Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Nakon izbora 2020. godine Hrvati i druge nacionalne zajednice žive u tjeskobi!

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je juče u Osijeku da hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori žive u trenucima koji nose određenu tjeskobu koja je došla s promjenom društvenih i političkih prilika poslije izbora u avgustu 2020.

Delegaciju Hrvata Crne Gore juče je primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić kome je Adrijan Vuksanović prenio da je po posljednjem popisu stanovništva prije 11 godina, u Crnoj Gori živjelo 6.021 Hrvata, što je 0,97 odsto ukupnog stanovništva, prenijela je agencija HINA.

Ocijenio je da je tako mali broj Hrvata „baštinik velikog kulturnog i duhovnog blaga“ jer, kako je rekao, više od 60 odsto kulturnog blaga na teritoriji današnje Crne Gore „stvorili su, njegovali i očuvali Hrvati i njihovi preci“, te da se hrvatskim kulturnim blagom Crna Gora treba ponositi i predstavljati ga svijetu.

Vuksanović je istakao da se Hrvati u Crnoj Gori ne žele svesti samo na folklorna društva, nego žele da se i njihov glas čuje kako bi što bolje afirmisali hrvatski identitet.

Govoreći o stanju poslije prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori, rekao je da su doživljavali „gnusne prijetnje u kojima se kaže da je trebalo sve Hrvate protjerati“, i dodao da „službena Podgorica na to nije reagovala“ i da još nije našla one koji su uputili te prijetnje.

Vuksanović smatra da „izbornim inženjeringom nisu oštećeni samo Hrvati u Crnoj Gori, koji su ostali bez predstavnika u najvišim državnim institucijama, nego i cijeli suverenistički blok“. Podsjetio je da Hrvati u Crnoj Gori, kao najmanja zajednica, imaju izborni prag 0,35 odsto, za razliku od Albanaca i Bošnjaka koji imaju 0,7 odsto, a svi ostali imaju tri posto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve