Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu: Vodič za žrtve nasilja

Četvorominutni film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” ilustruje put žrtve ka izlasku iz situacije nasilja kao i strukturu sistemskog odgovora na nasilje, odnosno aktere društva koji žrtvama nasilja u porodici mogu da pruže pomoć i podršku

Kratki dokumentarni film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” autora Zorana Zonja Markovića, koji je predstavlja multimedijalni vodič za žrtve nasilja u porodici urađen je u okviru zajedničke inicijative Sistema Ujdinjenih nacija i Vlade Crne Gore povodom ovogodišnje kampanje 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Ilustracija

Četvorominutni film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” ilustruje put žrtve ka izlasku iz situacije nasilja kao i strukturu sistemskog odgovora na nasilje, odnosno aktere društva koji žrtvama nasilja u porodici mogu da pruže pomoć i podršku.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni navela je da sva raspoloživa istraživanja o nasilju nad ženama ukazuju da većina žrtava ne prijavljuje nasilje a da samo manji broj njih preduzima konkretne korake u pravcu izlaska iz situacije nasilja.

“Razlozi su brojni a neki od ključnih su strah od posljedica i osjećaj stida, ali i nedovoljno poznavanje sistemske podrške u slučajevima nasilja. Zato smo udružili snage sa institucijama sistema koje pružaju podršku žrtvama nasilja u porodici, ali i sa rediteljem Zoranom Markovićem, kako bismo zajednički napravili film koji će poslužiti kao video-uputstvo žrtvama nasilja”,  kazala je Mekluni.

Film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” urađen je na osnovu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici koji je na snazi od 1. januara 2019. godine.

Generalna sekretarka Ministarstva rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Vukica Jelić posebno je naglasila dio Protokolu koji se odnosi na postupanje institucija kada je žrtva nasilja dijete ili kada je dijete svjedok nasilja.

“Protokolom će se ispuniti tri najvažnija cilja: Primjena Istanbulske konvencije u svakodnevnoj praksi institucija i organizacija kako bi pružili efikasnu i brzu zaštitu žrtvama nasilja; Razmjena podataka i informacija kroz informacione sisteme između relevantnih institucija i organizacija i Usklađivanje metodologija prikupljanja podataka kod relevantnih institucija i organizacija, u cilju formiranja jedinstvene baze podataka”, kazala je Jelić.

Autor filma, scenarista i reditelj Zoran Marković Zonjo, očekuje da će film uticati na izvjesne promjene u društvu.

“U posljednje vrijeme čini mi se da marginalizovane grupe u našem društvu postaju sve vidljivije i da uspijevaju da ostvaruju svoja prava. Nasilje nad ženama u porodici je još uvijek veliki tabu u crnogorskom društvu. Nadam se da će ovaj film to promijeniti”, rekao je on.

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Može biti fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko. Prema istraživanju UNDP Crna Gora, svaka druga žena bila je žrtva nasilja makar jednom u svom životu. Većina žrtava ne prijavljuje nasilje – dvije trećine njih iz straha od posljedica, a jedna četvrtina zbog osjećaja sramote.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve