Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Nakon reizbora isljednika Milivoja: Kožni mantili su opet u modi

Sve u svemu mora se priznati da tužilački imidž koji se veže za lik i djelo Milivoja Katnića mnogo više odgovara vremenu staljinističkih čistki u Sovjetskom Savezu, ili periodu kad su agenti OZNA-e i UDBA-e sijali strah na ovim područjima. Ali se treba zapitati, s obzirom na stanje u tužilačkim organima da li su građani i crnogorska javnost mogli da se nadaju boljem rješenju?

Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću portal Aktuelno je u proteklih dva mjeseca posvetio 60 tekstova u kojima smo pisali o brojnim malverzacijama, zloupotrebi položaja i resursa SDT-a, zloupotrebi medija za ličnu promociju i obračune, ispoljavanju neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

I pored svih tih okolnosti Tužilački savjet je, kako je uostalom bilo očekivano, na sjednici održanoj prošlog petka jednoglasno reizabrao Katnića na mjesto glavnog specijalnog tužioca.

Portal Aktuelno odavno je najavio da će Katnić biti reizabran na funkciju koju obavlja i pored svih zloupoteba na koje smo ukazivali. Zašto je Katniću i pored svih zloupotreba opet povjereno da bude na čelu SDT-a ostavljamo našim čitaocima da zaključe na osnovu desetina tekstova koje smo do sad objavili. Razloga za ovakav epilog je mnogo, a podsjetićemo samo na neke od mogućih koji su uticali na Katnićev reizbor – blokada Vrhovnog državnog tužilaštva koje je u v.d. stranju zbog političkih kalkulacija, potpuna introvertnost i izolovanost tužilaštva koje je, prema priznanju ministra Zorana Pažina postalo “četvrta grana vlasti”, strah od Katnićevih isljedničkih metoda, neznanje, bojazan od talasanja… mnogo je mogućih odogvora.

Katnić nije imao protivkandidata za mjesto prvog čovjeka SDT-a, zbog problematičnog stanja u Tužilaštvu i pitanja da li je uopšte Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković imao legitimitet da u v.d. stanju predlaže glavnog specijalnog tužioca. Međutim, glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je, kako smo pisali, strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo tužioca Miloša Šoškića, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci… Sve su ovo postupci i okolnosti koje se vezuju za glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića!

Kada na sve to dodamo podatak da je 25 odsto optužnica koje je podizao Katnić padalo na sudu, prava je misterija zašto je osoba koju karakteriše isljedničko i bahato postupanje reizabrana na funkciju prvog čovjeka SDT-a, i to jednoglasno kao u staljinističkim zatvorenim represivnim sistemima.

Stiče se utisak da je Tužilački savjet prećutno bio primoran da izabere čovjeka koji se ponaša kao čuveni inspektori nekadašnjeg Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), a kasnije Uprave državne bezbjednosti (UDBA) u periodu čistki između 1947 – 1951. godine. Isljednici UDBA-e i OZNA-e su bili prepoznatljivi po dugim kožnim mantilima i često su se rukovodili ličnim motivima, koristeći brutalne zloupotrebe u obračunima sa “neprijateljima države” (čitaj ličnim neprijateljima). Porazno je međutim, što smo se u 2020. godini vratili takvoj institucionalnoj devijantnosti.

“Radio na sebe”

Međutim, u cilju objektivnog informisanja javnosti portal Aktuelno mora da konstatuje da od kad smo počeli da se bavimo likom i djelom Milivoja Katnića, glavni specijalni tužilac je pokazao da je počeo da “radi na sebe” (kako sam kaže) i da, makar donekle, sluša sugestije koje smo mu svakodnevno već dva mjeseca upućivali.

Policijski tim po mjeri specijalnog tužioca

I zaista, glavni specijalni tužilac je počeo da sluša portal Aktuelno pa je po nalogu SDT-a urađeno vještačenje u slučaju „Avala“ i dostavljeno Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), a o ovom slučaju je naš portal prvi pisao. Takođe, u SDT-u je saslušan bivši predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević o čijim malverzacijama portal Aktuelno piše mjesecima, a nakon toga saslušan je visoki funkcioner Demokrata iz Budve Dragan Krapović, što su sve pozitivni pomaci u djelovanju Katnića i njegovog resora.

Treba takođe napomenuti da je SDT na čelu sa Katnićem održao pres konferenciju, na kojoj se vidio pozitivan uticaj našeg pisanja. Katnić se nije poistovjećivao sa Spartakom, nije pominjao tajnovidačke moći, bio je odmjeren u izjavama koje su na momente čak zvučale veoma suvislo, a nije ni dovodio koronavirus u vezu sa hladnim pićima i sladoledom.
Nakon reizbora na funkciju glavnog specijalnog tužioca nije bilo pompe, bombastičnih pres konferencija, hvaljenja na sva zvona, raskalašnih izjava…

Umjesto toga o reizboru Katnića mediji su saznali samo iz šturog saopštenja objavljenog na sajtu Tužilaštva.

Međutim, i pored poboljšanja u svom ponašanju koje je ispoljio glavni specijalni tužilac, nikako se ne mogu zaboraviti brojne malverzacije na kojem ćemo danas podsjetiti naše čitaoce.

Lični motivi ispred struke

Nakon što je Viši sud odbacio žalbu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na odluku Osnovnog suda koji je 17. januara odbio optužni predlog ODT-a protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja” i navodnih prijetnji vještaku Aleksandru Rakočeviću, u javnost su isplivale brojne zloupotrebe položaja i malverzacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Samoproklamovani Spartak – Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Portal Aktuleno je u konsultaciji sa advokatskim timom, nabrojao sve zloupotrebe koje je Katnić napravio u slučaju hapšenja Bećirovića. Prije svega smo dokazali da Bećirović nikome nije prijetio, zatim da se zbog privatne sms poruke ne može podizati specijalni policijski tim, hapsiti, a još manje da se time treba baviti Specijalno tužilaštvo. Bećirović je mimo svih zakonskih propisa isljeđivan u SDT-u, da bi nakon toga Katnić preko svojih ucijenjenih medija i medijskih poslušnika plasirao laži da je saslušanje obavljeno u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Ukazali smo i da je Osnovno državno tužilaštvo zbog, kako se sumnja, Katnićevog pritiska podiglo optužni predlog protiv Bećirovića iako za to nijesu imali nikavog pravnog osnova.

Takođe je jasno da se u ovom slučaju radi o ličnim motivima Milivoja Katnića, koji je dozvolio da ga animozitet prema Bećiroviću vodi u flagrantnu zloupotrebu položaja, čime je kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore.

Zlupoteba ucijenjenih medija

Dodatni motiv lišavanja slobode Bećirovića takođe možemo tražiti u činjenici da je jedan od osnivača portala Aktuelno, čija je uređivačka politika takva da se kritički odnosi prema radu specijalnog tužioca, upravo iz razloga unošenja ličnih motiva i frustracija u rad ovog tužilaštva.

U borbi protiv Bećirovića i portala Aktuelno, Katnić je lako našao podršku dijela medija prije svih dnevnih novina “Vijesti”, “Dan” i “Nova Pobjeda” koji su o slučaju privođenja Bećirovića pisali čitavu sedmicu i pri tome su iznosili notorne laži zbog kojih je advokat Branko Čolović podnio zahtjev za uklanjanje spornih propagandnih uradaka.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal. U medijskim napadima se isticala i klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan. Motive za ovakvo djelovanje ova dva “medija”, osim što uživaju u medijskim hajkama, možemo tražiti i u sumnjama da su ucjenjeni od strane Katnića koji, kako smo već pisali, ima debele dosijee o malverzacijama vlasničke strukture ova dva dnevna lista. Stoga su i primorani da izvršavaju naredbe i promovišu svog nalogodavca.

Katnić priznaje da je hrišćanin skoro milenijum:

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a.

Predsjednik Advokatske komore radio za Katnića

Glavni specijalni tužilac imao je svoje ljude i među advokatima. Sprega Katnića  i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko navodnih prijetnji sudskom vještaku, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

U tekstu se navodi da je “vještak Aleksandar Rakočević potvrdio tokom saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu da mu je biznismen Zoran Ćoćo Bećirović prijetio. On je ostao pri ranije datom iskazu”. Kao izvor Dan je naveo advokata Begovića koji je tada zastupao Bećirovića.

“Rakočević je saslušan u svojstvu svjedoka i ponovio je sve što je rekao kada je prijavio slučaj. Moj klijent nije prisustvovao saslušanju”, rekao je tada Begović za Dan.

Zdravko Begović: Lagao klijenta, sarađivao sa tabloidom i radio u korist specijalnog tužioca, a još uvijek na čelu Advokatske komore

Bećirović se nakon saslušanja Rakočevića sreo sa advokatom Begovićem koji mu je prenio detalje saslušanja. Begović je tada ubjeđivao Bećirovića da se Rakočević “nije pridružio gonjenju i izjavio da nije osjećao prijetnju”, pripremajući iza leđa duplu igru sa Danom i specijalnim tužilaštvom.

Stoga se Bećirović, blago rečeno, našao u čudu kada je dan nakon razgovora sa Begovićem vidio tekst Dana i advokatovu izjavu koja se potpuno kosi sa onim što je ranije tvrdio u privatnom razgovoru sa svojim klijentom.

Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu ovakvo ponašanje pravnog zastupnika koji laže klijenta, zatim biva uhvaćen u notornoj laži,  sarađuje sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva, a još uvijek je na čelu Advokatske komore i pored svih malverzacija.

Pokušao da namjesti Bećiroviću afere “Carsko selo” i “Vodeni grad”

Osim što je pokušao da napakuje Bećiroviću nepostojeću optužbu za prijetnje i “sprječavanje dokazivanja”, Katnić je preko medija sa kojima je uspostavio više nego blisku saradnju, počeo da pušta priče o brzom hapšenju Bećirovića zbog predmeta “Akvapark” – poznatijem kao “Vodeni grad” i “Carsko selo”.

Dnevne novine „Vijesti“ i „Dan“-a, koje su Katniću služile kao medijski pendreci za jednokratnu upotrebu, danima su plasirale „provjerene informacije iz vrha Specijalnog tužilaštva”, o tome da je pitanje dana kada će Bećirović biti uhapšen i pasti u ruke specijalnog tužioca zbog izmišljene umješanosti u afere “Vodeni grad” i “Rusko selo”.

Kako Katnić vidi sebe u novom petogodišnjem mandatu

Ubrzo je uslijedio prvi i jedini sastanak Bećirovića sa glavnim specijalnim tužiocem. Tokom tog razgovora, koji je trajao tri sata, kako je Bećirović javno saopštio, prošli su kroz sve predmete, gdje je dio po dio, Katniću ukazano da ne postoj bilo kakvo krivično djelo, niti od njega, niti ni od pokojnog brata Dragana.

Katnić ovo nikad nije demantovao što možemo shvatiti kao potvrdu Bećirovićevih tvrdnji da nije ni izdaleka umješan u bilo kakve protivzakonite aktivnosti, koje je glavni specijalni tužilac pokušao da mu napakuje.

Zaboravljena čokolada od 4.000 eura

Da bi predstavili javnosti kako specijalni tužilac, koji po metodama OZNA-e i UDBA-e goni ljude zbog sms poruka, lako odustaje od istraživanja ozbiljnih kriminalnih radnji ako to njemu ne odgovara, podsjetićemo se slučaja sa čuvenom čokoladom vrijednom 4.000 eura koja je navodno, bila namjenjena njegovoj supruzi.

”Ona je trebalo da uzme čokoladu, stavi je u torbu, što je, ponavljam, uobičajeno. Dva policajca čekala su je na izlazu, ali srećom, ona tu čokoladu nije uzela”, saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u julu 2016. godine.

Njegovu izjavu pogledajte na video snimku od 19 minuta i 30 sekundi:

Specijalni tužilac je kazao da je neko htio da iscenira situaciju u kojoj njegova supruga prima mito, nakon čega bi bila uhapšena, a sve to navodno, da bi on bio kompromitovan. Ako ove optužbe nijesu bile dovoljno ozbiljne, Katnić je kazao da su “dva policijaca koja su čekala na izlazu” bila umješana u ovu namještaljku, čime je nagovijestio da postoje djelovi Uprave policije koji su spremni na najgori oblik kriminalnih radnji da bi ostvarili svoje ciljeve!

Javnost u Crnoj Gori očekivala je tada da će taj slučaj koji je dobio medijski nadimak „Čokolada“, s obzirom na ozbiljnost optužbi i položaj osobe koja ih je saopštila, biti ekspresno riješen. Takođe se očekivalo da će se brzo otkriti ko je pokušao da kompromituje glavnog specijalnog tužioca koji je tih dana i mjeseci uživao veliku podršku dobrog dijela javnosti. Međutim, ni poslije gotovo četiri godine javnost nije praktično ništa više saznala o tom slučaju.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci, između ostalog i za slučaj zaboravljene čokolade.

Fabrikovanje “afere Delta”

Korišćenje novinara Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, neraskidivo su vezani za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ovakav način djelovanja se najbolje mogao uočiti u metodologiji fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo dokazali, direktno obavljana preko novinara na specijalnom zadatku.

U više tekstova u potpunosti smo rasvijetlili ulogu operativca-provokatora, novinara Dana i bivšeg novinara Vijesti Vladimira Otaševića, kao i njegovog direktnog nalogodavca iz redakcije – urednika Nikole Markovića i indirektnog iz SDT-a.

Kako smo precizno ukazali, Otašević je priznao da je proganjao tužioca Miloša Šoškića, zatim se ispostavilo da je prijetio Šoškiću, biznismenu Zoranu Bećiroviću i Mladenu Mijatoviću, a sebe je, uz pomoć nalogodavaca orkestrirane medijske histerije nastojao da predstavi kao žrtvu.

Novinar provokator Vladimir Otašević na zadatku

Pitanje koje smo postavili je zašto Otašević nikad nije saslušan i procesuiran zbog davanja lažnog iskaza, iako je na osnovu svih činjenica koje je iznio portal Aktuelno očigledno da je lažno svjedočio, na što je ukazao i njegov advokat Nebojša Asanović, koji je čak javno rekao da “priprema odbranu”!

Da je Katnić imao interesa da kompromituje Šoškića i da postoje indicije da je debelo umiješan u medijski progon Šoškića, najbolje govori ponašanje glavnog specijalnog tužioca i njegove izjave koje je privatno dijelio sa svojim intimusima u tužilaštvu, a koje je veoma pouzdan insajderski izvor iz ove institucije podijelio sa uredništvom portala Aktuelno, o čemu možete čitati u OVOM tekstu.

Pod pritiskom Katnića i njegove kolege tužioci?

Nakon što smo raskrinkali način na koji je fabrikovana lažna “afera Delta” ukazali smo na brutalne laži i provokacije novinara-operativca Dana Vladimira Otaševića i iznesenim činjenicama nametnuli pitanje – zašto novinar Otašević nije procesuiran i pored mnoštva laži koje je iznio na saslušanju pred tužiteljkom Ivanom Vuksanović?

S obzirom da nam ODT u Podgorici nikad nije odgovorilo zašto nijesu procesuirali Otaševića, na osnovu pouzdanih informacija koje smo sakupljali mjesecima zaključili smo da tužiteljka Vuksanović, iako je bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača.

Drznik ili neznalica?

Čitaocima  smo takođe predočili dokument koji ukazuje na to da je tužilac Katnić mnogo prije nego je stupio na funkciju  koju sad obavlja, ispoljavao tendencije ka drzničkom ponašanju, nepoštovanju pravnih normi uz pokazivanje visokog stepena pravnog neznanja.

Portal Aktuelno došao je u posjed presude Vrhovnog suda Republike Crne Gore iz 2004. godine gdje se odbija žalba koju je Kantić u upravnom sporu podnio na rješenje Direkcije za nekretnine RCG zbog toga što mu je odbijen zahtjev za upis stana u Katastar nepokretnosti.

Ivica Stanković: Podržao svog bahatog kolegu

Katnić je u tužbi protiv Direkcije naveo da je osnov za upis stana u katastar na njegovo ime “ugovor o otkupu stana od Vojske Jugoslavije i njihova saglasnost da se Katnić može upisati kao vlasnik stana”.

Međutim, u obrazloženju o odbijanju Katnićeve žalbe stoji da je on pokušao da na sebe prepiše stan na osnovu ugovora koji nije bio sudski ovjeren, što je nezamisliv propust za čovjeka koji je po sopstvenim tvrdnjama “jedan od najiskusnijih građana u pravu danas u Crnoj Gori”. Katnić ne samo što je pokušao da na osnovu neovjerenog dokumenta na svoje ime prepiše stan, već se i žalio na odluku Direkcije za nekretnine zbog odbijanja da izvrši nelegalan upis!

Vrhovni sud je njegovu žalbu naravno odbio, pa stoga treba postaviti pitanje – da li je “najiskusniji građanin u pravu” ispoljio potpunu pravnu nepismenost ili drzničko i osiono ponašanje koje ga karakteriše i dok obavlja funkciju SDT-a?

Katnić je takođe svim snagama nastojao da spriječi da krivična prijava vještaka Aleksandra Rakočevića protiv biznismena Zorana Bećirovića ugleda svjetlost dana. Da je ova prijava nekim slučajem dostavljena portalu Aktueno, crnogorska javnost  bi se uvjerila da vještak Rakočević nije uopšte prijavio krivično djelo! I na osnovu ovog slučaja jasno je da je Katnić ili zloupotrijebio položaj da bi na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili je jednostavno stručno nepotkovan, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno nepismen”.

Treba podsjetiti da je Katnićevo pravno neznanje, bahatost i zloupotreba položaja glavnog specijalnog tužioca dovela do toga da državi bude blokiran račun zbog 600 eura.

Tužilaštvo ćuti

Dok smo pisali o brojnim malverzacijama u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, uredništvo portala Aktuelno, u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima. Pitanja smo slali na adresu Specijalnog državnog tužilaštva, Vrhovnog državnog tužilaštva, Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Tužilačkog savjeta, Etičke komisije, a čak smo pisali i Ministarstvu pravde.

Naša pitanja su se odnosila na brojne zloupotrebe i neregularnosti prilikom protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, zatim smo postavljali pitanja vezana za fabrikovanje “afere Delta”, zloupotrebi i ucjenjivanju uredništva pojedinih medija, takođe smo se interesovali za postupanja Etičke komisije u slučaju tužioca Miloša Šoškića.

Portal Aktuelno je na adrese svih tužilačkih organa u periodu od 6. maja do 12. juna, svakih nekoliko dana slao pitanja, ukupno 23, ali smo nailazili samo na zid ćutanja i bojkot koji prevazilazi ne samo granice profesionalnog odnosa PR službi prema medijima, već i granice elementarne pristojnosti.

Ratni dani tučaroša iz diskoteke

O drzništvu isljednika Milivoja govori i slučaj o kom je javnost brujala kada su objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je glavni specijalni tužilac radio na dubrovačkom ratištu. Poslanik DF-a Nebojša Medojević ga je u Skupštini optužio za teška krivična djela i maltretiranje civila u Cavtatu i Dubrovniku tokom 90-ih, nakon čega je lider PzP-a isljeđivan i hapšen po nalogu Katnića.

U medije je ranije takođe procurjelo da je glavni specijalni tužilac, dok je radio kao izbacivač u nekoj diskoteci, imao krivičnu prijavu zbog siledžijskog ponašanja, da je to sakriveno jer u protivnom ne bi mogao da bude postavljen za glavnog specijalnog tužioca. Ali i pored svih okolnosti koje ukazuju na Katnićevo neznanje, bahato i arogantno ponašanje on se bez ustezanja kandidovao za novi mandat na čelu SDT-a.

Širio paniku i dezinformacije, demantovao ga UNICEF

Treba napomenuti da je Milivoje Katnić poznat po davanju krajnje nesmotrenih, često nerazumljivih i krajnje konfuznih izjava u javnosti. Glavni specijalni tužilac poznat je po tome da je iazazvao paniku kada je još na početku pandemije koronavirusa pred crnogorskim novinaraima iznio lažnu informaciju da “ne treba piti hladna pića i sladolede jer tu koronavirus živi”.


“Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke, vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”, rekao je Katnić na konferenciji za medije, a izjavu pogledajte ovdje.

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) Crna Gora nakon te krajnje nesmotrene izjave Katnića, je upozorio da su se na internetu pojavile lažne informacije u kojima se tvrdi da treba izbjegavati sladolede i druge vrste hladnih prehrambenih proizvoda jer su one, navodno povezane sa koronavirusom. Iz UNICEF-a ističu da su ovi navodi “potpuno neistiniti” i apeluju na sve one koji ih šire da sa tim prestanu!

UNICEF morao da reaguje na Katnićeve izjave

Jasno je da je Katnić, kao nekvalifikovano i nestručno lice, dao apsolutno neutemeljene javne savjete za liječenje koronavirusa. Time je doveo javnost u zabludu i, ako nije širio, onda je doprinio širenju panike i lažnih informacija. Interesantno je da je isti Katnić kazao da su “pod lupom SDT-a osobe koje šire paniku u toku pandemije koronavirusa”. Koliko je našoj redakciji poznato, glavni specijalni tužilac nikad nije procesuirao sebe zbog očiglednog širenja panike.

Ugrozio domaće proizvođače

S obzirom da se Katnić nalazi na veoma važnoj i odgovornoj državnoj funkciji, ovakav njegov javni nastup ostavio je negativne posljedice i po određene segmente crnogorskog društva.

Posljedice Katnićeve izjave, na svojoj koži najbolje je osjetila izvršna direktorka i osnivač fabrike za proizvodnju crnogorskih sladoleda “Mille Baci” Bojana Otašević. Ona je, kako je portal Aktuelno pisao, kazala da je krajnje nesmotrena izjava Katnića o vezi sladoleda i koronavirusa, izazvala veoma negativne reakcije kod njenih klijenata i čak ugrozila poslovanje firme.

Kada je u pitanju kompanija Koka-kola, koju je Katnić takođe pomenuo u svojoj izjavi, nijesu razmišljali da podnose tužbu protiv spcijalnog tužioca.

Javnost navikla na Katnićeve ispade

Ovom prilikom treba takođe podsjetiti da je Katnić osim po bahatom ponašanju, zloupotrebi položaja, medija i širenju panike, poznat i po krajnje konfuznim, kontradiktornim i često nebuloznim izjavama.

Na ovom videu možete pogledati jednu od njegovih čuvenih objašnjenja na suđenju za pokušaj terorizma o košarci i igranju rukama:

Treba podsjetiti da je Katnić za sebe govorio da je “Lovćenski tajnovidac”, da stoga može da vidi stvari koji drugi ne mogu, govorio je da je njegova krv “krv pravednika” i upoređivao je sa “krvlju Isusa Hrista koju je prolio Poncije Pilat”. Čak je na jednoj konferenciji za medije kazao da bi “prihvatio Nobelovu nagradu, ali da nažalost ne postoji za zanimanje kojim se bavi”.

Jednom prilikom na pitanje novinara zašto je stavio svoju sliku na službenu legitimaciju koju je pokazao na konferenciji za medije, Katnić je kazao da je to uradio zato što je lijep.

“Lijep sam, sa mojom slikom nije više lažna”, rekao je Katnić.

Upoređivao se i sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom.

“Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi. Znate li ili ste čitali knjigu Spartak – pa je tamo on bio je oslobođen svega postao je vitez, ali je ostao da se bori. Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, kazao je Katnić u jednoj od svojih antologijskih izjava za medije.

Ovo su samo neke od mnoštva opskurnih izjava koje je davao u svojim javnim nastupima:

“Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”,

“Zamislite da se košarka igra rukama”

“Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”

“Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”,

“I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”,

“Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”,

“On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”

“Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”,

“Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”,

“Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono lovćenski tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”,

“Može biti ova kriminalna organizacija a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”…

Sve u svemu mora se priznati da tužilački imidž koji se veže za lik i djelo Milivoja Katnića mnogo više odgovara vremenu staljinističkih čistki u Sovjetskom Savezu, ili periodu kad su agenti OZNA-e i UDBA-e sijali strah na ovim područjima. Ali se treba zapitati, s obzirom na stanje u tužilačkim organima da li su građani i crnogorska javnost mogli da se nadaju boljem rješenju?

U.P.A

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve