Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Uprava policije UP nastaviće konstruktivnu saradnju u cilju unapređenja postupanja i poštovanja ljudskih prava u sistemu bezbjednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, saopšteno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i direktora UP Veselina Veljovića.

Foto: Zdenka Perović, Siniša Bjeković, Veselina Veljović

Na prvom zvaničnom sastanku novoimenovanog Zaštitnika Bjekovića i direktora Uprave policije razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i planovima za naredni period.

Takođe, naglašena je važnost zakonite primjene ovlašćenja i poštovanja standarda postupanja prema pojedincima i grupama. U tom smislu razgovarano je i o aktuelnim slučajevima i obostrano ukazano na važnost pravovremenog obavještavanja o aktivnostima i mjerama nadležnih državnih organa u cilju objektivnog informisanja javnosti i smanjenja dezinformacija.

Veljović čestitao je Zaštitniku na imenovanju, navodeći da je obaveza i odgovornost svih organa u sistemu javne uprave da uvažavaju i poštuju mišljenja Zaštitnika, jer je to u interesu građana i države.

“Važno je nastaviti da razvijamo odnos razumijevanja i saradnje, kako bismo efikasno uočavali slabosti u sistemu i efikasno ih uklanjali, u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda“, kazao je on, navodeći da će Uprava policije ostati pouzdan i iskren partner u tom poslu.

Prema njegovim riječima, kroz dobru saradnju sa drugim državnim tijelima kao i sa institucijom Zaštitnika, jasno su izražena nastojanja da se javnost pravovremeno i transparentno informiše o aktivnostima policije.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nekim aktuelnim slučajevima koje Zaštitnik ima u radu, kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i zaštitu od torture, koje je predstavila zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović.

Bjeković je podsjetio da institucija nastoji djelovati kao korektivni mehanizam i da svojim mišljenjima i preporukama teži podsticanju promjena i unapređenju stanja u društvu, na svim poljima.

“U tom pravcu, u okviru svog mandata, trudimo se takođe da osvijetlimo i uvažimo važnu društvenu funkciju koju obavljaju policijski službenici ali i potrebu obezbjeđenja pune primjene najviših profesionalnih standarda kao i standarda ljudskih prava“, kazao je on.

Zaštitnik je, prema dosadašnjem iskustvu, naveo izuzetno korektan odnos Uprave policije kao i drugih službi iz bezbjednosnog sektora, koje su blagovremeno i detaljno obavještavale Instituciju o svim traženim podacima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve