Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Ne smije se dozvoliti Vladi da manipuliše građanima

Nikšićki ''Ozon'' insistira da se Sinjajevina proglasi parkom prirode

Povodom aktuelnih dešavanja na Sinjajevini i namjere da se taj predio koristi za vježbe Vojske Crne Gore oglasili su se iz Ekološkog pokreta „Ozon“ predlažući da ta planina bude proglašena zaštićenim prirdonim prostorom.

Oni su svom saopštenju ističu da se taj prelijepi prirodni prostor ne smije koristiti za potrebe NATO vojnog pakta, jer se tome protive mještani, poljoprivrednici, sportisti i rekreativci.

– Sve drugo osim proglašenja Sinjajevine parkom prirode nanijelo bi štetu razvojnom potencijalu tog prirodnog resursa. Razočaravajuće je da se nije odustalo od agresivne politike Vlade da po svaku cijenu koristi taj prostor za vojne vježbe, što dovodi u pitanje nezavisnost pri odlučivanju i poštovanje volje građana, čije interese treba da zaštiti i sve nas dovodi u dilemu da li su interesi NATO-a važniji od javnog. Najgore je što zbog lošeg upravljanja izvršne vlasti trpi i Vojska Crne Gore, koja bi trebala da ima najbolji imidž među građanima, što je neshvatljivo i pokazuje nesposobnost onih koji bi trebalo da shvate kakve su poslediice izazvali bahat odnos i lažna obećanja narodu – navodi se u saopštenju Ekološkog pokreta „Ozon“ koje potpisuje direktor Aleksandar Perović.

Perović je rekao su svjedoci da se ovih dana u konktekstu vojne vježbe na Sinjajavini javnost dodatno (u)zbunjeje i izjavama najodgovornijih ljudi Vlade.

– Konkretno, nejasno je zašto se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglašava u vezi špekulacija korišćenja bojeve municije od strane vojske, jer to nije njihova nadležnosti, isto kao što su špekulisali uključivanjem Vojske Crne Gore u problematiku eksploatacije riječnog materijala. Dok na terenu rizikuju zdravlje mještana i ekoloških aktivista koji ovih dana borave na Sinjajevini sa ciljem alarmiranja javnosti na još jednu štetnu namjeru vlasti, oni kojima je povjereno da donose odluke izgleda nemaju predstavu kako građani doživljavaju pokušaje manipulacije zdravim razumom. Veoma smo zabrinuti zbog trenutne tenzije, pa i ovog puta, kako u mnogo slučajeva do sada, pozivamo Vladu Crne Gore da u saradnji sa lokalnim upravama u čije nadležnosti spada i Sinjajevina, iznese do kraja inicijativu da se proglašenjem Parka prirode, postave temelji za održiv razvoj tog prostora, jer je to u interesu svih građana. Jasno je šta je najbolja odluka i javni interes , nadamo se da će Vlada shvatiti šta treba da uradi i da će se građani koji borave na Sinjajevini što skorije vratiti svojim porodicama i svakodnevnim obavezama, rasterećeni od brige i u dobrom zdravlju – zaključio je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve