Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Nakon skidanja zastave na Cetinju: Djevojčice saslušane, škola čeka dopis od nadležnih

Sonja Keković-Dabetić, direktorica Srednje stručne škole ''Ivan Uskoković'' iz Podgorice, kazala je juče Pobjedi da će se škola odrediti prema ovom događaju kada dobiju zabilješke od nadležnih službi, koje su se uključile u rasvjetljavanje ovog slučaja, te da će postupiti nakon toga

Dvije maloljetne učenice mašinske škole ,,Ivan Uskoković“ iz Podgorice skinule su juče državnu zastavu koja je bila okačena na Crkvi Ivana Crnojevića na Ćipuru, na Cetinju. One su saslušane, a tužilaštvo će okvalifikovati slučaj.

Učenici te škole su juče bili u posjeti prijestonici na jednodnevnom izletu Cetinje – Njeguši – Kotor.

Sonja Keković-Dabetić, direktorica Srednje stručne škole ”Ivan Uskoković” iz Podgorice, kazala je juče Pobjedi da će se škola odrediti prema ovom događaju kada dobiju zabilješke od nadležnih službi, koje su se uključile u rasvjetljavanje ovog slučaja, te da će postupiti nakon toga.

Snimak tog čina je proslijeđen redakciji Cetinjskog lista, koji ga je i objavio.

Skidanje zastave je policiji prijavio građanin a zastavu vratio tamo đe je bila, vidi se iz prijave koju je objavio Portal Analitika.

“Policija je danas oko 11.00 časova obaviještena da je od strane dva lica oštećena državna zastava Crne Gore koja je bila okačena na Crkvi Ivana Crnojevića na Ćipuru. Pripadnici cetinjske policije su izašli na lice mjesta, došli do saznanja o identitetu lica, za koja je utvrđeno da su maloljetna”, saopšteno je juče iz Uprave policije.

Policija je sa slučajem upoznala nadležnog tužioca koji je naložio da se od dva maloljetna lica prikupe obavještenja za zapisnik, te da se spisi predmeta dostave na ocjenu i mišljenje.

“U toku je postupanje policije u odnosu na nalog postupajućeg tužioca. Sa daljim tokom postupanja i ishodom javnost će biti blagovremeno obaviještena”, dodali su iz Uprave policije.

Djevojčice su privedene u cetinjsku policiju gdje su bile saslušane uz prisustvo roditelja, prenosi Radio Cetinje.

“To su djevojčice od 15 godina i one nijesu bile svjesne težine svojih postupaka. Moj moto je da tu djecu ne guramo na ulicu, nego da učinimo sve da im se ukaže na ozbiljnost toga što su uradile”, kazala je Keković-Dabetić Pobjedi.

Direktorica podgoričke mašinske škole ističe da je najlakše osuditi djeu koja nijesu svjesna svojih postupaka i da se djevojčice nalaze u vrlo osjetljivom dobu.

“Naša škola je potpuno depolitizovana. Imamo mnogo radionica koje upravo uče o toleranciji, posljedicama govora mržnje, vršnjačkom nasilju. Prepoznati smo u posljednje vrijeme kao škola koja je riješila taj problem. Škola nije kriva za ovaj događaj. Naprotiv”, kazala je Keković-Dabetić.

Ona je istakla da mnoge stvari dolaze iz porodičnog, ali i iz okruženja, društva u kome živimo.

“Svjedoci smo dešavanja i podjela i to djeca vide. Na neki način onda žele da se istaknu, potpuno, u tom dobu, nesvjesni onoga što čine”, kazala je ona.

Keković-Dabetić je kazala da u mašinskoj školi djecu uče ljubavi i poštovanju prema državi Crnoj Gori i njenim simbolima. Upravo zbog toga se organizuju i ovakvi edukativni izleti, kako bi se đaci upoznali sa ljepotama i kulturno istorijskim vrijednostima svoje zemlje.

Državne zastave su postavljane na crkvama po cijeloj Crnoj Gori nakon incidenta koji se dogodio ispred Cetinjskog manastira, kada je monahinja 6. avgusta sa ograde manastira skinula zastavu Crne Gore, smotala je i bacila na zemlju.

U oktobru je nadležni državni tužilac izdao nalog Upravi policije da podnese krivičnu prijavu protiv J. Đ. (39) iz Podgorice koja se sumnjiči da je 23. oktobra ove godine skinula državnu zastavu sa ograde Cetinjskog manastira…

Građanski odgovor na skrnavljenje državnih simbola je bio brz, te su se zastave Crne Gore vijorile sa brojnih crkvenih objekata.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mahmut
26.11.2022-10:58 10:58

Cetnici uce svoju djecu da unistavaju sve sto postoji Crnogorsko zato ih osudit 1 godinu dana na psihijatrijisko lijecenje -DOBROTA -da ne smiju slusat svoje Cetnicke roditelje fasistickim nacionalistickim mrznjama prema CG -SRECAN IM PUT  U SVOJU MATICU  SRBIJU !

cetinje
30.11.2022-10:22 10:22

Gospodjo Kekovic-Dabetic taj “moto”objasnite njihovim roditeljima koji su ih ovako vaspitali,a nemate pravo da ih “abolirate”jer imaju 15 godina,u neka prehodna vremena neki od 15 godina starosti su zaradjivali za hleb( sirotinja,ima nas puno)a ove dvije “napredne curice)su vez “ozobane”receno po domaci,ne fali im nista od roditelja sem VASPITANJE,fala na “ustupljenom komentaru”.