Skandalozan snimak dolazi iz Budve u jeku političke krize u tom gradu. Plaža Ploče, koja važi za jedno od najatraktivnijih kupališta na primorju Crne Gore kojim mimo svih zakonskih normi upravlja porodica smijenjenog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, u nedelju je bila poprište velikosrpskog šenlučenja, klicanja “Kosovu” i “caru Lazaru”. Takođe, prema riječima osoba koje su bile prisutne na plaži, vrlo je problematično što nijesu poštovane mjere NKT o broju okupljenih na jednom mjestu i ostali propisi koji se primjenjuju zbog korona virusa.

Osim velikosrpskog šenlučenja i kršenja mjera, na koje je crnogorska javnost već navikla kad su u pitanju poklonici svetosavske crkve u Crnoj Gori, brine i činjenica što Carević već 18 godina upravljaju tom plažom, bez ijednog tendera što je suprotno svim zakonskim propisima. Policija je, kako smo pisali, sredinom mjeseca tražila od Morskog dobra svu dokumentaciju vezano za ovaj slučaj.

Nije slučajno što se samo dan nakon što je Budva dobila nove čelnike opštine, na Vidovdan, sa vrlo posjećene plaže orila pjesma o Kosovu. Očito je da je nakon smjene, Carević odlučio da “prkosi” vlastima i pjesmom iziritira nekog od turista koji su odlučili da posjete Crnu Goru. Još više brine činjenica što su se, kako saznajemo, ovakve stvari dešavale i ranije. Možda je ovo pravi momenat da država konačno reaguje na sve anomalije prilikom upravljanja tom plažom.

Plaža Ploče

Kotorski Osnovni sud donio je presudu kojom je odbijena tužba Nebojše Carevića, brata aktuelnog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, protiv Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Carevići su tužbom tražili da im se omogući upravljanje atraktivnim kupalištem do čak 2033. godine, a kao osnov za to poslužila su im navodna ulaganja u plažu. Ipak, kotorski Osnovni sud je odbacio tužbu Carevića i praktično na taj način potvrdio višemjesečno pisanje portala Aktuelno da Carevići mimo zakona žele da koriste državni resurs. Kotorski Sud je naložio Carevićima presudom da plate sudske troškove u iznosu od 22.000 eura.

Marko Carević,

Oko plaže Ploče je sve počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu. Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i “ulaže” nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina. Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom prošle godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu. Ipak, plaža ni 2019. godine nije išla na tender.

Inspekcije okreću glavu

Carević je uspio da nadjača i Inspekcije, isto kako to i čini Amfilohije. Nadležna Inspekcija je u maju 2019. godine utvrdila da je dosadašnji zakupac Nebojša Carević, brat aktuelnog predsjednika opštine Budva, već postavio plažni mobilijar, te stavio u funkciju ugostiteljski objekat na plaži, iako mu je istekao ugovor o zakupu. Inspektori su obilazili plažu Ploče 7. i 8. maja 2019. godine i utvrdili niz nepravilnosti, o čemu su sačinili i službenu zabilješku.

Konstatovano je da Carević ne izvodi građevinske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže. Takođe, inspektori su, kako je pisao Standard, prvog dana utvrdili i da je otvoren ugostiteljski objekat, zajedno sa terasom, te da je na dijelu plaže već postavljen plažni mobilijar.

Policija provjerava dokumentaciju

Podsjetimo, nedavno je Uprava policije  zatražila od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da im dostavi svu dokumentaciju u vezi zakupa plaže “Ploče” kojom upravlja Nebojša Carević, brat smijenjenog predsjednika opštine Budva Marka Carevića.

Policija je tražila i odgovor od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da li su Carevići produžili ugovor iz 2019. godine za zakup plaže, jer su u saznanju da takav ugovor nije postojao!

Od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je zatražena dokumentacija za period od 2003. godine, kao i sve što se odnosi na korišćenje plaže Ploče, kao i podatke o gradnji na tom kupalištu u periodu dok Carevići upravljaju odnosno od 2003. godine. U obrazloženju dopisa navodi se da je dokumentacija zatražena zbog provjera i sumnji u poslovanje firme koja je bila zakupac. Dokumentaciju je zatražio Sektor kriminalističke policije – Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Uprava policije je prvi državni organ koji je krenuo sa konkretnim ispitivanjem poslovanja Carevića tokom perioda upravljanja plažom Ploče od 2003-2020. godine, a o kojem je portal Aktuelno prvi i jedini pisao.

guest
12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Loše
Loše
30.06.2020-11:42 11:42

Sa svim ovim u Budvi je opozicija pokazala u sta bi se Crna Gora pretvorila kada bi dosli na vlast.
 
I sacerala nas neopredjeljene CRNOGORCE u cosak. Uzasni su.

gagi
gagi
30.06.2020-17:11 17:11

Pa ne zna se sto se ceka,dali da Katnic “razmisli”jer se prica da je u dosluhu sa Carevicima i Amfilohijem ili da morsko dobro “pokloni”Carevicima tu plazu Ploce i uzrupiranu drzavnu imovinu na Krimovici.Crna Gora postaje “zemlja cuda”tako da dobar dio i drzavnih sluzbenika “ponizava”svoju drzavu i njen zakon”.E pusta KORUPCIJA.

Pero
Pero
30.06.2020-19:30 19:30

Jadovi.Kliču tudjoj državi i tudjim junacima. Pitanje je jesu li bili junaci ili je sve velika laž, jer da su bili junaci na bi izgubili Kosovo. Nikad ga neće gledat. Ustvari hoće na razglednice. Otrov za dušu i oči

Katuni CG
Katuni CG
30.06.2020-21:00 21:00

To je najlepša plaža u opštini Budva. Lepo uređena a osoblje izuzetno ljubazna. Drugo neznam. Okolo nema naselja tako da zabava kupaca nije mogla smetati okolini. Sadrzaj pesmi nije bitan, to su uglavnom bili crnogorci jer stranaca nema.

Milica
Milica
30.06.2020-22:00 22:00

Nadamo se da nece jos dugo .

Gvozden
Gvozden
01.07.2020-12:59 12:59

Sad zamislite u šta bi se CG pretvorila kad bi,ne daj bože, ovi i ovakvi primitivci došli na vlast.

Pedja
Pedja
02.07.2020-10:43 10:43

Da je sreće pa da se svi dovedu u pamet i da se te pesme pevaju diljem Crne Gore!

Surovo realan
Surovo realan
02.07.2020-18:40 18:40

Treba te staviti “NAVODNA ULAGANJA” pod navodne znake a ne “Uložio”.
To je jedna od rijetkih plaža koja je uređivana i prilagođavana uklapana u prirodno okruženje a zadovoljava standarde normalnih gostiju.
Na druge plaže su samo stavili rampe i ležaljke ni kante za smeće nemaju.
Na “Ploce” ne žalim ni jedan ostavljeni evro.

Ssvo
Ssvo
03.07.2020-19:31 19:31

Bata Carevica voli i piostuje narod Budve to je omiljeni legitimni predsjednik Opstine Budva narod Budve klice njegovo ime sa ljubavlju i postovanjem on je ponos nasa Crne Gore. SVE TI SRECNO I VESELO BILO DRAGI PREDSJEDNICE OPSTNE BUDVA BUDUCI PREDSJEDNICE CRNE GORE.

KIKI
KIKI
11.07.2020-03:31 03:31

DOBAR OVAJ CAREVIĆ : TRUBE, KOSOVO ,CAR LAZAR I OSTALE SRPSKE FORE . A SRBI I MILOGORCI CE TO SVE PROGUTAT . JEL DE CAREVIĆU (ZA OVE DRUGE NISAM BAS SIGURAN ).