Ne smije da zavara to što je CG manje korišćena za tranzit stranih boraca

"Ujedinjeni možemo postići mnogo, a svaka razmjena iskustava pomaže u kreiranju dugoročnih politika, kao i sistema koji je otporan i prilagodljiv na promjene koje se sve brže dešavaju u savremenom svijetu", kazao je Nuhodžić.

Činjenica da je crnogorska teritorija do sada u manjoj mjeri korištena za tranzit stranih boraca ne smije da zavara, posebno zbog dešavanja kojima smo svi svjedoci, kako u Evropi, tako i šire, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović na Međunarodnoj konferenciji “Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam” koja se održava u Bečićima.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, sa konferencije je poručeno da u upravljanju ilegalnim migracijama potreban jedinstven pristup, zajedničko djelovanje država regiona i šire, i usaglašeni modaliteti rješavanja ovih izazova mogu dati najefikasnije rezultate.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je današnja konferencija dobra prilika da učesnici potvrde spremnost i odlučnost da grade zajednički odgovor na opasnosti koje sa sobom nose globalne terorističke prijetnje, izazove nelegalnih migracija i drugih oblika kriminala.

“Ujedinjeni možemo postići mnogo, a svaka razmjena iskustava pomaže u kreiranju dugoročnih politika, kao i sistema koji je otporan i prilagodljiv na promjene koje se sve brže dešavaju u savremenom svijetu”, kazao je Nuhodžić.

On je izrazio očekivanje da će današnja diskusija dodatno afirmisati aktivnosti i rezultate Vlade Crne Gore u svjetlu pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, i sprovođenje obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja pored organizovanog kriminala obuhvataju i migracije i borbu protiv terorizma.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović istakao je da je međunarodna saradnja značajan instrument u rješavanju bezbjednosnih izazova, kao što su integrisano upravljanje granicama i ilegalne migracije, jer se kroz jedinstveni pristup mnogo efikasnije mogu rješavati prijetnje i dostizati mjerljivi rezultati, posebno kroz formu uspostavljanja snažne prekogranične saradnje.

“Činjenica da je crnogorska teritorija do sada u manjoj mjeri korištena za tranzit stranih boraca ne smije da zavara, posebno zbog dešavanja kojima smo svi svjedoci, kako u Evropi, tako i šire. Iz tog razloga, puna pažnja posvećuje se međunarodnoj policijskoj saradnji i učešću crnogorske policije u svim projektima i aktivnostima koje se tiču terorizma, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije i preventivno djelovalo na ovom planu, kazao je Veljović.

Izvršna direktorka EUROPOL-a Katrin De Bol, kojoj je ovo prva posjeta regionu, naglasila je da države Zapadnog Balkana i Evropske unije dijele iste izazove i prijetnje, te da se pitanje upravljanja ilegalnim migracijama treba rješavati zajedničkim naporima.

“De Bol je kazala da je Crna Gora pouzdan partner Evropske unije i agencija za sprovođenje zakona u rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji”, saopšteno je iz Uprave policije.

Otrganizator i domaćin konferencije je Uprava policije Crne Gore. Događaju prisustvuje oko 70 učesnika iz 13 zemalja. Učesnici su delegacije policija iz svih država regiona i nekoliko zemalja Evropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija među kojima je i EUROPOL i ambasada stranih država u Crnoj Gori.

Komentari

avatar