Piše: Vladimir Jovanović

Amfilohije osmatra rušenje Njegoševe grobnice – Mauzoleja na Lovćenu?

Ili iz prikrajka nadzire formiranje nove vlade?

Možda s rezervnoga položaja prati nedavno protestno okupljanje omladine ispred Cetinjskoga manastira?

Iščekuje unaprijeđenje odnosa s nezavisnom državom Kosovo? Produbljivanje saradnje s NATO? Nastavak implementacije sankcija protiv Rusije?…

Ništa od toga.

Gornja fotografija (njezin uvećani segment) je iz prve polovine 1990-ih. Amfilohije obilazi istočnu Hercegovinu (BiH).

Na isturenoj je vojišnoj liniji planiranih granica Velike Srbije. Osmatra položaje „nekrsti”.

Inače, Amfilohije nije služio vojni rok, koji je u bivšoj Jugoslaviji zakonski obavezan za sve psihofizički zdrave mladiće.

Sâm, dakle, nije ni odslužio vojsku, jer je ranih 1960-ih zbrisao u inostranstvo, kasnije je priznao, s pasošem dobijenim – „od rođaka iz UDBE”!

Ko razumije šta je „takav” pasoš UDBE u epohi „brozomore” značio – shvata retrospektivno mnoge, ako ne i većinu činjenica iz biografije Rista Ć. Radovića. Koji je obilazeći front i iz „photo session” motiva, mnoge ljude 1990-ih osokolio na sakaćenja i pogibije; na ratna zločinstva; na smrtni grijeh ubistva.

Etničko čišćenje istočne Hercegovine počinje još u oktobru 1991, kada su proćerani Hrvati, katolici iz sela Ravno. Od proljeća 1992. Srbi su etnički „očistili” područje istočne Hercegovine od Muslimana (Bošnjaka) – blagosiljani od Amfilohija, ali i Atanasija Jevtića, potonjih spiritus movensa litijaškoga pokreta „ne damo svetinje”.

Evo foto-priče iz 1990-ih; iz tih krvoliptećih i demonskih sobitija u pokušaju stvaranja Velike Srbije. Mislite li da u društvu četnikâ istočne Hercegovine sa arhijerejskim insignijama Amfilohije i školski mu drug Atanasije uistinu svjedoče vaskrsloga Hrista?!…

 

 

 

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jez
Jez
28.09.2020-00:29 00:29

Sotona ce goreti u paklu

Boro
Boro
28.09.2020-14:10 14:10

Jeli ti Risto ovo neka bratija. Neka bližnja rodbina imate lika. Kruška nepada ispod jabuke. Eto ti Abazoviću pa mu pošalji pohvale na ovim slikama pošto koliko vidim i tebi postaje idol.