Nedaleko od Biogradskog jezera, kamere JP Nacionalni parkovi Crne Gore zabilježile su veoma krupan primjerak mrkog medvjeda. Tragajući za hranom, kako su kazali, medvjed često posjećuje hranilište za krupne sisare.

foto NPCG

Iz NPCG navode da su na ranijim video snimcima, osim mrkog medvjeda, regostrovane i divlja mačka, srna…

“Služba zaštite obilazi teren, u cilju kontrole i očuvanja najznačajnijih vrijednosti, prati pojave u prirodi, snabdijeva hranilišta žitom, te preuzima video materijal sa kamera zamki koje su postavljenje na različitim lokacijama. U proceduri smo postavljanja još 20 kamera zamki u svim Nacionalnim parkovima koje će nam omogućiti snimke i fotografije u HD rezoluciji”, navodi se u saopštenju.

foto NPCG

To će, kako dodaju, zaposlenima u JPNPCG omogućiti dodatna saznanja za izradu stručne literature, a javnost će, kako su kazali, snimke moći da vidi u emisiji #ostanidoma uz prirodu koja se emituje na RTCG 1 dva puta sedmično.

“Prirodne vrijednosti NP Biogradska gora pružaju povoljne uslove za razvoj živog svijeta. U njemu su svoje stanište našli raznovrsni predstavnici faune, poput vuka, medvjeda, lisice, srne, vidre, kune, vjeverice, puha”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je postavljanje kamera zamki, obučavanje nadzornika za preuzimanje video materijala, formiranje Edukativnog kutka u Upravnoj zgradi Parka u Kolašinu, kao i niz drugih aktivnosti, realizovano u saradnji sa NVO „Parkovi Dinarida“ u okviru projekta „Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora“.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve