Policijska akademija (PA), nakon stabilizacije epidemiološke situacije, nastavila je sa aktivnostima iz djelokruga svog rada.

“Osim obrazovanja za buduće policijske službenike, u dva termina tokom tekuće sedmice, u prostorijama PA biće obavljeno testiranje za potrebe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), za prijem 20 pripravnika, a u narednom periodu biće nastavljena obuka službenika i ostalih bezbjednosnih službi”, poručio je direktor Policijske akademije, Boban Šaranović.

Kako je objasnio, tokom prethodnog mjeseca u prostorijama Policijske akademije organizovano je i testiranje iz engleskog jezika za pripadnike Uprave policije koji će biti upućeni u misiju na Kipru. Takođe, 5. juna zakazana je obuka u bezbjednom rukovanju oružjem za građane.

“U saradnji sa Upravom policije, PA će organizovati praksu u centrima bezbjednosti u trajanju od osam nedjelja, počevši od 15. juna, za 12. generaciju akademaca koja je na završnoj godini”, kazao je Šaranović.

On je objasnio da će nakon toga Akademija organizovati i ispite u skladu sa datim uputstvima Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje, pa će ovogodišnji polaznici na jesen završiti školovanje, zahvaljujući online nastavi koja je kontinuirano održavana u uslovima epidemije.

“U izazovnom momentu koji je nametnuo virus COVID 19, Akademija je, predvidjela potencijalne izazove i prije par godina napravila platformu za e-learning, koja je na adekvatan način odgovorila potrebi organizacije online nastave za dvije generacije, 100 polaznika, a održani su i vebinari na temu nasilja u različitim oblicima, protivpravnog lišenja slobode, zaštite životne sredine, a u narednom periodu predviđen je i vebinar na temu uviđaja saobraćajnih nezgoda”, rekao je Šaranović.

Konkurs za upis nove generacije, objasnio je Šaranović,biće raspisan kada NKT procijeni da je bezbjedan trenutak za to, a prema sadašnjim procjenama, to će se desiti nakon završetka polaganja eksterne mature, u avgustu.

“Testiranje, kako sada stvari izgledaju, biće u septembru, mada će sve odluke biti u skladu sa uputstvima Ministarstva prosvjete”, naveo je Šaranović.

On je kazao da je Akademija ustanova koja vodi računa o racionalnom trošenju sredstava iz Budžeta.

“Imajući u vidu da je Policijska akademija prepoznata kao ustanova koja kontinuirano vodi računa o racionalnom trošenju sredstava iz Budžeta kao i smanjenju istih, u fpočetkom godine raspisan je tender za nabavku novih službenih vozila”, saopštio je Šaranović.

Kako je objasnio, tender je raspisan u cilju smanjenja troškova korišćenja i održavanja vozila.

“Akademija je raspolagala sa 14 službenih vozila, starosti od 12 do 26 godina. Servisiranje, održavanje, registracija i osiguranje tih vozila iziskivalo je značajne troškove. Smanjili smo broj službenih vozila, sada ćemo imati osam novih vozila, od kojih će četiri biti korištena za obuku”, istakao je Šaranović.

On je naveo da je uprava Akademije prodajom tih 14 vozila obezbijedilapreko 70 odsto sredstava za nabavku osam novih vozila i to putem zakupa. Vozila će se koristiti, između ostalog, i za obuku polaznika Akademije, što će unaprijediti i kvalitet rada.

Istovremeno, prema riječima Šaranovića, ostatak sredstava (30 odsto) je, takođe, izdvojen bez dodatnog trošenja Budžeta, odnosno na osnovu uštede na troškovima održavanja, registracije i osiguranja vozila.

“U prošlom periodu troškovi održavanja, registracije i osiguranja službenih vozila je padalo na teret Budžeta. Nabavkom novih vozila, putem zakupa istih, troškovi održavanja, servisiranja, registracije i osiguranja padaju na teret distributera, odnosno Škode, koja je dala najpovoljniju ponudu ja predmetnom tenderu čime je Akademija napravila značajnu uštedu”, istakao je Šaranović.

On se osvrnuo na prethodni period i istakao da je Akademija, od prvog momenta kada je krenula bojazan da će se virus proširiti i na teritoriju Crne Gore, stavila sve svoje ljudske i materijalne kapacitete na raspolaganje Vladi i Nacionalnom koordinacionom timu (NKT) za borbu protiv širenja virusa COVID-19 i ostala dosljedna toj borbi sve dok NKT nije odlučio da karantinske usluge u prostorijama Policijske akademije, na sreću, nijesu bile više neophodne.

“Nakon toga, karantinski prostor je opredijeljen za potrebe UIKS-a u cilju obezbjeđivanja prostora za lica koja su lišena slobode zbog nepoštovanja mjera NKT-a. Ono što želim da posebno istaknem jeste da je zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda obišla kapacitete i ocijenila da zadovoljavaju sve neophodne uslove za zbrinjavanje tih lica”, naveo je Šaranović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve