Nasrbovali se sinoć do mile volje: Ujedinićemo srpske države i osloboditi srpsko more

Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more, jedna je od glavnih poruka sa jučerašnjeg skupa „Pokoljenja djela sude 1918-2018“, koji je održan u Budvi, a povodom proslave i obilježavanja ,,oslobođenja i ujedinjenja Boke, Crne Gore sa Srbijom“ i obilježavanja takozvane Podgoričke skupštine.

Manifestaciji na kojoj je negirano postojanje crnogorske nacije i države, koja je ovim povodom organizovana u Mediteranskom sportskom centru, prisustvovali su predsjednici budvanske opštine i parlamenta Dragan Krapović i Đorđije Vujović, kao i menadžer grada Milo Božović. Na skupu su bili svi lideri i poslanici Demokratskog fronta, kao i predsjednici i funkcioneri Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Goran Radonjić i Vladimir Dobričanin, kao i Prave Crne Gore Marko Milačić, Isidora Krsmanović i Vladislav Dajković.

OSLOBODIOCI

Obraćajući se pred punom salom Mediteranskog sportskog centra, budući predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević, koji bi trebalo da preuzme tu funkciju u januaru od Dragana Krapovića, ocijenio je kako je ,,srpska vojska Boki i Crnoj Gori podarila slobodu“.

– Boka je srpskoj vojsci dala 1.900 dobrovoljaca koji su nam 1918. godine donijeli slobodu. Oni su nam predali slobodnu zemlju i zato ne pristajemo i ne prihvatamo opasnu tezu i agresivnu propagandu da su naši preci okupatori Crne Gore i Boke. Oni su bili najbrojniji u redovima vojske. Naši preci su umarširali u Boku na Mitrovdan 1918. Pozivam one koji nas vrijeđaju i naše pretke nazivaju okupatorima da prestanu sa takvim poimanjem, jer se na taj način samo unosi nova linija podjela. Mi poštujemo njihove pretke i tražimo isto. Neka živi vječno naša zaštitnica Rusija, y Da nije bilo 1. decembra 1918. godine, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore – kazao je Bulatović Crna Gora, Boka, Srbija, sloboda i neka je vječan srpski narod u Boki i vaseljeni – poručio je Carević.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, ocijenio je ,,kako vijek od ujedinjenja Boke Kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja veliki datum naše prošlosti“.

– Te 1918. godine, Crna Gora je kao država prestala da postoji. Austro-ugarska okupacija, potpomognuta španskom groznicom i velikom glađu i sirotinjom, pokazala je jasnu namjeru da carstvu treba prostor, ali bez lokalnog stanovništva. Dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebnu u Boku Kotorsku, nije dakle mogao biti čin uništenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave. Istina na novim osnovama. Da nije bilo 1. decembra 1918. godine, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore – kazao je Bulatović.

Bulatović je osudio odluku crnogorskih vlasti da četvorici srpskih intelektualaca zabrane ulazak u Crnu Goru, govoreći da je ta odluka ,,na našu sramotu“ i napominjući da se time desilo ,,čudo neviđeno“.

ČIŠĆENJE NACIJE

Srpski istoričar Aleksandar Raković okupljenima u Mediteranskom sportskom centru obratio se putem video-linka budući da je njemu, njegovom kolegi Čedomiru Antiću, pravniku Dejanu Miroviću i književniku Matiji Bećkoviću, odlukom Uprave policije, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

– Srpski narode srpske Boke i srpski narode srpske Crne Gore, režim Đukanović-Marković pokušao je da nam zabrani da vam se obratimo na velikim svečanostima povodom srpskog oslobođenja i ujedinjenja. Kao što vidite, režim u tome nije uspio. Mi smo svi kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji i okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more – rekao je Raković.

Okupljenima se, takođe putem video-linka, obratio i istoričar Čedomir Antić. On je, govoreći o državnom vrhu Crne Gore, kazao kako „oni nijesu izgradili novu crnogorsku naciju“.

– Znaju da, kada bi je izgradili demokratski, morali bi da je izgrade u bratstvu sa Srbima i Srbijom, a ne negirajući ih. Sila je utočište slabog, a Đukanović ne bi ovaj progon prema svima nama primjenjivao da ne vidi da mu prijeti politički kraj. To što režim Đukanovića nastoji da promijeni istoriju, što je nemoguće, govori o tome na kojoj bi strani on i njegove pristalice bile 1914. i 1941. godine. On istorijski jeste poražen, a da li će biti poražen u budućnosti je pitanje koje se odnosi na budućnost čitavog našeg naroda – naveo je Antić.

Dodao je i kako „ oni nisu uspjeli ni u čemu osim da budu privezak i sluge moćnih sila“.

I BOKELJI I SRBI

Protojerej Srpske pravoslavne crkve i arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić poručio je da su srpski vojnici 1918. godine oslobodili Crnu Goru, iako se oni danas pokušavaju predstaviti kao okupatori.

– Prije 100 godina svaki Bokelj znao je da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin. Danas kada je Boka u Crnoj Gori, neki se izjašnjavaju kao Crnogorci, primjenjujući komunističku mantru o postojanju crnogorske nacije. Postoje i oni koji mrze sve srpsko. Priznanjem takozvane nezavisnosti Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postaje Montenegro i kreće vulgarna montenegrinizacija. Samo na pomen ove proslave digla se kuka i motika montenegrinska. U Montenegru je moguće sve što nije bilo u petrovićkoj Crnoj Gori – rekao je Krivokapić.

Govoreći o odluci patrijarha Vartolomeja da da autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, Krivokapić je poručio kako on više nije carigradski nego istanbulski patrijarh, ali i da on Crnogorskoj crkvi ne može podariti autokefalnost.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar