Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Nastavak saradnje Herceg Novog sa norveškim komunalnim preduzećima, kroz udruženje ANIN

Kako je saopšteno iz te Opštine, novi, četvorogodišnji ugovor potpisan je juče, a utiske o dosadašnjim i planove budućih aktivnosti danas su predstavnici ovog udruženja podijelili sa potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Mirkom Musturom, sekretarom za komunalne djelatnosti Vasilijem Seferovićem i direktorom ''Čistoće'' Milovanom Benderaćem

Opština Herceg Novi i gradsko preduzeće „Čistoća“ nastaviće saradnju sa komunalnim preduzećima iz Norveške i partnerima iz regiona, u okviru grupe ANIN Balkan.

Kako je saopšteno iz te Opštine, novi, četvorogodišnji ugovor potpisan je juče, a utiske o dosadašnjim i planove budućih aktivnosti danas su predstavnici ovog udruženja podijelili sa potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Mirkom Musturom, sekretarom za komunalne djelatnosti Vasilijem Seferovićem i direktorom „Čistoće“ Milovanom Benderaćem.

Zadovoljstvo što je projekat nastavljen izrazio je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

„Za nas je veoma važno da, kroz ovu saradnju, zahvaljujući norveškim komunalnim preduzećima stičemo iskustva, upoznajemo se sa primjerima dobre prakse, dobijamo znanja i vrijedne savjete o načinima na koje možemo riješiti probleme sa kojima se susrećemo i unaprijediti svoj sistem upravljanja komunalnim otpadom. Zbog svega toga, srećni smo što projekat ANIN Balkan traje“.

Kako je na sastanku rečeno, Herceg Novi je tokom proteklih godina od komunalnih kompanija iz Norveške dobio vrijednu pomoć i podršku, a među donacijama se po vrijednosti izdvajaju vozila – do sada 10, od kojih 9 „Čistoći“ i jedno „Domu zdravlja“.

Bard Jorgensen, predstavnik udruženja ANIN Norveška, boravi u posjeti našem regionu zajedno sa predstavnicima 10 različitih norveških kompanija iz oblasti upravljanja otpadom.

Kako je istakao na današnjem sastanku, važan oslonac saradnji svakako su gradovi koji stoje iza preduzeća.

„Ako uzmete ovih 10 norveških kompanija i saberete broj stanovnika u gradovima u kojima posluju, doći ćete do broja od gotovo milion stanovnika u gradovima koji stoje iza ovog projekta, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva Norveške“, kazao je Jorgensen.

On je naveo da u Norveškoj imaju dugogodišnje iskustvo u saradnji među kompanijama u oblasti upravljanja otpadom, što je važno za kreiranje zajedničkih strategija, razmjenu iskustava i praksi.

„Kovid pandemija je uticala na razmjenu i malo usporila saradnju među nama. Završili smo prvu fazu projekta ANIN, sa dodatnom jednom godinom zbog pandemije, a sada smo potpisali ugovor za nove četiri godine. Prepoznajemo značaj koji ima nastavak ovog projekta. Legislativa u ovom sektoru će nametati sve strožija pravila i zato je važno da nastavimo poboljšavati kontakte među kompanijama i radimo zajednički“, poručio je Jorgensen i izrazio nadu da će iskustva norveških kompanija i u narednom periodu doprinijeti poboljšanju sistema upravljanja otpadom u gradovima koji su partneri na Balkanu.

Sastanku je prisustvovao i Samir Memić, direktor komunalnog preduzeća grada Konjic i predsjednik članica ANIN Balkan, koji je istakao izuzetnu dosadašnju saradnju i nemjerljiv značaj koji ova grupa ima za rad preduzeća iz našeg regiona i unaprijeđenja u ovoj oblasti.

“ANIN mreža osnovana je s ciljem učvršćivanja saradnje gradova iz Norveške i sa prostora bivše Jugoslavije u oblasti upravljanja otpadom. Uz preduzeće „Čistoća“ iz Herceg Novog, pismo namjere je potpisano i od strane komunalnih preduzeća iz Konjica, Jablanice, Mostara, Nevesinja i Gornjeg Milanovca, kao i norveških kompanija BIR, HAMOS, IR, SHMIL, RIR, MNA i TRV. Prva faza saradnje trajala je od 2017. godine, a druga će, prema potpisanom ugovoru, trajati do 2026. godine”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve