Viši sud: Mugoša napisala presudu za pokušaj terorizma

Saopšteno iz podgoričkog Višeg suda

Iz podgoričkog Višeg suda danas je saopšteno da je nakon više od četiri mjeseca, sutkinja tog suda Suzana Mugoša napisala presudu osuđenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, te da je ovjereni prepis presude otpremljen strankama u postupku.

Sutkinja Suzana Mugoša

“U predmetu protiv optuženih S. V. E. i dr., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, presuda je pisano izrađena, a ovjereni prepis presude otpremljen strankama”, objavljeno je na sajtu Višeg suda u Podgorici.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude Apelacionom sudu Crne Gore, preko Višeg suda u Podgorici.

Presuda u ovom slučaju izrečena je 9. maja. Trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Komentari

avatar