Tokom ljeta na crnogorskom primorju, osim uživanja na suncu i kupanju, pojedini turisti osjetili su “tamnu” stranu ljetovanja i bili žrtve lopova koji mjerkaju plijen po plažama. Bilo je i onih koji su se kući vratili samo u kupaćim kostimima, bez dokumenata, novca, ključeva i koji su na neprijatan način saznali da nisu prvi kojima se to dogodilo.

FOTO: tntportal.ba

Iz policiji su Standardu saopštili da su tokom juna i jula registrovane 64 krađe, kao i da je rasvijetljeno njih 44 i uhapšeno 12 osoba za koje se sumnja da su izvršioci ovih krivičnih djela.

Kako navode, predmeti koji najčešće budu ukradeni na plažama su mobilni telefoni i novčanici. Međutim, kako ističu iz policije, broj krađa u ovoj godini manji je za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U toku ljetnje turističke sezone u primorskim opštinama u toku juna i jula mjeseca 2018. godine ukupno je registrovano 82 krivična djela krađa i teška krađa. U navedenom periodu rasvijetljeno je 50 krivičnih djela što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 61%”, kažu iz policije.

Vremenski period koji protekne od momenta kada se krađa dogodi, pa sve dok osoba koja je oštećena primjeti da su joj stvari ukradene, u mnogim situacijama otežava rad policije.

Kako je vrijeme izvršenja ovih djela najčešće u periodu od 10,00 do 19,00 časova, kada veliki broj ljudi boravi na plažama, policijski službenici su u tom periodu raspoređeni na plažama i preventivnim aktivnostima doprinose sprječavanju i suzbijanju ovih krivičnih djela. Osim toga, na ovaj način se počinioci krivičnih djela lišavaju slobode u momentu izvršenja krivičnog djela ili neposredno nakon izvršenja”, pišu iz policije.

Službenici Uprave policije u velikom broju slučajeva kod izvršioca krivičnih djela pronađu i predmete koji su ukradeni.

U pojedinim slučajevima službenici Uprave policije tokom redovnog obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti pronađu predmete koji potiču iz krivičnih djela, a koje su izvršioci odbacili nakon izvršenja i tad se najčešće radi o ličnim dokumentim”, kažu iz policije.
Svi predmeti koje policija pronađen budu vraćeni vlasnicima.
Napominjemo da je smanjenje broja krivičnih djela rezultat intnezivnih preventivnih aktivnosti policijskih službenika u primorskim opštinama”, zaključili su iz policije.
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve