Na sezonskim poslovima se od početka godine iz Podgorice zaposlilo 495 domaćih radnika, a iz cijele Crne Gore 2,3 hiljade, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), Suljo Mustafić.

“Ambicija Zavoda je da ovog ljeta taj broj i iz Podgorice i iz cijele Crne Gore bude značajno veći. Vjerujem da ćemo premašiti plan i posredovati u zapošljavanju za 11 hiljada sezonaca”, rekao je Mustafić na mini sajmu zapošljavanja za nezaposlene koji žele posao u sezoni, koji je održan u zgradi Skupštine Glavnog grada.

Mustafić je kazao da se na evidenciji nezaposlenih u Područnoj jedinici Podgorica, za opštine Kolašin, Cetinje, Danilovgrad, Golubovci i Tuzi, nalazi 10,28 hiljada ljudi.

Stopa registrovane nezaposlenosti iznosi 11,15 odsto i znatno je niža od državnog prosjeka.

“Svake godine preko hiljadu Pogoričana, sa Biroa rada, đaka i studenata, nađu sezonski posao na primorju”, dodao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, upravo sezonsko zapošljavanje je prilika da se poveća zaposlenost u svim opštinama u državi.

“Zato i danas, iz Podgorice, vas koji posao nudite ali i vas koji ga tražite, još jednom pozivam da iskoristite šansu. Učinimo zajedno sve da domaći radnici, oni sa evidencije nezaposlenih, ali i mladi ljudi, đaci i studenti, u najvećem mogućem obimu učestvuju u izgradnji i prezentaciji naše države kao turističke destinacije”, poručio je Mustafić.

Podgorica je danas, nakon Berana, Bijelog Polja, Pljevalja i Nikšića, na jednom mjestu objedinila nezaposlene koji žele posao u sezoni i brojne privrednike iz primorskog regiona, ali i lokalne poslodavce koji imaju upražnjena radna mjesta.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice, Časlav Vešović, je saopštio da je obaveza svih u sistemu državne i lokalne uprave da daju snažan doprinos zapošljavanju domaće radne snage.

“Smatram da je u tom dijelu Glavni grad dobar partner državnim organima i kada je u pitanju kreiranje podsticajnih uslova za bavljenje biznisom, koji za posljedicu imaju veću zaposlenost, ali i kada je riječ o realizaciji kapitalnih projekata i investicija”, dodao je Vešović.

On je podsjetio da Glavni grad realizuje projekte vrijedne 200 miliona EUR, koji će generisati brojna radna mjesta.

“Nadam se da će naši sugrađani iskoristiti i priliku da steknu nova znanja i vještine i da će uspjeti da pronadju zaposlenja u ugostiteljstvu, turizmu, građevinarstu i ostalim privrednim granama u okviru kojih postoji veliki potencijal za nova radna mjesta”, poručio je Vešović.

Mini sajam u Podgorici organizovali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i ZZZCG, u saradnji sa Glavnim gradom, u okviru javne kampanje države Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve