Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Neki asistenti potpisali ugovor, pa im ga poništili

Pojedine škole protumačile su da asistenti u nastavi nijesu uključeni u ovu kategoriju, navodno zato što su tehnička lica, pa ne planiraju da sa njima zaključe dodatne ugovore za ljetnji period

Dopis resora Vesne Bratić da se zaposlenima u prosvjeti kojima ističe ugovor 30. juna, on produži tako što će zasebno potpisati ugovore za jul i avgust, unio je konfuziju među školama, jer nijesu svi usaglašeni da se ta naredba odnosi i na asistente u nastavi, piše Pobjeda.

Pojedine škole protumačile su da asistenti u nastavi nijesu uključeni u ovu kategoriju, navodno zato što su tehnička lica, pa ne planiraju da sa njima zaključe dodatne ugovore za ljetnji period.

Drugi su, pak, sa pojedinim asistentima potpisali ugovor, ali su ga ubrzo poništili, pošto su dobili saznanja od drugih kolega da dopis Ministarstva ne tumače da je pozitivan za ove zaposlene.

Direktori koje je Pobjeda kontaktirala nijesu željeli javno da daju izjave na ovu temu, ali su neki nezvanično kazali da planiraju da potpišu ugovore sa asistentima.

Očito tek treba da se utvrdi gdje i zašto je nastala zabuna, no iz Ministarstva prosvjete juče nijesu odgovorili na poslata pitanja.

Predstavnica asistenata u nastavi Tanja Vukašinović, koja radi u podgoričkoj školi ,,Pavle Rovinski“, objašnjava da imaju grupu asistenata koja je okupljena na Vajberu, te kaže da je očito da se u svim školama različito postupa prema inicijativi koja je stigla iz resora Bratić.

“Iz moje škole nam još ništa nije javljeno. Znam da su neki asistenti potpisali ugovor za jul i poništen je, rečeno im je da će tako da bude. Ako bude tako za jednog, biće za sve. Neki direktori su i pozivali asistente da potpišu ugovor, pa su im nakon sat vremena rekli da su ishitreno reagovali i da još nemaju konkretan odgovor – da li mogu ili ne. Nastala je neka konfuzija. Svaka je ustanova radila po sopstvenom nahođenju”, kaže ona.

Ocjenjuje da je obavještenje iz Ministarstva ,,malo šturo“, pa nikome ništa u svemu tome nije jasno, ali da iz tog resora ne dobijaju dodatna obavještenja.

Sindikat prosvjete se ranije zalagao i da asistenti u nastavi budu dio odluke da se i njima produže ugovori za jul i avgust, te se tumači da se mora odluka Ministarstva odnositi i na njih.

Vukašinović podsjeća i da asistenti u nastavi nijesu bili angažovani u septembru, jer je škola počela od oktobra, ali da su odrađivali subote kako bi nadoknadili septembar, no – niko im nije uplatio platu za taj odrađeni mjesec.

Iz Ministarstva su u petak saopštili direktorima škola da je taj resor obezbijedio novac da se za dva dodatna mjeseca – jul i avgust isplate zarade zaposlenima kojima ugovor ističe 30. juna.

Takvu odluku su donijeli zahvaljujući inicijativama Sindikata prosvjete i Udruženja nastavnika društvene gupe predmeta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve