Nacionalni parkovi Crne Gore, povodom obilježavanja Evropskog dana parkova – 24. maja koji se organizuje u evropskim zaštićenim područjima u cilju podizanja svijesti o značaju očuvanja prirode, organizuju promotivnu vožnju novim turističkim vozom u NP Biogradska gora za predstavnike nadležnih institucija, kao i edukativne radionice u Centrima za posjetioce NP Lovćen i NP Durmitor, saopšteno je iz NPCG.

U okviru obilježavanja ovog značajnog ekološkog datuma, kao i u cilju promocije nove turističke ponude, JPNPCG organizuje u NP Biogradska gora, 24. maja u 14 sati, promotivnu vožnju turističkim vozom od Kraljevog kola do Biogradskog jezera za predstavnike nadležnih institucija koje doprinose upravljanju i promociji zaštićenih područja, navedeno je u saopštenju.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizovalo je, kako su naveli, proces nabavke dva turistička voza za organizovani prevoz turista u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“ čiji je implementator UNPD, u saradnji sa Upravom za javne radove Crne Gore i Privrednom komorom Crne Gore.

Nabavka turističkih vozova, kako su saopštili, ima za cilj umanjenje uticaja karbonskog otiska na zaštićeno područje, odnosno smanjenje broja parkiranih automobila pored jezera, i jačanje Brenda Nacionalnih parkova kao destinacije koja se zalaže za razvoj održivih vidova turizma.

Kako je najavljeno, učesnicima skupa toga dana obratiće se predstavnici nadležnih institucija koje su učestvovale u osmišljavanju i nabavci turističkih promotivnih vozova: direktor JPNPCG Elvir Klica, predstavnik Ministarstva održivog razoja i turizma, stalna predstavnica UNDP-u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, direktor Uprave javnih radova Crne Gore Rešad Nuhodžić i predstavnik Privredne komore Crne Gore. Programom je predviđeno i pješačenje edukativnom stazom oko Biogradskog jezera, te degustacija autohtonih gastronomskih proizvoda sa prostora Bjelasice, saopšteno je iz NPCG.

Osim programa u NP Biogradska gora, pod sloganom „Priroda, naše blago“, koji je ove godine prodložila Europark federacija, kako su naveli, edukatori NPCG organizovaće i edukativne radionice u NP Lovćen i NP Durmitor.

U cilju popularizacije posjete zaštićenim područjima, prvenstveno domaćih posjetilaca, te u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju očuvanja prirode, JPNPCG je povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, kao i Evropskog dana parkova, 24. maja, u skladu sa Odlukom o visini naknada JPNPCG, odobrilo besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova.

Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja.

Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909.

JPNPCG je član EUROPARC Federacije, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

avatar