Diplomatske aktivnost lidera Nova srpske demokratije i jednog od lidera DF-a Andrije Madnića, po svemu sudeći, urodile su plodom u rekordnom roku! Samo dva dana nakon što se obratio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom “da u što kraćem roku uputi pomoć Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa”, “pomoć” je stigla – Srbija je juče konfiskovala respiratore koje je Crna Gora naručila od švedskog proizvođača, kompanije Farmont!

Profesor Mandić sa svojim predsjednikom: “Pomoći ćemo vam da se oslobodite nepotrebnih respiratora”

Kako je danas objavljeno u domaćim medijima, a iz Fonda za zdravstveno osiguranje potvrđeno, od pet respiratora koje je Fond naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani.

Fond je potpisao ugovor sa kompanijom Farmont, koja ima sjedište u Srbiji, o isporuci pet respiratora. Međutim, Srbija je konfiskovala tri, pa je u Crnu Goru došlo samo dva.

Ova “velikodušna” reakcija Srbije dolazi samo dva dana nakon što je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić šokirao javnost  ko zna kojom po redu skandaloznom izjavom usmjerenom na omalovažavanje države Crne Gore, uputivši snishodljivu molbu vlastima u Beogradu “da u što kraćem roku uputi pomoć Crnoj Gori”, koja se, kako je konstatovao Madnić, “nalazi u veoma teškom stanju”!?

Odgovor u vidu konfiskacije tri respiratora od strane vlasti u Srbiji najbolje govori kakav odnos prema našoj državi, Mandiću, ali nažalost i Srbima u Crnoj Gori ima zvanični Beograd. Uostalom, niko normalan nije očekivao da će, u vremenu kad Srbija jedva izlazi na kraj sa sopstvenim mukama oko koronavirusa, Mandićeva snishodljivost, podanički mentalitet i djelovanje mimo svih državnih institucija imati bilo kakav drugačiji ishod.

Sudeći po postupcima, stiče se utisak da za “evorpejsku” vlast kakva je ova u Beogradu, više znače odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, nego “bratska” ljubav prema Srbima u Crnoj Gori i svo jadikovanje lidera DF-a Mandića.

Srbija ne može pomoći ni sebi

Jasno je da Srbija nije u stanju da pomogne ni sebi, a kamo li da pomaže drugima. U kakvoj se teškoj situaciji našla vlast u susjednoj državi najbolje govori konfuzija u izjavama prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučića, koji je u sukobu mišljenja sa samim sobom kada su u pitanju mjere prevencije i borba protiv epidemije koronavirusa.

“Nemojte me pitati kako nabavljam respiratore, neću vam reći!”

U samo dvije sedmice njegov stav po pitanju ovog opasnog virusa promijenio se za 180 stepeni, pa je koronavirus od nečega što je “skoro pa ništa” i od čega je “smrtnost manja nego od običnog gripa”, postao “nešto najgore za Evropu od Drugog svjetskog rata”.

Na konferenciji za medije 26. februara na kojoj su, između ostalih, govorili Vučić i pulmolog Branimir Nestorović iznesena su krajnje nonšalantna viđenja povodom opasnosti od koronavirusa.

Tada je predsjednik Srbije kazao da je koronavirus “skoro pa ništa, a mi smo napravili od toga…”, da “nema potrebe za panikom jer je neuporedivo veća smrtnost od sezonskog gripa”, a dao je i savjet da se “normalni ljudi ponašaju normalno” i da  “nećemo da zatvaramo granice”.

Vučić je samo par nedjelja nakon toga, 11. marta kazao da “je ovo najgori period za Evropu od Drugog svjetskog rata” i izdao naredbu da Srbija zatvori granice, škole, vrtiće, fakultete, kafiće, teretane, a na beogradskom Sajmištu je pripremio stotine ležajeva za zaražene koronavirusom.

Zatim je 11. marta rekao da “ne smiju da govore koliko imaju respiratora”, da bi 12. marta rekao da Srbija ima 1008 respiratora.  Ostaje nepoznato da li će tri respiratora koji su zaplijenili od Crne Gore biti uvršteni u ovaj zvanični popis inventara, da bi predsjednik Vučić mogao da se pohvali da sad imaju 1011?

Uredništvo portala Aktuelno

3
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
borovik
Gost
borovik

a sto ocekivat od srbije nesrecne
ovo treba da je udarna vijest
sram ih bilo neljudi

DRAGA NASA CRNA GORO
Gost
DRAGA NASA CRNA GORO

CRNA GORA mora prvo svojih unutar neprijatelja i izdajnika da se rijesi pa tek onda da resava druge probleme ako ih ima!!!!!!!! Neprijateljima i izdajnicima DRZAVE CRNE GORE primijeniti zakon kao i u svm DRZAVAMA u SVIJETU zna se gdje im je mjesto!!!!!! (USA) DOZIVOTNA ROBIJA U –PRDARU–!!!!!!!!!!!!

Gradjanin
Gost
Gradjanin

U cijelom ovom haosu vi nemste pametnija posla nego raspirivati mrznju. Od svih zatvorenih granica, bas vam zasmeta ta sa Srbijom. Isto tako pompezno se najavljivalo da nam nece isporucivati brasno, “sram ih bilo”, pa se ta info ispostavi pogresnom, bas kao sto je i ova. Zasto se OBJEKTIVNO (JER TO U CLANKU IZNAD NISTE) ne zapitate kakva je to bahatost da porucujes nesto preko predstavnistva koje se nalazi u zemlji koja je zabranila izvoz te robe, te jos da isporucujes oreko iste, a zatim ni ne platis tu robu avansno, a da se ne potrudis bar nekom notom da… Pročitaj više »