Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Najteži pacijenti bez terapije, Montefarm tvrdi da nema nestašice

Iz Montefarma za Pobjedu tvrde da je dostupnost ljekova, koji idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, neupitna, te da oni nijesu jedina ustanova koja nabavlja i distribuira ljekove

Nestašice ljekova u Crnoj Gori, naročito onih koji su namijenjeni onkološkim pacijentima i trudnicama, učestale su, a snabdijevenost javnih zdravstvenih ustanova medikamentima zavisi od ponuda dobavljača, pa je očigledno da je u našoj zemlji potrebno raditi na izgradnji sistema koji će omogućiti da Zakon o javnim nabavkama odgovori na specifične potrebe zdravstva, piše Pobjeda.

Prethodnih mjeseci nije bilo terapije za onkološke pacijente koji ne smiju da kasne sa liječenjem. U nekoliko navrata nije bio dostupan lijek „docetaksel“, poznatiji pod nazivom „taksotera“. Taj medikament uzimaju osobe koje su na hemioterapiji, a koje imaju tumor dojke, prostate, glave, vrata i stomaka… Ovi i mnogi drugi ljekovi građanima nijesu bili dostupni ni u privatnim apotekama. Pobjedi su se javljali pacijenti koji su određenu dozu tog medikamenta kupovali u Beogradu po cijeni od 170 eura. Problema je bilo i sa lijekom „zometa“ koji takođe koriste onkološki pacijenti i to oni kojima se kancer proširio na kosti.

Dugo nije bilo „kosopt“ kapi za očni pritisak ni u državnim, ni u privatnim apotekama. Dječji sirup „ibalgin“ odavno nije dostupan, iako ga ljekari propisuju. Takođe, nema ni sirupa za djecu „hemomicin“.

U prošloj godini, kada je koronavirus buktio, i kada je situacija bila teška za sve, zdravstveni sistem je bio dodatno opterećen, a građani su se skoro svakodnevno žalili da nemaju mogućnost da nabave terapiju koju im je propisao ljekar. Nerijetko se dešavalo da ni u privatnoj apoteci nema lijeka, pa su se snalazili tako što su ih po mnogo većim cijenama kupovali u nekim od zemalja u regionu, najčešće u Srbiji.

Snabdijeveni

Iz Montefarma za Pobjedu tvrde da je dostupnost ljekova, koji idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, neupitna, te da oni nijesu jedina ustanova koja nabavlja i distribuira ljekove.

“Naš primarni zadatak jeste snabdijevanje isključivo javnih zdravstvenih ustanova kao i 55 apoteka koje posluju u okviru Montefarma. Ono što smo u mogućnosti potvrditi jeste da je snabdijevenost i javnih zdravstvenih ustanova i naših apoteka u ovom trenutku na uobičajenom nivou, bez nestašica ili samo povremenih koje na traju duže od nekoliko dana, što je opet uslovljeno dinamikom isporuke ugovorenih tenderskih količina”, pojašnjavaju iz Montefarma.

Priznaju da je prošla godina bila izazovna kada je u pitanju potrošnja ljekova, jer smo imali rekordan broj oboljelih i hospitalizovanih kovid pacijenata, pa je i potrošnja određenih medikamenata (naročito antikoagulanasa, antibiotika, antivirotika…) premašila sve moguće projekcije.

“Povremene nedovoljne količine diktirale su navedene okolnosti i nerijetko nemogućnosti dobavljača, kao i samih proizvođača, da isporuče količine koje je Montefarm zahtijevao”, ističu u odgovorima za Pobjedu.

Kažu da su u većini slučajeva dostupne zamjenske terapije, jer je ljekarima važećom listom ljekova omogućen širok izbor ljekova koji se mogu propisati na recept, različitih oblika, doza i od više proizvođača.

“Sem toga, građani mogu realizovati svoje recepte i u preko 120 privatnih apoteka na teritoriji Crne Gore, tako da je dostupnost ljekova koji idu na teret FZOCG neupitna”, poručuju iz Montefarma.

Pobjeda je u nekoliko navrata u toku prošle godine pisala o nestašicama ljekova, naročito jer u kovid centrima i u podgoričkim domovima zdravlja, u određenom periodu nije bilo injekcija odnosno antibiotika ,,urbazona“, a pojedinim danima ni ,,longacefa“. Te ljekove su kovid pozitivni i drugi pacijenti morali da kupe. Iz Montefarma su tada navodili da redovno isporučuju ampulirani antibiotik ,,lenadacin lg“ (,,longacef“) te da se ne može govoriti o nestašici.

Prvih šest mjeseci 2021. godine falilo je ,,vankomicina“, ,,kleksana“ i ,,diferilina“. Ovi ljekovi koristili su se u terapiji kovid pozitivnih pacijenta. Međutim, stres zbog nestašice terapije, imale su i trudnice ali i drugi pacijenti kojima su tokom prošle godine bile potrebne injekcije ,,fraksiparin“ ” za sprečavanje zgrušavanja krvi (koagulaciju).

Tenderi

Sa druge strane, iz Montefarma za Pobjedu navode da se o ljekovima za posebno ranjive grupe, među kojima su onkološki pacijenti, posebno vodi računa. Sve zavisi od tenderskih procedura, jer Montefarm samo raspisuje tendere na koje se javljaju potencijalni snabdjevači.

“Zakonom uslovljene tenderske procedure, dinamike isporuka ugovorenih količina, neophodne dozvole za prometovanje, promjene licenciranih uvoznika i povremeni problemi u samoj proizvodnji, su najčešći razlozi vrlo rijetkih nestašica. Naglašavamo, ZUACG Montefarm nabavku vrši isključivo prema važećim zakonskim propisima, raspisivanjem tendera i naša snabdjevenost zavisi od ponuda dobavljača, kao i nerijetko dugih procedura koje su uslovljene Zakonom o javnim nabavkama”, pojašnjavaju iz Montefarma.

Shodno tome, iz Montefarma navode da oni nijesu adresa sa koje se može dobiti odgovor o opštoj snabdjevenosti crnogorskog tržišta ljekovima i medicinskim sredstvima i te da nijesu direktan uvoznik da bi mogli uticati na snabdjevenost.

Zamjenski ljekovi imaju isti učinak kao originalni

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva za Pobjedu navode da se „zamjenski“ ljekovi smatraju ekvivalentnim originalnom lijeku u pogledu kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti (tzv. generički ljekovi).

“Podnosioci zahtjeva za odobravanje generičkog lijeka moraju da dokažu da je generički lijek jednako efikasan i bezbjedan kao i originalni lijek”, poručuju iz te ustanove.

IzvorPobjeda

Najnovije

UŽIVO: Crna Gora protiv Japana za četvrtfinale

Crnogorski vaterpolisti igraju protiv Japana (14.00) za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Pred “ajkulama” je najvažniji meč od starta šampionata u Mađarskoj. Pobjeda naš tim vodi...

Upozorenje ljekara: Srbija već ušla u sedmi talas, vratiti obavezno nošenje maski

Aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva donošenje bar minimuma mjera kao što je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu i naročito u zdravstvenim ustanovama,...

Moskovski Komersant: Ukrajina vratila EU na Balkan

Sastanak lidera Evropske unije i Balkana, koji je održan krajem nedjelje u okviru samita EU u Briselu, potvrdio je spremnost Evrope da se ponovo...

Bošnjak: Država stambenu politiku da vodi transparentno, a ne skrivajući se iza Zakona o...

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o imjenama Zakona o održavanju stambenih zgrada, kojim...

Milena Jovanović u finalu Mediteranskih igara

Veliki uspjeh za naš karate na Mediteranskim igrama u Oranu. Milena Jovanović plasirala se u finale kategorije preko 68 kilograma. Karatistkinja Omladinca na putu ka meču...

Najčitanije

Povezano

Montefarm: Počelo preuzimanje ljekova za onkološke pacijente, distribucija u toku

MONTEFARM je danas počeo preuzimanje ugovorenih količina i već su distribuirane neophodne terapije pojedinim JZ, saopštili su iz te farmaceutske kompanije povodom navoda o...

Šćekić: Ljekova će biti, ali i smjena u zdravstvenom sektoru vrlo brzo

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je potrebno oko 400 miliona eura za zdravstveni sektor, a da dug iznosi oko 50 miliona eura. Šćekić je...

Montefarm: Revizori dali pozitvino mišljenje na naše poslovanje u 2021. godini

Povodom aktuelne situacije u vezi sa finansiranjem sektora javnog zdravstva i izjava na konferenciji „Sindikati kao korektivni faktor društva“, održanoj 08.06.2022.g. koju su organizovali...

Raspored dežurnih apoteka tokom prvomajskih praznika i Bajrama

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm (ZUACG) saopštili su spisak dežurnih apoteka koje će tokom tokom predstojećeg Međunarodnog praznika rada na dane 02....

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve