Na Psihologiji je popunjeno svih 30 mjesta raspisanih u I roku Konkursa za upis u I godinu studija u studijskoj 2020/21. godini, saopštili su sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Za upis se prijavio 81 kandidat, a na rang listi, uz položeni prijemni ispit, u prvih 30, primljeni su odlični đaci.

Filozofski fakultet u Nikšiću

“Trenutna situacija karantinskog života i naglašena strepnja za vlastito i zdravlje drugih nisu obeshrabrile kandidate zainteresovane da upišu psihologiju već ih je, naprotiv, na konkretnom primjeru opšte uznemirenosti sve učvrstilo u uvjerenju da je ovo zanimanje koja će im obezbjediti široku profesionalnu ostvarenost“, smatra rukovodilac ovog studijskog programa Jelena Mašnić.

Ne samo kada je riječ o krizama koje tektonski remete život pojedinca i zajednice, dodaje ona, nego i onim koje preventivno podstiču mentalnu higijenu, intelektualnu kondiciju, socijalnu i emocionalnu zrelost, pa tako utiču i na fizičko zdravlje i zdravlje u kulturi jedne zajednice.

“U zdravom tijelu može biti zdrav duh, ali ako duh nije zdrav tijelo će zasigurno oboljeti. O tome svjedoči veliki broj oboljenja, preko 80 odsto, koja su posljedica psihološke neravnoteže”, objašnjava Mašnić.

Da su generacije koje stasavaju veoma svjesne važnosti ovih tema, smatra Mašnić, govori i činjenica da se, svake godine, makar pola godine prije rokova, veliki broj kandidata obraća upravi Studijskog programa za konsultacije oko pripreme prijemnog ispita.

“Tako je i ove godine zainteresovanost premašila očekivanu, a na spisku za rangiranje prosječnog uspjeha iz srednje škole nižu se visoki skorovi. Ti rezultati su, za ovu grupu prijavljenih, očito bili legitimna referenca uspješnosti, jer su kandidati savladali i zadatke na prijemnom ispitu. Svakako da velikoj zainteresovanosti doprinosi to što su studije dobile finansiranje iz nacionalnog budžeta“, navodi Mašnić.

Svim kandidatima koji su polagali ispit uputstva su data precizno i usmenim putem, i na testu u pisanoj formi.

“Budući da smo nekoliko dana prije datuma realizacije ispita znali tačan broj prijavljenih, a koji je značajno premašivao broj koji je predviđen konkursom za upis, imali smo dovoljno vremena da pripremimo prostorije, materijale i obučimo saradnice kako da daju uputstva, te vrše kontrolu uslova tokom ispitivanja”, kazala je ona.

Kandidatima je na vrijeme najavljeno da moraju poštovati mjere NKT-a, da je neophodno da ponesu identifikacioni dokument i naročito da vode računa o ponašanju tokom ispitne procedure.

“Svi su poštovali pravila, tako da je posao realizovan u ugodnoj akademskoj atmosferi, a što je, vjerujemo, uticalo da se umanji ispitna anksioznost. Izdvojili bismo samo da se četvoro kandidata nije pojavilo na ispitu“, kazala je Mašnić.

Kada je riječ o kandidatima ispod crte, Mašnić kaže da je nezahvalno dijeliti savjete i ističe žaljenje što nisu u mogućnosti da prime sve zainteresovane koji su položili prijemni.

“Nesvakidašnja okolnost sa zatvorenim graničnim prelazima sa susjednim državama, za sada, je onemogućila sve da svoju šansu potraže na fakultetima u regionu, sa kojima ostvarujemo dugogodišnju saradnju i razmjene studenata, te sa kojih dolazi veći broj profesora/ica koji sarađuju sa Studijskim programu za psihologiju. Ono što zasigurno možemo reći je da dok postoji volja i ljubav prema psihologiji naći će se i adekvatni načini da ona traje“, zaključuje ona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve