gore, bar na određeno vrijeme, po principu one simpatične, ali nikad neostvarene floskule “budimo realni, tražimo nemoguće”, ugasili su se jednako brzo kao što su i nastali.

Uostalom, sve je objasnio lider PzP Nebojša Medojević, kada je saopštio da je DF do sada platio najveći dio troškova “građanskih” protesta, te da smatra da od šetnji kroz Podgoricu nema vajde, a da se režim može srušiti samo nasiljem i sukobima sa policijom. A on ima iskustva sa protestima. Od Beograda do Podgorice.

U prevodu to znači da bi DF i dalje plaćao prevoz i sendviče, ako se neke žene i još neki znakoviti likovi iz “Odupri se” budu gurali sa policajcima, ali da, ipak, više preferira nove performanse D.K., tako da će građanin Džemal, uprkos potpisanom “Sporazumu o budućnosti”, najvjerovatnije postati prošlost.

Još su neki opozicioni političari i mediji tokom minule nedjelje potencirali “aferu koverat”, kao krucijalni dokaz korupcije u Crnoj Gori. Ali, kad čovjek bolje razmisli, taj Kneževićev koverat u potpunom je nesaglasju sa logičnim percipiranjem korupcije. Evo zašto: Ako je D.K. donirao DPS, sa namjerom da korumpira “vlast” kako ga ne bi gonili zbog sumnjivih i kriminalnih poslova, onda u njegovom slučaju definitivno nema korupcije, jer je D.K. optužen, određen mu je pritvor od mjesec dana, na crvenoj je Interpolovoj potjernici… Propala “investicija”!

Sve su to samo loši performansi. Ali, performersi ne patišu. Napali su na CEDIS, pa na Tužilaštvo, sad će, kako vele, krstariti Crnom Gorom, da “pojačaju bijes i nezadovoljstvo građana”, kako im je sugerisao Medojević. A za šta im, iz dana u dan, latinična i ćirilična verzija biltena MANSA nudi pregršt “argumenata” u vidu raznih falsifikata.

Performersima činjenice, inače, nijesu jača strana. Više je kod njih u prvom planu “umjetnički doživljaj” stvarnosti…

PS: No, nešto se čudno dešava sa latiničnim “nezavisnim” posljednih dana. Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja, prema kojima su “Vijesti” imale 16 negativnih objava o predsjedniku Đukanoviću dnevno, u zadnjih četiri-pet brojeva Mila nema ni na naslovnoj, ni unutra. Ljekovita pauza u kontaminaciji medijskog prostora.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve