Najviše djece u Crnoj Gori pohađa predškolsko obrazovanje u centralnom regionu, pokazalo je MIKS istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava djece i porodica u Crnoj Gori, sprovedeno tokom 2018. godine.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, ključni nalazi istraživanja predstavljeni su na regionalnoj konferenciji u Danilovgradu, u okviru proslave 30. godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

“Radi se o najvećem istraživanju poslije popisa koje se, uz podršku UNICEF-a, sprovodi širom svijeta svakih pet godina, s ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, razvoja djece i uslova života djece i porodica”, navode u toj agenciji.

Načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija, Uprave za statistiku Snežana Remiković kazala je da će svi podaci MIKS istraživanja biti dostupni na sajtu UNICEF-a i MONSTAT-a, zajedno sa izvještajem na našem i engleskom jeziku.

“Na ovaj način, želimo da podržimo naučno-zasnovanu javnu debatu o stanju prava djece i porodica u Crnoj Gori”, istakla je Remiković.

Snežana Remiković

Istraživanje za centralni region Crne Gore pokazuje da u tom dijelu zemlje najviše djece pohađa predškolsko obrazovanje – njih 60 odsto, što je iznad nacionalnog prosjeka od 53 odsto.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikaela Bauer ocijenila je da je to ohrabrujući podatak, ali da je neophodno da se i dalje podstiče saradnja vrtića i porodica, kako bi taj procenat bio još veći u budućnosti.

“Svako dijete ima pravo na predškolsko obrazovanje. Ostvarivanje ovog prava za svako dijete u Crnoj Gori treba i dalje da bude prioritet reforme obrazovnog sistema u zemlji”, poručila je Bauer.

Mikaela Bauer

U centralnom regionu je najveći procenat majki koje su, u jednom trenutku odrastanja svog djeteta, odlučile da odlože vakcinaciju, jer je dijete u tom momentu bilo bolesno ili su pak imale druge razloge. To je uradila svaka treća majka u centralnom regionu.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić upozorava da svako odlaganje vakcinacije produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, a samim tim i u opasnosti da oboli od nekih zaraznih bolesti protiv kojih ga vakcine štite.

“Praksa odlaganja vakcinacija se odomaćila, a naš je zadatak da u direktnom kontaktu sa roditeljima shvatimo razloge za takvo postupanje, te da edukujemo roditelje i da ih podržimo kako bi donosili odluke koje su najboljem interesu njihove djece. Nauka je jasna – vakcine spašavaju živote. Ovom prilikom, pozivam sve roditelje koji imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa vakcinama da se obrate ljekarima ili Insitutu za javno zdravlje”, poručio je Begić.

Senad Begić

Kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, MIKS podaci ukazuju na još jedan prioritet za centralni region: povećanje stope dojenja. Naime, tek svaka peta beba bude podojena tokom prvog sata nakon rođenja u centralnom regionu, dok je to u prosjeku slučaj sa svakom četvrtom bebom u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da se 98 odsto porođaja dešava u bolnicama, niske stope dojenja tokom prvog sata nakon porođaja ukazuju da je potrebna veća podrška majkama od strane zdravstvenih radnika kako bi počele da doje odmah nakon porođaja”, istakla je Bauer.

Dvije trećine djece u centralnom regionu je doživjelo neki oblik psihičkog ili fizičkog kažnjavanja od strane staratelja. Taj je podatak u skladu sa nacionalnim prosjekom i ukazuje na potrebu pružanja podrške roditeljima da djecu uspješno vaspitavaju bez nasilja.

“Iz tog razloga, UNICEF podržava uvođenje škola roditeljstva u Crnoj Gori”, objasnila je Bauer.

Kao i prethodno, ovo MIKS istraživanje uključilo je posebnu anketu za domaćinstva u romskim naseljima.

“Podaci o djeci koja žive u romskim naseljima pokazuju da su se ona suočavaju s dodatnim izazovima poput ranih brakova, većeg siromaštva, manjeg pohađanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, itd. Stoga, dodatna pažnja se mora posvetiti ovoj djeci, jer sva djeca imaju jednaka prava”, zaključila je Bauer.

Podaci dobijeni iz MIKS istraživanja koriste se za procjenu napretka Crne Gore u postizanju Ciljeva održivog razvoja i relevantne nacionalne strategije, kao i napretka zemlje u sprovođenju Konvencije UN-a o pravima djeteta.

MIKS istraživanje koje je MONSTAT u Crnoj Gori tokom 2018. sproveo uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a, jasno ukazuje na oblasti u kojima je potrebno dalje raditi, a one se prvenstveno odnose na rani razvoj djece, zaštitu djece od nasillja, obrazovanje, zdravlje i život u čistom okruženju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve