Povodom pojave veće količine živinskog otpada na obali rijeke Lim, na lokaciji koja se nalazi u industrijskoj zoni Bijelog Polja, kao i poziva načelnika komunalne policije Opštine Bijelo Polje tim povodom, veterinarski inspektor je izašao na teren i utvrdio da je na navedenoj lokaciji, na nasipu i 50 metara od vodotoka, izbačena određena količina klaničnog otpada živine – noge, perje, unutrašnji organi, u količini koja odgovara oko 50 zaklanih tovnih piladi, saopšteno je u odgovoru koje je Anteni M dostavila Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.

Živinski otpad na obali rijeke Lim

Na licu mjesta bili su predstavnici komunalne policije, vodoprivredni inspektor i predstavnici Uprave policije.

“Veterinarski inspektor, kao i predstavnici Uprave policije, obišli su objekte registrovane farme za tov i klanje piladi, jedine koje postoje u blizini te lokacije. Obilaskom i kontrolom linije klanja i dokumentacije vezane za odlaganje nusproizvoda u skladu sa propisima, utvrđeno je da otpad ne potiče iz ovih objekata.

Sa druge strane, količina zatečenog otpada upućuje da je najvjerovatnije riječ o otpadu od klanja koje je obavljeno u domaćinstvu i koji je odložen na obalu Lima od strane nesavjesnog pojedinca”, kazali su nadležni za Antenu M.

S obzirom da u neposrednoj blizini, nema ni privatnih stambenih objekata koje bi mogle biti predmet kontrole, istraga tokom današnjeg dana nije dala rezultat.

Pod nadzorom veterinarskog inspektora zatečeni otpad na obali Lima je uklonjen, odvezen na deponiju Dobrakovo i neškodljivo zbrinut od strane opštinskog komunalnog preduzeća.

U otkrivanju počinioca otežavajuća okolnost je i što kamere postavljene na najbližoj farmi živine nijesu u funkciji više od mjeseca.

Očekujemo da će policija nastaviti istragu povodom ovog slučaja, a ovim putem pozivamo i građane i civilni sektor da, ukoliko neko ima saznanja ili sumnju koja može da pomogne u pronalaženju nesavjesnog počinioca, da informacije podijeli sa policijom.

Zbog čestih slučajeva odlaganja otpada na javnim površinama i u vodotocima, ponovo apelujemo, ne samo na držaoce proizvodnih životinja, nego i građane da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini. Svi napori i aktivnosti nadležnih organa ne mogu biti djelotvorni ukoliko svi zajedno ne budemo imali potreban nivo svijesti da treba da očuvamo i unapređujemo prirodne resurse i prostor na kome živimo.

Podsjećamo da je, upravo, prošle sedmice u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i NVO Euromost, realizovana akcija čišćenja obale Lima od divljih deponija i uređenja okolnog prostora. Ovakvi slučajevi anuliraju i taj i brojne druge napore koji se ulažu u tom pravcu, zaključuju iz Upravae za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve